Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Βρέθηκε η λίστα του Σίντλερ



Ξεχασμένη σε βιβλιοθήκη του Σίδνευ βρέθηκε η περίφημη "λίστα του Σίντλερ" - μία λίστα που περιέχει τα ονόματα 801 Γερμανών – Εβραίων, τους οποίους ένα μέλος των Ναζί, ο επιχειρηματίας Όσκαρ Σίντλερ κατάφερε να σώσει από τους θαλάμους αερίων.

Όπως μεταφέρει το BBC, η λίστα – που αποτελείται από 13 σελίδες – ανακαλύφθηκε τυχαία από ερευνητή σε βιβλιοθήκη της περιοχής New South Wales του Σίδνευ, ανάμεσα σε γερμανικές εφημερίδες και τις σημειώσεις του Αυστραλού συγγραφέα Thomas Keneally. Ο Κινίλι έγραψε το βιβλίο "Η κιβωτός του Σίντλερ", στο οποίο βασίστηκε η βραβευμένη ταινία του Stephen Spielberg "Λίστα του Σίντλερ".
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η λίστα συντάχθηκε στις 18 Απριλίου του 1945, στις τελευταίες μέρες του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Όσκαρ Σίντλερ μέλος του ναζιστικού κόμματος ο ίδιος, απασχολούσε Εβραίους κρατούμενους σε επιχείρηση του στην Κρακοβία που παρήγαγε προϊόντα για τον γερμανικό στρατό. Ο επιχειρηματίας, σοκαρισμένος από τη θηριωδία του Ολοκαυτώματος, κατάφερε να σώσει τους Εβραίους που εργάζονταν στο εργοστάσιό του. Όσοι μπήκαν στη λίστα, θεωρήθηκαν "απαραίτητη εργασιακή δύναμη" και γλίτωσαν το θάνατο στους θαλάμους αερίων των ναζιστικών στρατοπέδων.
"Έσωσε τη ζωή 801 ανθρώπων από τους θαλάμους αερίων. Πρόκειται για ένα συγκινητικό στοιχείο της Ιστορίας" δήλωσε η έφορος της βιβλιοθήκης Olwen Pryke στο BBC. Η Πράικ είχε αγοράσει το υλικό με τις σημειώσεις του Αυστραλού συγγραφέα, το 1996 χωρίς να υποψιάζεται ότι μαζί αγόραζε και την αυθεντική λίστα.
Ο ίδιος ο συγγραφέας, είχε πάρει τη λίστα πριν από 30 χρόνια από τον επιζώντα του Ολοκαυτώματος Leopold Pfefferberg. Ο Πφέφερμπεργκ ήταν ένας από τους "Εβραίους του Σίντλερ" - το νούμερο 173 στη λίστα της σωτηρίας – και ήταν ο άνθρωπος που παρακίνησε τον Κινίλι να γράψει το βιβλίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: