Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Και πάλι για τη χρήση των πρώην Δικαστηρίων

Του Αλέκου Χατζηκώστα
 
Με την παραχώρηση για χρήση στο Δήμο της Βέροιας του χώρου των παλιών Δικαστηρίων ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος για τη μεγάλη και ουσιαστική συζήτηση για τη χρήση τους. Θα σταθούμε όμως τώρα που μπήκαμε στην "τελική ευθεία" για τον τρόπο χρήσης τους, σε ορισμένα ζητήματα.
Το κτήριο αυτό λόγω κατασκευής και θέσης είναι μοναδικό για την πόλη της Βέροιας. Είναι κυριολεκτικά ΤΟΠΟΣΗΜΟ της και με βάση αυτό το κριτήριο θα πρέπει να αξιοποιηθεί. "Ανήκει" στο σύνολο της πόλης και όχι στα μαγαζιά και τους καταστηματάρχες γύρω από την πλατεία Ωρολογίου. Το αναφέρουμε αυτό γιατί έχουν ξεκινήσει "κινήσεις" για την μεταφορά εκεί υπηρεσιών στο όνομα του να "μην νεκρώσει η πλατεία". Πρόκειται για βαθειά λαθεμένο επιχείρημα. Η πλατεία Ωρολογίου και οι γύρω δρόμοι κατά τη διάρκεια λειτουργίας των Δικαστηρίων είχε ήδη αρχίσει να "νεκρώνει". Τα μαγαζιά που έκλεισαν, είχαν κλείσει ενώ αυτά λειτουργούσαν. Αιτία είναι (όπως και σε ολόκληρη τη χώρα) η ακολουθούμενη πολιτική. Ακόμη να προσθέσουμε πως η μεταφορά εκεί υπηρεσιών δεν "εγγυάται" και την ανοζωωογόνηση της αγοράς.Αλήθεια γύρω από τη σημερινή Εφορία πώς "ανθισε η αγορα" ; Από την άλλη η αναφορά για τα "ενοίκια" που πληρώνουν υπηρεσίες" είναι σοβαρό επιχείρημα όμως θα δώσουμε δύο απαντήσεις. Αφενός ότι αργά ορισμένοι το θυμήθηκαν. (Και φυσικά σύμφωνα με τη δική τους λογική η μεταφορά τους θα "βλάψει" τους ιδιοκτήτες των κτηρίων αυτών...). Αφετέρου ότι ήδη βρισκόμαστε σε διαδικασία "απελευθέρωσης" χώρων (π.χ Πανεπιστήμιο στις Βαρβάρες, στρατόπεδα κ.α) οπότε οι υπηρεσίες αυτές μπορούν κάλλιστα να μεταφερθούν εκεί!


Θα πρέπει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε "στενά, λογιστικά" και να βλέπουμε μόνο το προσωρινό οικονομικό όφελος. Ετσι λαθεμένα αντιμετωπίστηκε το ζήτημα της δημιουργίας Πανεπιστημιακού Τμήματος, έτσι λαθεμένα αντιμετωπίζεται από ορισμένους και το ζήτημα της μεταφοράς του Β'ΣΣ. Η έννοια της "ανάπτυξης" έχει ευρύτερο χαρακτήρα και κυρίως θα πρέπει με ευκρίνεια να απαντά στα ερωτήματα ποιος ωφελείται και πώς γίνεται αυτή η "ανάπτυξη".
Η πρόταση μας είναι ξεκάθαρη. Ο χώρος αυτός να φιλοξενήσει δράσεις και να έχει ευρύτερο πολιτιστικό-πνευματικό χαρακτήρα. Τόσο για τους κατοίκους της πόλης όσο και για τους επισκέπτες της. Ακόμη και στενά "οικονομικά" να εξετάσει κανείς το ζήτημα ο χώρος και η χρήση του σε συνδυασμό με τα όσα βρίσκονται γύρω από το χώρο (π.χ Βήμα Αποστόλου Παύλου, Μπαρμπούτα) μπορεί να αποτελέσει "τουριστικό προορισμό" με θετικές επιπτώσεις για ολόκληρη την πόλη και όχι μόνο για την περιοχή γύρω από την πλατεία Ωρολογίου.
Η πρόταση για μεταφορά εκεί του μοναδικού Μουσείου Εκπαίδευσης (από την αναγκαία μεταφορά του από τον σημερινό ακατάλληλο χώρο που βρίσκεται στην περιοχή του Πανεπιστημιακού Τμήματος), η φιλοξενία στο χώρο αυτόν ιστορικών στιγμών της Νεότερης Ιστορίας μας (ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει σε εκκρεμότητα η απόφαση για την δημιουργία Μουσείου της Αντίστασης), η παρουσία εκεί τουριστικού περιπτέρου του Δήμου, η φιλοξενία και άλλων δράσεων π.χ πινακοθήκη έργων Ημαθιωτών κ.α σίγουρα είναι εφικτή, λόγω και του μεγάλου χώρου του κτηρίου. Φυσικά τα παραπάνω δεν έχουν "στατικό" χαρακτήρα. Δεν θα λειτουργούν ως απλά εκθετήρια. Αλλά θα αποκτήσουν ζωντάνια και θα μπορέσουν να αποκτήσουν καθημερινή ζωή, εάν οι έχοντες τη διαχείριση το επιδιώξουν με τη διοργάνωση, εκθέσεων, εκδηλώσεων, επιστημονικών συνεδρίων κ.α, ενώ μπορεί (ιδιαίτερα το Μουσείο της Εκπαίδευσης) ο χώρος να αποτελέσει μορφωτικό επίκεντρο για ολόκληρη τη χώρα.
Ο τόπος μας έχει "βαριά" ιστορία την οποία εμείς οι νεότεροι την "ποδοπατήσαμε" στο όνομα της "ανάπτυξης" και του προσωρινού οικονομικού οφέλους (π.χ η καταστροφή παραδοσιακών γειτονιών, "κατάχωση αρχαιοτήτων"). Ας μην επαναλάβουμε λοιπόν τα ίδια λάθη. Οι κάτοικοι και οι φορείς τους να απαιτήσουν και η δημοτική Αρχή να σταθεί στο ύψος της !

Δεν υπάρχουν σχόλια: