Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Άρωμα Χριστουγέννων; Όχι στην Ημαθία...

του Ζήση Πατσίκα


13-12-2011-4Τίποτα δεν θυμίζει Χριστούγεννα στις μεγάλες πόλεις της Ημαθίας. Στη Βέροια, όπως κάθε χρόνο, τοποθετήθηκαν τα καθιερωμένα λαμπιόνια στους κεντρικούς δρόμους. Δυστυχώς, χωρίς στολισμό έμεινε η πλατεία Δημαρχείου, η οποία ανεπισήμως είναι στολισμένη από πανό συμπαράστασης στους εργαζόμενους της χαλυβουργικής…
Στη Νάουσα… μια απ’ τα ίδια. Ενώ πέρσι την άνοιξη είχε παρουσιαστεί ένα φιλόδοξο σχέδιο για την δημιουργία του χωριού του Αϊ Βασίλη (Santa’s village), τελικά τίποτα δεν υλοποιήθηκε.
Αντιθέτως, σε πολλές πόλεις ανά την Ελλάδα, οι τοπικοί Δήμοι έχουν καταφέρει να οργανώσουν χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας, που τονώνουν την τοπική οικονομία δημιουργώντας ένα πραγματικά γιορτινό κλίμα, προσελκύοντας παράλληλα χιλιάδες επισκέπτες.
Φίλος της εφημερίδας, βρέθηκε την Κυριακή στη Δράμα, που έχει την διάσημη Ονειρούπολη και μέτρησε σχεδόν 100 τουριστικά λεωφορεία, αρκετά μάλιστα ήταν από την Ημαθία. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στα Τρίκαλα. Όπως πληροφορηθήκαμε από τουριστικό πράκτορα, εκεί έχει δημιουργηθεί «ο Μύλος των Ξωτικών» που είναι ακόμη πιο εντυπωσιακός από την Ονειρούπολη. Ακόμα και στα γειτονικά Γιαννιτσά, στον πεζόδρομο της πόλης στήθηκε ένα χριστουγεννιάτικο ξύλινο χωριό.
Στη Βέροια κάτι πήγε να ξεκινήσει πριν από δυο χρόνια με το Παγοδρόμιο, δυστυχώς όμως ο Δήμος δεν θέλησε να αγκαλιάσει την προσπάθεια, παρασυρόμενος από τις… κλασικές επαρχιώτικες οπισθοδρομικές νοοτροπίες. Και έτσι το Παγοδρόμιο έμεινε μια… «ιδιωτική πρωτοβουλία», αντί να γίνει μια αφορμή ώστε η Βέροια να δημιουργήσει μεγαλύτερες και περισσότερο προβεβλημένες Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις. Και ως γνωστόν, οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα του Μνημονίου δεν περισσεύουν άλλο!
Έτσι, επιστρέψαμε στα γνωστά Ημαθιώτικα «άχρωμα» Χριστούγεννα. Τελικά ο τόπος μας είναι φτωχός μόνο σε χρήματα ή και σε ιδέες, μυαλά, ανθρώπους;


Δεν υπάρχουν σχόλια: