Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Αυτός είναι ο κάτοχος του θησαυρού των Ναζί αξίας 1 δισ. ευρώ


Αυτός είναι ο κάτοχος του θησαυρού των Ναζί αξίας 1 δισ. ευρώ

Τον Μάρτιο του 2012, στο σπίτι του μοναχικού 79χρονου άνδρα, αποκαλύφθηκε ένα μυστικό αξίας 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που δεν ήταν άλλο από έναν αμύθητο θησαυρό τέχνης των Ναζί.
Εκείνη την ημέρα η αστυνομία έκανε επιδρομή στο σπίτι του Κορνήλιου Γκέρλιτ, γιου ενός ικανότατου εμπόρου τέχνης που κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και, παρά τις εβραϊκές του ρίζες, έγινε ο άνθρωπος που διαπραγματευόταν και αποκτούσε έργα τέχνης για λογαριασμό του υπουργού Προπαγάνδας του Χίτλερ, Γιόζεφ Γκέμπελς.  

Όπως αποκάλυψε πρόσφατα το περιοδικό Focus, ο θησαυρός που εντοπίστηκε στο σπίτι του 79χρονου στο Μόναχο περιελάμβανε 1.400 και πλέον έργα με τις “βαριές” υπογραφές των Πικάσο, Ματίς, Ρενουάρ, Σαγκάλ, Κλε κ.α. Η αξία των έργων που παρέμεναν επί δεκαετίες κρυμμένα στο σπίτι του ηλικιωμένου υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ. Από το 1967, οπότε και έχασε τη μητέρα του, ο Γκέρλιτ ζούσε μόνος στο διαμέρισμά του και δεν επέτρεπε σε κανέναν να διεισδύσει στο άδυτό του. Η ανακάλυψη του θησαυρού από την αστυνομία έγινε κατά τύχη, καθώς η επιδρομή πραγματοποιήθηκε για εντελώς διαφορετικό λόγο: τις υπόνοιες ότι ο Γκέρλιτ ήταν ένοχος φοροδιαφυγής.
Κανείς δεν γνώριζε τι απέγινε ο Γκέρλιτ. Κάποιοι πίστευαν ότι μπορεί και να έχει πεθάνει.
Τώρα, το περιοδικό Paris Match ισχυρίζεται ότι τον εντόπισε το περασμένο Σάββατο σε εμπορικό κέντρο του Μονάχου και, μάλιστα, τον φωτογράφισε την ώρα που έκανε τα ψώνια του φορώντας ένα μαύρο πανωφόρι. Οι δημοσιογράφοι τον προσέγγισαν, ωστόσο εκείνος δεν δέχτηκε να απαντήσει ούτε σε μια ερώτηση, λέγοντας ότι δεν έκανε κάτι επιλήψιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: