Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

"Τι μου εμπιστεύτηκαν ο Παναγούλης και η Φαλάτσι" του Κώστα Χαρδαβέλλα


"Τι μου εμπιστεύτηκαν ο Παναγούλης και η Φαλάτσι"
του Κώστα Χαρδαβέλλα

Σήμερα, επέτειος του θανάτου του Αλέξανδρου Παναγούλη, επιστρέφω 35 χρόνια πίσω και για πρώτη φορά θα μιλήσω για μία άγνωστη μέχρι σήμερα συζήτηση μου με τον Αλέκο Παναγούλη και την σύντροφό του, την Ιταλίδα δημοσιογράφο, Οριάνα Φαλάτσι - από την οποία είναι και η φωτογραφία που βλέπετε σήμερα στο newsbomb.gr.
Με τον Αλέκο είχαμε γίνει φίλοι τις ημέρες που δικαζόταν στο στρατοδικείο για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του δικτάτορα Γ.Παπαδόπουλου. Ήταν ένα σωματικό κουρέλι από τα βασανιστήρια αλλά παρέμενε ένα λιοντάρι στην ψυχή.
Θυμάμαι λίγο πριν τον πάρουν για τις φυλακές είχε γυρίσει και μου είχε πει: "Αντέχω. Αν μάθεις κάποια στιγμή ότι αυτοκτόνησα να ξέρεις ότι με σκότωσαν. Δεν θα αυτοκτονούσα ποτέ!".
Στη συνέχεια τον έχασα για τα επόμενα 7 χρόνια- όσο κράτησε η δικτατορία. Το μόνο που μάθαινα ήταν ότι τον βασάνιζαν χωρίς έλεος καθημερινά κι αυτός έφτυνε τους βασανιστές του στα μούτρα!
Όταν έπεσε η δικτατορία, ήμουν κι εγώ στην έξοδο των φυλακών Μπογιατίου μαζί με την μητέρα του- την αξέχαστη κ. Αθηνά. Η πρώτη κουβέντα που είπε μόλις βγήκε, ήταν ότι ήθελε να πάρει στα χέρια του τα αρχεία της ΕΣΑ για να αποκαλύψει στον ελληνικό λαό ποιοί από τους γνωστούς Έλληνες πολιτικούς συνεργάστηκαν κρυφά με την χούντα!
Αρχές Απριλίου του 1976, στο σπίτι του στη Γλυφάδα, ο Αλέκος, η Οριάννα Φαλάτσι κι εγώ, για πολλές ώρες συζητάμε τα πολιτικά σχεδια αυτού του αδάμαστου αγωνιστή της Δημοκρατίας.
Κάποια στιγμή ο Αλέκος μας εκμυστηρεύεται ότι τα έχει καταφέρει: έχει στην κατοχή του όλα τα αρχεία της ΕΣΑ! Μέσα σε αυτά, μας λέει ότι υπάρχουν έγγραφες καταχωρήσεις, μαγνητοφωνημένες συνομιλίες ακόμη και κάποιες φωτογραφίες, που αποκαλύπτουν την κρυφή συνεργασία πολιτικών στελεχών "υπεράνω υποψίας", μεγάλων επιχειρηματιών και κρατικών παραγόντων, με τον σκληρό πυρήνα των χουντικών. Έχει ήδη έρθει σε επικοινωνία με τον Γιάννη Καψή στα "Νέα" για να ξεκινήσει την δημοσίευσή τους. Αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή!
"Θα τους ξεφτιλίσω σύντομα μέσα στην ελληνική Βουλή", λέει ο Παναγούλης, εννοώντας ότι σκοπεύει τις επόμενες ημέρες στο Κοινοβούλιο, να παρουσίασει όλα αυτά τα συγκλονιστικά ντοκουμέντα που ουσιαστικά θα άλλαζαν τον πολιτκό χάρτη της Ελλάδας.
Η Φαλάτσι με το ένστικτο της ερωτευμένης γυναίκας, μου ζήτησε τότε να μην δημοσιοποιήσω αυτήν την πρόθεση του Αλέκου - ίσως γιατί φοβόταν για την ζωή του. Και δυστυχώς δεν είχε άδικο.
Εγώ μπορεί να μην αποκάλυψα ποτέ εκείνη τη συζήτηση, αλλά ο Παναγούλης παρορμητικός και ατρόμητος όπως πάντα, δε δίστασε να προαναγγείλει δημοσίως την τολμηρή πολιτική του πράξη.
Μία πράξη που δεν πρόλαβε να υλοποιήσει αφού 48 ώρες πριν φέρει το θέμα των αρχείων της ΕΣΑ στην ελληνική Βουλή, ένα -δήθεν- αυτοκινητικό ατύχημα έκοψε το νήμα της ζωής του! Αυτοί που ήθελαν να του κλείσουν το στόμα, τα είχαν καταφέρει και μάλιστα με το πρόσχημα ενός ατυχήματος!
Για την ιστορία, να πω ότι μέχρι και σήμερα, είναι άγνωστο πού βρίσκεται το αρχείο της ΕΣΑ που είχε στα χέρια του ο Αλέκος!
Ίσως την πιο αντιπροσωπευτική φράση για τον θάνατό του, την έχει πει η Οριάννα Φαλάτσι στο βιβλίο της "Ενας Αντρας" (όπου περιγράφεται όλη η ιστορία του παράφορου έρωτα με τον Αλέκο Παναγούλη):
"Τον Αλέκο τον δολοφόνησε η πολιτική των πολιτικών"!

Δεν υπάρχουν σχόλια: