Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΒΕΡΟΙΑ



Στη ρωμαϊκή Βέροια 1.700 χρόνια πριν, πραγματοποιούνταν περίπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις στο κρανίο ασθενών. Αυτό διαπίστωσαν οι αρχαιολόγοι της ΙΖ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών αρχαιοτήτων, ερευνώντας ενταφιασμούς στο πλαίσιο σωστικών ανασκαφών σε αρχαία νεκροταφεία της Βέροιας.

Τα συμπεράσματα αυτά παρουσιάζουν στο πλαίσιο της 21ης συνάντησης για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη που αρχίζει μεθαύριο στη Θεσσαλονίκη.

Ο αρχαιολόγος της εφορείας κ. Ιωάννης Γραικός, στην εισήγησή του με θέμα "Η μέριμνα για το σώμα στη ρωμαϊκή Βέροια: πολυτέλεια, καλλωπισμός και μια περίπτωση χειρουργικού τραύματος στο δυτικό νεκροταφείο της αρχαίας πόλης", υπογραμμίζει ότι οι αρχαιολόγοι εντόπισαν στο κρανίο της νεκρής του 3ου μ.Χ αιώνα εμφανές κρανιακό τραύμα. "Τα νέα ευρήματα των ανασκαφών του 2007 έρχονται να φωτίσουν μία ακόμα άγνωστη πλευρά της ζωής στην αρχαία Βέροια: την άσκηση της ιατρικής επιστήμης. Η έρευνα ενός υστερορωμαϊκού τάφου στην οδό Γεωργίου Σεφέρη, ο οποίος περιείχε τον ενταφιασμό νεαρής γυναίκας, αποκάλυψε την ύπαρξη ενός κρανιακού τραύματος, για το οποίο προτείνεται η ερμηνεία μιας περίπλοκης χειρουργικής επεμβάσεως, την οποία μόνον ένας μορφωμένος και εξειδικευμένος ιατρός θα μπορούσε να επιχειρήσει. Η ιατρική μέριμνα για το ανθρώπινο σώμα στη ρωμαϊκή Βέροια εντάσσεται στη μακρά παράδοση που εκκινεί με τον Ιπποκράτη και συνεχίζεται ως τον Κέλσο και τον Γαληνό. Η ανάπτυξη της αρχαίας ιατρικής τελεί πάντοτε σε στενή συνάφεια με ισχυρά κέντρα θρησκευτικής λατρείας του Απόλλωνος, του Ασκληπιού και της Υγείας, και μάλιστα σε πόλεις, οι οποίες παρουσιάζουν έναν υψηλό δείκτη "αστικοποίησης", όπως η Βέροια" υπογραμμίζει ο κ.Γραικός.

Τα κινητά ευρήματα που βρέθηκαν στους τάφους αφορούν κυρίως σε κεραμικά αγγεία, απλά ή πολυτελή καθώς επίσης και σε μικρά γυάλινα αγγεία, για την αποθήκευση αρωματικών και καλλωπιστικών παρασκευασμάτων, νομίσματα, όπλα, κοσμήματα (χρυσά και χάλκινα κ.α).

Δεν υπάρχουν σχόλια: