Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Καυσόξυλα με το κυβικό μέτρο


Τα υπουργεία Ανάπτυξης και Υγείας ανακοίνωσαν σήμερα τους νέους Κανόνες Διακίνησης / Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ) και τη νέα Υγειονομική Διάταξη που τίθενται άμεσα σε ισχύ.

Με το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη διακίνηση προϊόντων και υπηρεσιών και τη λειτουργία καταστημάτων τροφίμων, μεταξύ άλλων:

 

-Καταργούνται οι προϋποθέσεις ύπαρξης ελάχιστων τετραγωνικών μέτρων και οι πρόσθετες άδειες προκειμένου να επιτραπεί η διάθεση επιπλέον κατηγοριών τροφίμων από τα καταστήματα. Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με τα συναρμόδια υπουργεία οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποκτούν τη δυνατότητα να διευρύνουν τη γκάμα των προϊόντων που διαθέτουν. Για παράδειγμα ένα κρεοπωλείο θα μπορεί, χωρίς περιττές άδειες και γραφειοκρατία να διαθέτει τυροκομικά προϊόντα, ένα καφεκοπτείο ή ένα ζαχαροπλαστείο ξηρούς καρπούς και άλλα προϊόντα με μοναδική προϋπόθεση να διασφαλίζεται η υγιεινή και ασφάλεια των προϊόντων.


-Επίσης στον τιμοκατάλογο όλων των καταστημάτων δεν θα αναγράφεται μόνο η τελική τιμή αλλά αναλυτικά η καθαρή τιμή, ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας, οι επιβαρύνσεις και το τελικό κόστος.


- Οι ιδιοκτήτες συνεργείων αυτοκινήτων, οι υδραυλικοί, οι ηλεκτρολόγοι και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να ενημερώνουν τους καταναλωτές προκαταβολικά για το εκτιμώμενο κόστος της εργασίας που τους ζητείται, ανεξαρτήτως αν τελικά θα την υλοποιήσουν.


- Μειώνονται τα επιτρεπόμενα βάρη των υλικών συσκευασίας ώστε ο καταναλωτής να επιβαρύνεται λιγότερο για τη συσκευασία στην τιμή του προϊόντος.


-Κανένα προϊόν δεν θα προσφέρεται και δεν θα χρεώνεται στα καταστήματα εστίασης χωρίς προηγούμενη συναίνεση του καταναλωτή όπως για παράδειγμα το εμφιαλωμένο νερό και το ψωμί.


- Εκόμη, τα καυσόξυλα θα πωλούνται με τον όγκο (κυβικά μέτρα) και όχι με το βάρος. Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι καταναλωτικών οργανώσεων, με την συγκεκριμένη ρύθμιση αναμένεται να δημιουργηθεί αλαλούμ, γιατί πλέον ο κάθε καταναλωτής θα πρέπει να προμηθευτεί και ένα μέτρο, έτσι ώστε να ξέρει ότι η ποσότητα των ξύλων που παρέλαβε είναι η σωστή. Και εφόσον φυσικά τα ξύλα είναι καλά στοιβαγμένα.


- Επίσης, καταργείται πλήθος απηρχαιωμένων περιορισμών και υποχρεώσεων που δεν έχουν εδώ και χρόνια καμία σχέση με την πραγματικότητα της αγοράς αλλά προκαλούσαν ωστόσο πρόσθετο διοικητικό /γραφειοκρατικό βάρος στις επιχειρήσεις. Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η υποχρέωση των αρτοποιών να διαθέτουν αποθέματα ασφαλείας σε αλάτι και να λειτουργούν μια φορά το μήνα κλιβάνους για ψήσιμο φαγητών, ή η υποχρέωση των εξαγωγέων να δηλώνουν στην Αστυνομία τις ποσότητες προϊόντων που προορίζονταν για εξαγωγή αλλά δεν εξήχθησαν, η υποχρέωση των εξοχικών παραλιακών κέντρων να διαθέτουν μπύρα, κρασί, κλπ. μόνο εάν ο πελάτης είναι υποχρεωμένος να παραγγείλει φαγητό και η απαγόρευση της πώλησης φύλλων καπνού από τις 10 το βράδυ μέχρι την ανατολή του ηλίου!


www.real.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: