Δευτέρα, 18 Απριλίου 2016

Παρελθόν για το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος ο Ι. ΤροχόπουλοςMε μια λιτή ανακοίνωση επιβεβαιώθηκε το τέλος μιας συνεργασίας που ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς.

Με ένα κείμενο στα αγγλικά, κατ’ αρχάς, το Δ.Σ του Κέντρου Πολιτισμού  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Α.Ε ενημερώνει ότι «αποδέχτηκε την παραίτησή του Ιωάννη Τροχόπουλου από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΚΠΙΣΝ και από μέλος του Δ.Σ του». Και καταλήγει: «Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Τροχόπουλο για τις πολύτιμες υπηρεσίες του στη διάρκεια της ανάπτυξης του έργου και του ευχόμαστε ό,τι καλύτερο στα μελλοντικά σχέδιά του».

Η «κοινή συναινέσει» απόφαση ελήφθη  προχθές.
Ο κ. Τροχόπουλος πρώην Διευθυντής της Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας, ανέλαβε τη διεύθυνση του ΚΠΙΣΝ την 1η Ιουνίου 2012. Είναι ο άνθρωπος που οδήγησε τη Βιβλιοθήκη της Βέροιας, από μια μικρή επαρχιακή βιβλιοθήκη, στην πανελλαδική και διεθνή αναγνώριση, με αποκορύφωμα την απονομή του Βραβείου «Access to Learning»  («Πρόσβαση στη Μάθηση») του Ιδρύματος Bill&Melinda Gates, το 2010.

Από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του  ΚΠΙΣΝ εργάστηκε με μεθοδικότητα, πίστη και όραμα για την ολοκλήρωση ενός σπουδαίου έργου, που περιλαμβάνει τη μεταστέγαση της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής  στο Φαληρικό Δέλτα, στα καινούργια κτίρια που φέρουν την αρχιτεκτονική υπογραφή του Ρέντσο Πιάνο.

Δεν είναι γνωστοί οι λόγοι που οδήγησαν στη λήξη της συνεργασίας των δύο πλευρών, δύο, σχεδόν, μήνες πριν  από την παράδοση του ΚΠΙΣΝ στο Ελληνικό Δημόσιο.

Ο κ. Ι. Τροχόπουλος δήλωσε στην "Κ": "Αυτά συμβαίνουν. Το έργο είναι μεγάλο και πρέπει να προχωρήσει. Τα άτομα δεν έχουν καμιά σημασία".

Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, στις 31 Μαρτίου ο κατασκευαστής του έργου θα παρέδιδε  το Κέντρο Πολιτισμού στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και αυτό με τη σειρά του θα πρέπει να το παραδώσει  μέσα σε δύο μήνες, αφού γίνουν όλοι οι έλεγχοι, στο Ελληνικό Δημόσιο και πιο συγκεκριμένα στο Υπουργείο Οικονομικών. 

Η διαδικασία  παράδοσης-παραλαβής αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2016, ενώ στις αρχές του 2017 θα μεταφερθούν στους νέους τους χώρους η Εθνική Βιβλιοθήκη και η Εθνική Λυρική Σκηνή. Τα εγκαίνια και η πλήρης λειτουργία των φορέων υπολογίζεται να  έχουν γίνει μέχρι τον Ιούνιο του 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια: