Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Πως να ταξιδέψετε με το αυτοκίνητο μαζί με τον σκύλο σας

Σκέφτεστε να πάτε εκδρομή με το αυτοκίνητο και δε θέλετε να αφήσω πίσω τον τετράποδο φίλο σας

Πριν παρασυρθείτε από το μαγευτικό προορισμό, σκεφτείτε ότι απαιτείται μια ελάχιστη οργάνωση για να σας συνοδεύσει το κατοικίδιό σας. Τα ταξίδια με τον πιστό σας φίλο μπορεί να σας χαρίσουν όμορφες στιγμές, αλλά μπορεί να εξελιχθούν και σε όχι τόσο ευχάριστες εμπειρίες. Όλα είναι θέμα σωστού προγραμματισμού.

Πρώτο βήμα είναι η απόφαση αν το κατοικίδιό σας θα σας συντροφεύει στο ταξίδι, μιας και δεν είναι όλα τα ζώα κατάλληλα για να ταξιδεύουν. Ενώ μπορεί αρχικά η συντροφιά του κατοικιδίου στο αυτοκίνητο να ακούγεται ωραία ιδέα, δεν πρέπει να λησμονείτε ότι σε κάποια ζώα, τα ταξίδια με το αυτοκίνητο δεν αποτελούν ευχάριστη εμπειρία. Βασικά σημεία που πρέπει να προσέξει ο ιδιοκτήτης είναι η ιδιοσυγκρασία του ζώου, αν υπάρχει κάποια σωματική βλάβη ή ασθένεια. Αν υπάρχουν αμφιβολίες για το αν το ζώο δύναται να ταξιδεύσει, καλύτερα να ζητηθεί η συμβουλή κτηνιάτρου.

Αν πάλι πιστεύετε πως το ζώο μπορεί να ταξιδεύσει, τότε, ακολουθώντας κάποιες βασικές αρχές έχετε όλοι ένα πιο ευχάριστο ταξίδι.Προετοιμασία για το ταξίδι:

Έλεγχος υγείας: Το τελευταίο πράγμα που θέλει στο ταξίδι του κάθε ιδιοκτήτης είναι ένα άρρωστο ζώο. Έτσι, κρίνεται απαραίτητη μια προληπτική επίσκεψη στον κτηνίατρο για τον έλεγχο της υγείας και του εμβολιακού προφίλ του ζώου. Ο κτηνίατρός μπορεί, μάλιστα, να εκδώσει πιστοποιητικό κατάστασης υγείας. Εάν προτίθεστε να ταξιδέψετε εκτός συνόρων, τότε συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για επιπλέον εξετάσεις ή/και έγγραφά που θα σας ζητήσουν οι τοπικές αρχές, για να επιτραπεί στο κατοικίδιο σας η είσοδος στη ξένη χώρα.

Περιορισμός και ασφάλεια ταξιδίου: Ο ιδιοκτήτης πρέπει οπωσδήποτε να διαμορφώσει ειδικό χώρο στο όχημά του όπου θα περιορίζεται το ζώο, ζήτημα εξαιρετικά σημαντικό που όμως συχνά παραβλέπεται. Στην πράξη, εκατοντάδες ζώα τραυματίζονται, ελαφρά ως θανάσιμα, κάθε χρόνο γιατί δεν είναι περιορισμένα μέσα στα οχήματα. Επίσης, ο κίνδυνος απόσπασης της προσοχής του οδηγού και πρόκλησης δυστυχημάτων είναι πολύ μεγάλος. Υπάρχουν πολλοί τρόποι περιορισμού του τετράποδου φίλου σας στο αυτοκίνητο (ειδική ζώνη συγκράτησης, ειδικό «κάθισμα» ή ειδικός κλωβός) που θα εγγυηθούν ένα ασφαλές ταξίδι. Ακόμα, για ένα άνετο ταξίδι, είναι σημαντικό να έχει προηγηθεί η εξοικείωση του ζώου με το μέσο περιορισμού που επιλέχθηκε τουλάχιστο μερικές εβδομάδες νωρίτερα.

Σήμανση: Για την ατυχή περίπτωση διαφυγής του κατοικιδίου. Μια επιπλέον προσωρινή σήμανση μπορεί να βοηθήσει στην ασφαλή επιστροφή του ζώου. Προσαρμόστε μια προσωρινή ταυτότητα στο περιλαίμιο του ζώου, πέραν από την μόνιμη ταυτότητα ή το microchip, όπου θα αναγράφεται η προσωρινή διεύθυνση διαμονής, το τηλέφωνο ή/και e-mail σας. Αυτό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια για να ταξιδεύσει ένα ζώο αλλά και αυτό που παραβλέπεται συχνότερα. Επιπρόσθετα, να φέρετε πάντα μαζί σας μια πρόσφατη φωτογραφία του.

Αποσκευές με “τα απολύτως απαραίτητα”: Όταν ετοιμάζετε τις αποσκευές του κατοικιδίου σας φροντίστε να συμπεριλάβετε επαρκή ποσότητα τροφής. Μην βασιστείτε σε ανεφοδιασμό από τον δρόμο ή τον τελικό προορισμό σας, καθώς ενδεχομένως να μην είναι διαθέσιμη η τροφή στην οποία το ζώο σας έχει συνηθίσει, ενώ δε συστήνεται μια αλλαγή της τροφής κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Εξίσου σημαντικά είναι τα αξεσουάρ πρώτης ανάγκης όπως δοχεία παροχής τροφής και νερού, το στρώμα, άμμος και αμμοδόχος, λουρί, περιλαίμιο, ταυτότητα, αγαπημένο παιχνίδι, εξοπλισμός καλλωπισμού, κουτί πρώτων βοηθειών ή/και κάθε άλλο απαραίτητο φάρμακο. Τέλος, σιγουρευτείτε ότι το ζώο σας έχει πάντοτε στη διάθεσή του άφθονο νερό.

Κατάλληλο κατάλυμα: Αν προγραμματίζετε μακρινό ταξίδι και θα χρειαστεί να διανυκτερεύσετε πριν τον τελικό προορισμό σας, σιγουρευτείτε από πριν ότι υπάρχουν οι προδιαγραφές για την ασφαλή διαμονή του τετράποδου φίλου σας. Οι πολιτικές για κατακοικίδια συχνά αλλάζουν χωρίς προειδοποίηση και τα καταλύματα μπορεί να είναι περιορισμένα, άρα να απαιτείται κράτηση.
Ιατρικό αρχείο: Για την περίπτωση έκτακτου περιστατικού στο ταξίδι, θα ήταν ορθό να έχετε μαζί σας το φάκελο με το ιστορικό του ζώου και τα στοιχεία επικοινωνίας του κτηνιάτρου που το επιβλέπει.

Διαβάστε επίσης: Πώς να εξοικειώσετε τον σκύλος σας με το αυτοκίνητο

Καθοδόν:

“Κεφάλια μέσα”: Μολονότι τα περισσότερα ζώα απολαμβάνουν να βγάζουν το κεφάλι έξω από το παράθυρο, ωστόσο αυτό δεν είναι ασφαλές. Το ζώο μπορεί κάλλιστα να τραυματιστεί από αιωρούμενα αντικείμενα. Περιττό, επίσης, να λεχθεί ότι τα ζώα δεν πρέπει να ταξιδεύουν στο πίσω μέρος φορτηγών.

Συχνές στάσεις: Σε μεγάλης διάρκειας ταξίδια θα πρέπει να γίνονται στάσεις σε εύλογα διαστήματα για τις φυσικές ανάγκες των ζώων αλλά και για την ήπια άσκησή τους, πάντα με λουρί. Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να μεριμνεί ακόμα, για τη διατήρηση της καθαριότητας του χώρου με τη συλλογή και απομάκρυνση των περιττωμάτων του ζώου του.

Ενυδάτωση: Μην ξεχνάτε να χορηγείτε φρέσκο νερό στο κατοικίδιο σας σε κάθε στάση.
Σίτιση με μέτρο: Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφεύγεται η υπερσίτιση του ζώου κατά τη διάρκεια του ταξιδίου. Επίσης, σιγουρευτείτε ότι χορηγείτε τη συνήθη ποσότητα τροφής και δε χορηγείτε επιπλέον τα υπολείμματα του δικού σας γεύματος.

Μην το αφήνετε μόνο: Ποτέ μην αφήνετε το κατοικίδιό σας στο αυτοκίνητο χωρίς επιτήρηση. Τις ζεστές μέρες η θερμοκρασία μπορεί να αυξηθεί επικίνδυνα σε λίγα λεπτά, ακόμα και με το παράθυρο ελαφρώς ανοιχτό. Επιπρόσθετα, ένα ζώο μόνο στο αυτοκίνητο είναι πάντοτε εκτεθειμένο σε επίδοξους κλέφτες.

Άνεση και ασφάλεια: Σιγουρευτείτε ότι το κατοικίδιο σας είναι περιορισμένο με ασφάλεια στο αυτοκίνητό σας. Ανεξαρτήτως τρόπου περιορισμού, αυτός θα πρέπει να γίνεται πάντα στο πίσω κάθισμα ενώ θα πρέπει να συνδυάζει και την άνεση. Κάτι τέτοιο, μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση της αγαπημένης κουβέρτας ή στρώματος του ζώου, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα στο εμπόριο ειδικά καθίσματα αυτοκινήτου για κατοικίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: