Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Αυτή ήταν η πρώτη εκπομπή της Ελληνικής τηλεόρασης

Το Αρχείο της ΕΡΤ,  με αφορμή την επέτειο από την πρώτη εκπομπή της Ελληνικής Τηλεόρασης στις 23 Φεβρουαρίου 1966, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert - archives.gr και www.ert.gr ένα μοναδικό ιστορικό ντοκουμέντο.



Πρόκειται για ένα θέμα από ταινία Επικαίρων, σχετικά με τις πρώτες πειραματικές εκπομπές της τηλεόρασης του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) λίγο μετά την επίσημη έναρξή τους. Στην ταινία περιλαμβάνονται πλάνα με εικονολήπτες, ειδικευμένους τεχνικούς και άλλους υπαλλήλους του ΕΙΡ να εργάζονται για την αναμετάδοση των πρώτων πειραματικών τηλεοπτικών εκπομπών.


Η κάμερα περιηγείται στους χώρους και καταγράφει τον τεχνικό εξοπλισμό των τηλεοπτικών στούντιο, τα οποία στεγάζονταν στο κτήριο του ΟΤΕ στην 3ης  Σεπτεμβρίου. Η τηλεπαρουσιάστρια Ελένη Κυπραίου εκφωνεί το πρόγραμμα των εκπομπών, ενώ παρεμβάλλονται εικόνες από αναμεταδότες του τηλεοπτικού σήματος.

 

Επίσης, παρουσιάζονται πλάνα με μέλη οικογένειας που παρακολουθούν το τηλεοπτικό πρόγραμμα από οικιακό δέκτη, καθώς και με πολίτες που δεν διέθεταν τηλεοπτική συσκευή και παρακολουθούν με περιέργεια το νέο Μέσο, συγκεντρωμένοι έξω από προθήκες καταστημάτων ηλεκτρικών ειδών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: