Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Ξεκινά η 4η εβδομάδα Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού από την Εταιρεία Μελέτης Ιστορίας και Πολιτισμού Ημαθίας

Ξεκινά η 4η εβδομάδα Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού από την Εταιρεία Μελέτης Ιστορίας και Πολιτισμού Ημαθίας
Με τη συμμετοχή του Μ. Ξυνάδα προέδρου και Ι. Ζιώγα μέλος του Δ.Σ της Εταιρείας Μελέτης Ιστορίας και Πολιτισμού Ημαθίας (ΕΜΙΠΗ), καθώς και του Γ. Καμπούρη διευθυντή της ΚΕΠΑ πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη διοργάνωση από μέρους της ΕΜΙΠΗ σε συνεργασία με την ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας αλλά και της 11ης Εφορείας  της "4ης εβδομάδας Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού" που θα πραγματοποιηθεί από 1-10 Οκτώβρη στη Βέροια. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας θα γίνουν βιβλιοπαρουσιάσεις (Πρακτικά 1ο συνεδρίου, του βιβλίου του Π. Πυρινού "Βεροιώτικα σημειώματα 2ο", καθώς και τα πρακτικά της επιστημονική ημερίδας που έγινε στα ΓΑΚ Ν. Ημαθίας, θα υπάρχει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την δεκαετία του ’40-49  (Κατοχή-Αντίσταση-Εμφύλιος), ενώ ξεχωριστό γεγονός αποτελεί η επιστημονική ημερίδα 3 & 4/10 με θέμα "Μιλάμε για την Βέροια 1940-1949". Από την πλευρά του ο Γ. Καμπούρης αναφέρθηκε στη ίδρυση στο πλαίσιο της ΚΕΠΑ του "Κέντρου Τοπικής Ιστορίας" καθώς και ότι "στηρίζουμε με σεβασμό για το έργο της την ΕΜΙΠΗ" και ότι αυτή "παράγει πράγματα που λείπουν  σε πανελλαδικό επίπεδο".

Το πρόγραμμα της Εβδομάδας Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού 2014 περιλαμβάνει τις εξής εκδηλώσεις:

 
Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014 – 19:00:
Παύλος Δ. Πυρινός, "Βεροιώτικα και Ναουσαίικα Σημειώματα". Βιβλιοπαρουσίαση του έργου του τοπικού συγγραφέα και Επίτιμου Προέδρου της Ε.Μ.Ι.Π.Η. Παύλου Πυρινού (Αρχοντικό Σαράφογλου – Οδός Ιεραρχών).
 
Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014 – 19:00:
"Πρακτικά Α΄ Επιστημονικού Συνεδρίου για την Ημαθία" (Α΄ Τόμος). Παρουσίαση του Α΄ Τόμου των Πρακτικών του Α΄ Επιστημονικού Συνεδρίου για την Ημαθία, το οποίο πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του 2010. Στον τόμο περιλαμβάνονται 13 μελέτες αρχαιολογικού περιεχομένου και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσει η έκδοση του δευτέρου τόμου, ο οποίος θα περιέχει θέματα που σχετίζονται με τον τομέα της ιστορίας.
 
Παρασκευή και Σάββατο 3-4 Οκτωβρίου 2014:
Δ΄ Επιστημονική Ημερίδα Τοπικής Ιστορίας (1940 – 1950) – Η δεκαετία των μεγάλων ανατροπών και συγκρούσεων. Επιστημονική ημερίδα τοπικής ιστορίας με θέματα που σχετίζονται με την Κατοχή, την Αντίσταση και τον Εμφύλιο στη Βέροια και την Ημαθία (Χώρος Τεχνών Βέροιας – 2ος Όροφος).
Έναρξη: Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014 – ώρα 19:00
Συνέχεια Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014 – Πρώι: ώρα 10:00, Απόγευμα: ώρα 19:00.
 
Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014
11:00 π.μ. "Μαθαίνω την ιστορία του τόπου μου – Η Βέροια στην Κατοχή και τον Εμφύλιο". Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά (Ιστορικό Πανόραμα, Χώρος Τεχνών Βέροιας).
19:00: "Οι δρόμοι της πόλης στην Κατοχή και τον Εμφύλιο" - Παρουσίαση πρακτικών επιστημονική ημερίδας "Ημαθία. Σκιαγραφώντας την ιστορία της μέσα από τις συλλογές των Γ.Α.Κ." (Γ.Α.Κ. Ν. Ημαθίας – Οδός Ολγάνου).
 
Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014
11:00 π.μ. "Μαθαίνω την ιστορία του τόπου μου – Η Βέροια στην Κατοχή και τον Εμφύλιο". Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά (Ιστορικό Πανόραμα, Χώρος Τεχνών Βέροιας).

Δεν υπάρχουν σχόλια: