Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Άγγελος Τόλκας... επίδομα αλληλεγγύης, ολομέλεια Βουλής

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Συζητούμε σήμερα το σχέδιο νόμου για την οικονομική ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης. Ένα σχέδιο νόμου που έρχεται να εκπληρώσει μία κρίσιμη προεκλογική δέσμευση.
Πρώτα απ’ όλα θέλω να τονίσω ότι υλοποιούμε την εξαγγελία μας αυτή σε μια περίοδο που διεθνείς και εγχώριες κερδοσκοπικές πιέσεις επιχειρούν να καθοδηγήσουν την κυβέρνησή μας μακριά από τις δεσμεύσεις της. Επιχειρούν να συντηρήσουν την άσκηση της πολιτικής έτσι όπως ήταν μέχρι σήμερα. Δηλαδή μιας ισοπεδωτικής πολιτικής που εμπεδώνει αντί- αναπτυξιακές λογικές και απειλεί κοινωνικές κατακτήσεις.
Η υπερψήφιση λοιπόν αυτού του νομοσχεδίου είναι μια πρώτη πράξη απόδειξης ότι η κυβέρνηση αυτή εξελέγη από τον ελληνικό λαό και λογοδοτεί σε αυτόν, όχι σε αλλότρια συμφέροντα ούτε στις ελίτ που τα στηρίζουν.
Δεύτερον, σηματοδοτεί μια αρχική αλλά κρίσιμη αποτύπωση της πολιτικής μας βούλησης να προχωρήσουμε σε αναζωογόνηση της οικονομίας με συγκεκριμένες κοινωνικές παροχές.
Δεν υποτιμούμε τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, κατάσταση που δε δημιουργήσαμε εμείς και που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε με τη μεγαλύτερη ευθύνη. Όμως ακόμη και υπό το σημερινό πλαίσιο δεν ξεχνούμε ότι δημοσιονομική προσαρμογή δίχως αποτελεσματικές και αναδιανεμητικές πολιτικές ισοδυναμεί με αδιέξοδο και εμβάθυνση της ύφεσης.
Θα ακολουθήσουν από τη νέα χρόνια και ισχυρότερες πολιτικές, όπως τα 10 δις Ευρώ που θα πέσουν στην αγορά και στην πραγματική, παραγωγική οικονομία. Όχι στους γνωστούς μονίμως κερδισμένους, ούτε στα καρτέλ.
Τρίτον, το παρόν σχέδιο νόμου ενισχύει την κοινωνική συμμαχία που πρέπει τόσο να ανακουφιστεί, όσο και να έλθει πλέον στο προσκήνιο.
2.500.000 συμπολίτες μας, μισθωτοί, αγρότες, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως χαμηλοσυνταξιούχοι, νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένοι, απροστάτευτα τέκνα, ανασφάλιστοι, άνεργοι ή επιδοτούμενοι από τον ΟΑΕΔ και το γραφείο ευρέσεως ναυτικής εργασίας είναι βασικές και δυστυχώς πολυπληθείς κοινωνικές ομάδες που ζουν ξεχασμένες από την πολιτεία, στο άγχος και το φόβο του κοινωνικού και οικονομικού περιθωρίου. Σε αυτούς τους ανθρώπους, σε αυτούς τους συμπολίτες μας λογοδοτούμε. Για αυτούς πρώτα και κύρια οφείλουμε να νομοθετούμε και να δρούμε.
Τέταρτον, με το παρόν σχέδιο νόμου δε στεκόμαστε μόνο μαζί με τους Έλληνες ξεχασμένους συνανθρώπους μας αλλά και με τους αλλοδαπούς, αυτόν τον τεράστιο πληθυσμό της χώρας μας, που βοήθησε με τη δουλειά του στο χτίσιμο της Ελλάδας των ολυμπιακών αγώνων και της ΟΝΕ. Δίπλα και σε αυτούς τους ανθρώπους που συχνά αντιμετωπίστηκαν ρατσιστικά ή και αδιάφορα και που εμείς ως σοσιαλιστική κυβέρνηση φέρνουμε στο προσκήνιο, μέσα σε μια κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης.
Πέμπτον, γνωρίζουμε ότι το έκτακτο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης δε λύνει το πρόβλημα συνολικά. Δεν αντιμετωπίζει τα δομικά αίτια ούτε της οικονομικής ύφεσης, ούτε της φτώχειας, της εργασιακής ανασφάλειας και της μείωσης των εισοδημάτων των ασθενέστερων πολιτών. Σηματοδοτεί όμως την αφετηρία για την οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού κράτους πρόνοιας.
Ο στόχος μας είναι να οικοδομήσουμε ένα ευρύ δίκτυο κοινωνικών παροχών όπου και όταν απαιτείται. Οφείλουμε να το κάνουμε παράλληλα με τη δημοσιονομική εξισορρόπηση που θα επέλθει μέσα από μόνιμες διαρθρωτικές αλλαγές, με την περιστολή της σπατάλης, δηλαδή των χρημάτων που δεν κατευθύνονται ούτε στο κοινωνικό κράτος, ούτε σε παραγωγικές δραστηριότητες.
Στόχος αυτής της πορείας που εγκαινιάζουμε με τις ουσιαστικές παροχές του παρόντος σχεδίου νόμου είναι ένα εναλλακτικό παραγωγικό μοντέλο, βασισμένο στην πράσινη ανάπτυξη που θα καταστήσει περιττά τέτοιου είδους έκτακτα επιδόματα. Για εμάς το κοινωνικό κράτος είναι αναπτυξιακό κράτος.
Έκτον, η διεύρυνση των πληθυσμιακών ομάδων που λαμβάνουν την έκτακτη αυτή ενίσχυση προέκυψε εν πολλοίς και ως αποτέλεσμα της ανοιχτής, ηλεκτρονικής αλλά και ευρύτερης διαβούλευσης που εγκαινίασε η κυβέρνησή μας.
Η συμμετοχή των πολιτών με άμεσο και μαζικό τρόπο στις διαδικασίες διαλόγου σηματοδοτεί μια έμπρακτη και ισχυρή απάντηση σε εκείνες τις δυνάμεις που μην μπορώντας να ξεπεράσουν φοβικά σύνδρομα επιμένουν να ναρκοθετούν κάθε προσπάθεια κοινωνικής διαβούλευσης, με εκβιαστικές κινήσεις εις βάρος του ίδιου του λαϊκού κινήματος και των συλλογικοτήτων που το εκφράζουν.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Το νομοσχέδιο που σήμερα υπερψηφίζουμε είναι η αφετηρία της ρήξης μας με το παρελθόν της προηγούμενης κακής διακυβέρνησης και με το μέλλον που κάποιοι συντηρητικοί και αντιδραστικοί κύκλοι επιθυμούν. Δηλαδή αυτό μιας χώρας και μιας κυβέρνησης περιορισμένης κυριαρχίας.
Η νέα σελίδα γράφεται με την επαναφορά στο προσκήνιο όλων όσων ξεχάστηκαν και υποτιμήθηκαν.
Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: