Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Αμβέρσα... Η πύλη του Βορρά

Το μεγαλύτερο λιμάνι του Βελγίου κρύβει ευχάριστες εκπλήξεις για όποιον αναζητά έναν προορισμό έξω από κλασικές διαδρομές

Η Αμβέρσα δεν έχει πολλά κοινά με την πρωτεύουσα του Βελγίου, η οποία είναι εδώ και χρόνια το κέντρο της Ευρώπης. 

Αμβέρσα: Η...πύλη του βορρά

Ωστόσο αυτή η πόλη με τη μακρόχρονη και πολυτάραχη ιστορία έχει πολλά πρόσωπα που εκπλήσσουν τον επισκέπτη και του εξασφαλίζουν ενδιαφέρουσες διαδρομές. Ξεκινώντας από το μεγάλο λιμάνι (δεύτερο μεγαλύτερο της Ευρώπης μετά το Ρότερνταμ), προχωρώντας στο μουσείο των διαμαντιών, ακολουθώντας τα χνάρια του Ρούμπενς και ανακαλύπτοντας τις πρωτοποριακές δημιουργίες των σύγχρονων σχεδιαστών μόδας.
Πόλη της τέχνης και του ΡούμπενςΧτισμένη πάνω στον φαρδύ ποταμό Scheldt, στην είσοδο για τη Βόρεια θάλασσα η Αμβέρσα γνώρισε μεγάλη πολιτιστική άνθηση τον 17ο αιώνα, όταν το κέντρο της βελγικής καλλιτεχνικής δημιουργίας μεταφέρθηκε από τις Βρυξέλλες στην Αμβέρσα.
Την κίνηση αυτή επηρέασε ιδιαίτερα ο Πίτερ Πάουλ Ρούμπενς ο οποίος ζούσε στην πόλη. Ηταν ένας από τους πρώτους Φλαμανδούς καλλιτέχνες που απέκτησαν φήμη στην Ευρώπη και τη Ρωσία. 

Αμβέρσα: Η...πύλη του βορρά

Ο Ρούμπενς ήταν διάσημος τοπιογράφος και αντλούσε έμπνευση από τη μυθολογία, ενώ έγινε γνωστός για τις γυναικείες φιγούρες που ζωγράφιζε. Ενας ακόμα σημαντικός Φλαμανδός καλλιτέχνης ήταν ο Νταβίντ Τενιέ, ο οποίος ίδρυσε τη Σχολή Καλών Τεχνών της Αμβέρσας το 1665.
Στο ιστορικό κέντρο


Ξεκινήστε τη γνωριμία της πόλης από την πανέμορφη πλατεία Grote Μarkt

H παλιά Αμβέρσα εκτείνεται κατά μήκος της ανατολικής όχθης του ποταμού Scheldt που είναι τόσο φαρδύς ώστε το μοντέρνο κομμάτι της πόλης στη δυτική όχθη να μοιάζει τελείως απομακρυσμένο από το άλλο.
Το ιστορικό κέντρο της πόλης είναι μικρό και μπορείτε να συνδυάσετε τις χαλαρές περιπλανήσεις με επίσκεψη στα αξιοθέατα. 

Αμβέρσα: Η...πύλη του βορρά

Ξεκινήστε τη γνωριμία της πόλης από την πλατεία Grote Markt, που είναι η μεγαλύτερη της Αμβέρσας και μία από τις ωραιότερες σε όλο το Βέλγιο. Εδώ βρίσκονται το Δημαρχείο, τα ιστορικά κτίρια των Συντεχνιών, αλλά και ο Καθεδρικός Ναός που φιλοξενεί την «Αποκαθήλωση», ένα από τα διασημότερα έργα του Ρούμπενς.
Στο κέντρο της πλατείας δεσπόζει το άγαλμα του Ρωμαίου στρατιώτη Silvius Brado, ο οποίος σύμφωνα με τον μύθο απελευθέρωσε το λιμάνι της Αμβέρσας νικώντας τον γίγαντα Antigoon και πετώντας το κομμένο χέρι του μέσα στο ποτάμι. 

Αμβέρσα: Η...πύλη του βορρά

Οι πολιτιστικές διαδρομές ξεκινούν από το Rubenshuis, σπίτι και εργαστήριο του Ρούμπενς αλλά και θαυμάσιο δείγμα αριστοκρατικού σπιτιού του 17ου αιώνα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το Koninklijk, το Μουσείο Καλών Τεχνών της Αμβέρσας το οποίο φιλοξενεί μεγάλη γκάμα από έργα των πρώτων Φλαμανδών καλλιτεχνών. Φυσικά ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στα έργα του Ρούμπενς, του Γιόρντανς και του Βαν Ντάικ.
Οι δρόμοι του λιμανιού
Αν έχετε αρκετό χρόνο στη διάθεσή σας περιηγηθείτε στο λιμάνι της πόλης με Ι.Χ. ή πραγματοποιώντας κάποια μίνι κρουαζιέρα
Απ όλες τις εκκλησίες της Αμβέρσας, η εκκλησία του St James (Jakob- skerk) θεωρείται ότι έχει το πιο πλούσιο εσωτερικό. 

Αμβέρσα: Η...πύλη του βορρά

Χτίστηκε σε υστερογοτθικό ρυθμό τον 15ο αιώνα και περιέχει έργα από μεγάλους γλύπτες του 17ου αιώνα και επίσης πίνακες των Ρούμπενς, Γιόρντανς και Βαν Ντάικ.
Μετά την περιπλάνηση στα μουσεία μπορείτε να απολαύσετε τις βόλτες στους εμπορικούς δρόμους κάνοντας σύντομες στάσεις για καφέ ή φαγητό σε κάποιο από τα πολλά στέκια που βρίσκονται στο κέντρο. 

Το Μουσείο ΜoΜuΞεχωριστή εμπειρία προσφέρει η επίσκεψη στο ModeMuseum (MoMu), ένα νέο μουσείο υψηλής ραπτικής καθώς και η επίσκεψη στο Vleeshuis, ένα από τα πιο όμορφα και περίεργα κτίρια της Αμβέρσας.
Χτισμένο στα 1501-1504 σαν συντεχνιακός οίκος των κρεοπωλών και σαν αγορά κρέατος, πρόσφατα μεταμορφώθηκε σε μουσείο μουσικής.

Αμβέρσα: Η...πύλη του βορρά

Αν έχετε περισσότερο χρόνο ξεκινήστε για μια περιήγηση στο λιμάνι της Αμβέρσας, αφού προμηθευτείτε την ειδική μπροσούρα με τίτλο «Δρόμος του Λιμανιού».
Θα χρειαστείτε βέβαια αυτοκίνητο καθώς πρόκειται για μια διαδρομή 45-60 χιλιομέτρων. Διαφορετικά μπορείτε να περιηγηθείτε στο λιμάνι δια θαλάσσης, πραγματοποιώντας κάποια μίνι κρουαζιέρα.
Στα Μουσεία της Σύγχρονης Τέχνης και των ΔιαμαντιώνΜερικά ακόμα μουσεία αξίζουν την επίσκεψή σας. Είναι το Museum Mayer van den Bergh, φανατικού συλλέκτη έργων τέχνης και αντικών.
Εδώ μπορείτε να θαυμάσετε περισσότερα από 5.000 αντικείμενα, ανάμεσά τους χαλιά, έπιπλα, αντικείμενα από φίλντισι, φυσητό γυαλί, πίνακες και νομίσματα. 

Αμβέρσα: Η...πύλη του βορρά

Στο Museum Plantin-Moretus θα ανακαλύψετε τον ξεχασμένο κόσμο της τυπογραφίας, αφού είναι στην πραγματικότητα το εργαστήρι ενός διάσημου τυπογράφου και βιβλιοδέτη.
Τα εκθέματα περιλαμβάνουν εκτός από τα μηχανήματα, μια μεγάλη συλλογή από σπάνια και πολύτιμα βιβλία.
Μιας και βρίσκεστε στην πόλη των διαμαντιών δεν θα πρέπει να παραλείψετε την επίσκεψη στο Diamantmuseum, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πρωτοποριακό μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (MUHKA) που στεγάζεται στον ανακαινισμένο χώρο μιας τεράστιας αποθήκης.
Info
  • Η Αμβέρσα είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης βορειότερης επαρχίας της Φλάνδρας, του ολλανδόφωνου κομματιού του Βελγίου.
  • Η πόλη απλώνεται χτισμένη στις δύο όχθες του ποταμού Scheldt και έχει εύκολη πρόσβαση στη Βόρεια Θάλασσα.
  • Σήμερα η Αμβέρσα είναι το δεύτερο σε μέγεθος λιμάνι της Ευρώπης αλλά είναι ταυτόχρονα και μια πόλη που επενδύει στον πολιτισμό, τη σύγχρονη μόδα και τις εκλεκτές γεύσεις.
Πού θα ψωνίσετε
  • Τα διαμάντια είναι το πιο γνωστό εμπορεύσιμο είδος στην αγορά της Αμβέρσας. Τα καταστήματα που πωλούν διαμάντια και άλλους πολύτιμους λίθους είναι συγκεντρωμένα στον δρόμο Pelikaanstraat που βρίσκεται στην εβραϊκή συνοικία.
  • Μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων θα βρείτε στη φαρδιά πεζοδρομημένη λεωφόρο Meir.
  • Αξίζει επίσης να αναζητήσετε τις μπουτίκ των ντόπιων σχεδιαστών μόδας, οι οποίες θυμίζουν συχνά γκαλερί τέχνης. Οι περισσότερες βρίσκονται στην περιοχή Lombardenvest, μερικές από τις πλέον ενδιαφέρουσες είναι οι:
    Het Modepaleis, Walter, Ann Demeulemeester, Louis.
  • Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το εμπορικό κέντρο Grand Bazar, που μοιράζεται τον χώρο ενός παλιού πολυκαταστήματος με το ξενοδοχείο Hilton.
  • Αν σας αρέσουν οι υπαίθριες αγορές αναζητήστε την «Αγορά της Παρασκευής», στο Vrijdagmarkt.
    Θα βρείτε ενδιαφέρουσες αντίκες και είδη σπιτιού σε συμφέρουσες τιμές.
Πώς θα πάτε
  • Ο καλύτερος τρόπος για να φτάσετε από την Αθήνα στην Αμβέρσα είναι μέσω Βρυξελλών.
  • Η Αμβέρσα συνδέεται σιδηροδρομικώς με τις Βρυξέλλες με υπερσύγχρονα τρένα που καλύπτουν την απόσταση σε λιγότερο από μία ώρα.
  • Η πόλη έχει δύο σταθμούς τρένων (Centraal και Berchem), με τον κεντρικό (Centraal) δίκαια να θεωρείται από τους επιβλητικότερους και πιο εντυπωσιακούς της Ευρώπης.
  • Για τις μετακινήσεις σας στο κέντρο θα χρησιμοποιήσετε το τραμ ή τα δημόσια λεωφορεία.
Πού θα μείνετε
  • Αν και η Αμβέρσα δεν θεωρείται ο πλέον τουριστικός προορισμός του Βελγίου, διαθέτει μερικά ιδιαίτερα ξενοδοχεία που σίγουρα θα δώσουν ξεχωριστό τόνο στο ταξίδι σας.
  • Οπως για παράδειγμα το ξενοδοχείο De Witte Lelie (www.dewittelelie.be), που στεγάζεται σε τρία σπίτια του 17ου αιώνα και ξεχωρίζει για τη λιτή και μοντέρνα διακόσμηση των δέκα δωματίων του.
  • Εξίσου γοητευτικό είναι και το Hotel Julien (www.hoteljulien.com) το οποίο δημιουργήθηκε σε δύο αναπαλαιωμένα κτίρια, διαθέτει 11 δωμάτια και μια ήσυχη καταπράσινη αυλή.
  • Σε ένα παλιό αριστοκρατικό σπίτι που έχει ανακατασκευαστεί με κομψότητα στεγάζεται το Hotel Sandt (www.hotel-sandt.be).
  • Ανάμεσα στα μεγάλα ξενοδοχεία ξεχωρίζουν το Astir Park Plaza (www.parkplazahotels.com), το Radisson SAS Park Lane (www.radissonsas.com) και φυσικά το Hilton, το οποίο καταλαμβάνει ένα μεγάλο κομμάτι ιστορικού κτιρίου στο κέντρο της πόλης.
Πού θα φάτε
  • Το φαγητό είναι μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις για τον επισκέπτη της Αμβέρσας.
  • Στα κλασικά πιάτα της βελγικής κουζίνας πρωταγωνιστούν τα μύδια, τα ψάρια και τα θαλασσινά.
  • Τοπική σπεσιαλιτέ θεωρείται το «wartezooi» (κομμάτια κοτόπουλου μαγειρεμένα σε ζωμό και σερβιρισμένα με λαχανικά και φρέσκια κρέμα).
  • Στην Αμβέρσα περισσότερο από ό,τι σε άλλες βελγικές πόλεις θα βρείτε πολλά εστιατόρια με ισπανικές σπεσιαλιτέ.
  • Για τις καλύτερες τηγανητές πατάτες (τον πιο διάσημο μεζέ του Βελγίου) αναζητήστε το στέκι Frituur No1, στο κέντρο της πόλης.
  • Δίπλα στην κεντρική πλατεία θα βρείτε το μπαρ-εστιατόριο Mata Mata & Pili Pili. Ιδανικό στέκι για βραδινές εξόδους, προσφέρει αφρικανική κουζίνα και εξωτικά κοκτέιλ.
  • Πολύ καλά θα φάτε επίσης στα παλιά εστιατόρια Rooden Hoed και De Groote Witte Arend που σερβίρουν κλασικά πιάτα της βελγικής κουζίνας.
Ελένη Οικονομοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: