Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Δώδεκα χρόνια από την ημέρα που «πάγωσε» τον πλανήτη

1 Σεπτεμβρίου 2001 ώρα 8:46:30 π.μ.

Σαν σήμερα, δώδεκα χρόνια πριν, οι παγκόσμιες ισορροπίες άλλαξαν για πάντα, ύστερα από το τρομοκρατικό χτύπημα της Αλ Κάιντα στην «καρδιά» της Νέας Υόρκης και στο αμερικανικό Πεντάγωνο που στοίχισαν τη ζωή σε 2.977 ανθρώπους.

Η πτώση των δίδυμων πύργων, έπειτα από την πρόσκρουση αεροπλάνων που είχαν καταληφθεί από ισλαμιστές τρομοκράτες, πάγωσαν την ανθρωπότητα, ενώ πρόκειται για την μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση που έχει συμβεί έως σήμερα.

Δύο από τις βασικές συνέπειες των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν οι δύο πολεμικές επιθέσεις που ξεκίνησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες ενάντια σε Αφγανιστάν -στις 7 Οκτωβρίου του 2001- και στο Ιράκ -στις 20 Μαρτίου του 2003- στα πλαίσια του Πόλεμου ενάντια στην τρομοκρατία.

Η αλήθεια είναι πάντως πως η τρομοκρατική επίθεση κατά των ΗΠΑ αποτέλεσε αντικείμενο αμέτρητων θεωριών συνωμοσίας. Μάλιστα, μέχρι και σήμερα, ένα μεγάλο ποσοστό Αμερικανών δεν πιστεύει ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν αυτός που οργάνωσε την τρομοκρατική επίθεση.

Αντιθέτως, πολλοί πιστεύουν ότι υπεύθυνη ήταν η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους και ότι είχαν τοποθετηθεί στα κτίρια εκρηκτικοί μηχανισμοί με εντολή της κυβέρνησης.

Το χρονικό
Ενα Boeing 767-223, η πτήση 11 της American Airlines, συντρίβεται πάνω στον Βόρειο Πύργο του Παγκόσμιου Κεντρου Εμπορίου. Λίγα λεπτά αργότερα, η πτήση 175 της United Airlines, ένα Boeing 767-222, συντρίβεται επάνω στον Νότιο Πύργο στις 9:02:59 π.μ. τοπική ώρα. Η συντριβή μεταδίδεται ζωντανά από τα περισσότερα τηλεοπτικά δίκτυα ανά τον κόσμο, που μόλις είχαν διακόψει το πρόγραμμά τους για να ενημερώσουν για την προηγούμενη πρόσκρουση.
Σχεδόν μισή ώρα αργότερα η πτήση 77 της American Airlines, ένα Boeing 757-223, πέφτει στο Πεντάγωνο, στις 9:37:46 π.μ. τοπική ώρα.
O Νότιος Πύργος καταρρέει στις 9:59 π.μ
Η πτήση 93 της United Airlines, ένα Boeing 757-222, συντρίβεται σε ανοικτή περιοχή στη νοτιοδυτική Πενσυλβάνια στις 10:03:11 π.μ. τοπική ώρα. Η πτήση αυτή κατευθυνόταν προς την Ουάσινγκτον με πιθανό στόχο το Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο Βόρειος Πύργος καταρρέει στις 10:28 π.μ.
Απολογισμός: 2.973 νεκροί, 24 αγνοούμενοι...
Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου -για όσους δεν θυμούνται ακριβώς τα γεγονότα- ήταν τέσσερις. 19 τρομοκράτες της Αλ Κάιντα έκαναν αεροπειρατεία σε 4 αεροπλάνα που εκτελούσαν δρομολόγια εκείνο το πρωί. Έστρεψαν τα δύο από αυτά πάνω στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου (τους Δίδυμους Πύργους, τα δύο πιο ψηλά κτήρια της Νέας Υόρκης). Και τα δύο κτίρια κατέρρευσαν μέσα σε δύο μόλις ώρες. Ένα αεροπλάνο έπεσε στο Πεντάγωνο, προκαλώντας μικρότερες ζημιές, ενώ το τέταρτο έπεσε σε ένα χωράφι στην Πενσιλβάνια όταν οι επιβάτες του κατάφεραν να ξαναπάρουν τον έλεγχο από τους αεροπειρατές και να αποτρέψουν ένα ακόμη τρομοκρατικό χτύπημα.
Δώδεκα χρόνια μετά, οι ΗΠΑ θυμούνται... Και τιμούν τη μνήμη των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων σε Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον. Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ανά την υφήλιο, προκειμένουν να μην επαναληφθεί μία «επετειακή» επίθεση, ανάλογη αυτής στο προξενείο της Βεγγάζης πέρσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: