Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Στον αέρα η λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου στο Καϊμάκ Τσαλάν

Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού του δήμου Έδεσσας Χρήστος Βερυκούκης μίλησε στο ‘’Ράδιο Πέλλα’’ για την Τουριστική Ανάπτυξη του Δήμου επισημαίνοντας την κατάσταση που έχει περιέλθει το όρος Βόρας με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του χιονοδρομικού, που λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και των άλυτων προβλημάτων της περιοχής, έχει βαλτώσει και δυστυχώς, επιχειρήσεις που κόστισαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα.
Έστειλε μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες, επιστολή προς την Υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη τονίζοντας όλα αυτά που πρέπει άμεσα να λυθούν για να μην κινδυνεύσει φέτος να μείνει κλειστό το βουνό.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ:
Αξιότιμη κα. Υπουργέ,

Σας γνωστοποιούμε την κατάσταση του πανέμορφου, πλην παραμελημένου,  Δήμου μας, με σκοπό να στρέψετε την προσοχή σας και να στηρίξετε, την τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας.
Πρόκειται για έναν ορεινό Δήμο με άπλετη φυσική ομορφιά, αλλά πολύ φτωχό σε εισοδήματα.
Πέρα από τους Καταρράκτες της Έδεσσας, οι οποίοι φιλοξενούν μόνο για 30’ λεπτά της ώρας διερχόμενους επισκέπτες, τα τελευταία δέκα οκτώ χρόνια ( από το 1994) μετά από την δημιουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Καϊμάκτσαλαν (στο όρος Βόρα), άρχισε να παρατηρείται άνοδος του τουρισμού, κατά τους χειμερινούς μήνες.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, να αναβιώσει ένα παραδοσιακό ορεινό χωριό, ο Άγιος Αθανάσιος, ο οποίος μαζί με το Χιονοδρομικό προσέλκυσε χρόνο με το χρόνο όχι μόνο όλο και περισσότερους επισκέπτες, αλλά και επενδυτές.
Έτσι δημιουργήθηκε μια αναπτυξιακή διαδικασία, η οποία ξεκινώντας από το υψόμετρο των 2524 μ. κατέληγε μέχρι την Θεσσαλονίκη, δίνοντας πολύ δουλεία σε πολύ κόσμο (εργατικά χέρια , βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις, παροχής υπηρεσίας , εστίασης κ.λ.π.)
Σήμερα δυστυχώς λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και των άλυτων προβλημάτων της περιοχής, λόγω της γραφειοκρατίας, η περιοχή έχει βαλτώσει και δυστυχώς, επιχειρήσεις που κόστισαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα , καθώς επίσης έχουν χάσει πολλοί άνθρωποι την δουλεία τους.
Αυτός είναι ο λόγος που ζητάμε την βοήθεια σας.
Με πολύ απλά βήματα και χωρίς να ζημιωθεί το Ελληνικό κράτος οικονομικά , θεωρούμε ότι μπορούν να σωθούν όλα αυτά που με τόσο κόπο και αγώνα δημιουργήθηκαν και να ξαναδοθεί η δυνατότητα εργασίας σε όλον αυτόν τον κόσμο που αυτή την στιγμή μαραζώνει.
Τα προβλήματα που πρέπει να τακτοποιηθούν άμεσα είναι τα εξής:
1. Η τακτοποιήσει του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του χιονοδρομικού, εξ αιτίας του οποίου δεν μπορεί να ενδιαφερθεί κανένας σοβαρός μεγαλοεπενδυτής, γιατί οι πλειοδοτικοί διαγωνισμοί σε ότι αφορά την μίσθωση του Χιονοδρομικού είναι κάθε φορά μόνο για 2 έτη …..
Έχουν ενδιαφερθεί κατά καιρούς πολύ αξιόπιστοι επενδυτές, οι οποίοι φυσικά δεν συμμετέχουν στους πλειοδοτικούς διαγωνισμούς, διότι θεωρούν ότι είναι ασύμφορη μια μεγάλη επένδυση για δύο έτη μόνο! Αυτό βεβαίως έχει σαν αποτέλεσμα να νοικιάζεται κάθε φορά σε « αρπακτικά» επενδυτές, οι οποίοι κοιτούν μόνο το ίδιο όφελος, χωρίς να τηρούν καν τους όρους του συμβολαίου που υπογράψανε , σε ότι αφορά την καλή λειτουργία της χιονοδρομίας, με αποτέλεσμα να δυσαρεστούνται οι επισκέπτες και χρόνο με το χρόνο να απαξιώνεται όλο και περισσότερο το Χιονοδρομικό κέντρο.
Αυτή η επαναλαμβανόμενη κατάσταση επί 18 ολόκληρα χρόνια και ιδιαίτερα τα τελευταία 5 χρόνια έχει επηρεάσει αρνητικά, την οικονομία όλου του ορεινού όγκου, με ότι αυτό συνεπάγεται …
2. Έχουν ενδιαφερθεί πολλές ποδοσφαιρικές ομάδες και ακαδημίες ποδοσφαίρου για να κάνουν την προετοιμασία τους το καλοκαίρι, στον παλαιό Άγιο Αθανάσιο λόγω του υψομέτρου που διαθέτει ( 1,200 μ) και της υποδομής του σε φιλοξενία.
Όλες οι Ελληνικές ομάδες αναγκάζονται να φύγουν εκτός Ελλάδας για την προετοιμασία τους, (Βουλγαρία – Αυστρία – Γερμανία κ.λ.π.) με ότι αυτό σημαίνει για την Ελληνική Οικονομία …
Ο ορεινός όγκος γύρω από το Χιονοδρομικό, αριθμεί πάνω από 5,500 κλίνες, οι οποίες βρίσκονται σε πολλά μικρά καταλύματα.
Ο Άγιος Αθανάσιος και τα γύρω χωριά διαθέτουν το υψόμετρο, το κλίμα και όλες τις υποδομές για να φιλοξενήσουν πλήθος αθλητών το καλοκαίρι.
Το μόνο που χρειάζεται είναι αθλητικές εγκαταστάσεις.
Αυτό θα ανακούφιζε οικονομικά το 90% των κατοίκων του ορεινού όγκου (ήτοι 4,000) και το 40% του συνόλου του Δήμου Έδεσσας ( ήτοι 12,000) των οποίων το αντικείμενο της δουλείας τους είναι ο τουρισμός ή επιχειρήσεις οι οποίες στηρίζονται στην κατανάλωση προϊόντων που έχουν σχέση με τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό. Κατά συνέπεια όλων αυτών θα ευνοηθεί οικονομικά, όλος ο Δήμος.
Από την άλλη πλευρά , των ομάδων που ασχολούνται με τον αθλητισμό, αυτό αναλύεται ως εξής : Πρώτα από όλα δεν θα υπάρχουν τα μεγάλα έξοδα μετακίνησης σε χώρες εκτός Ελλάδας , δεν θα έχουν πρόβλημα στην συνεννόηση λόγω γλώσσας, ή διατροφής τους έχει να κάνει με την πολύ πλούσια μεσογειακή κουζίνα κάτι που τους δυσκολεύει στο εξωτερικό και φυσικά τα έξοδα τους περιορίζονται κατά πολύ, γιατί το κόστος είναι πολύ μικρότερο από ότι στο εξωτερικό.
3.- Από το 1973 λειτουργεί Ανεμοδρόμιο στα 19 km από το Χιονοδρομικό, το οποίο διαθέτει όλη την υποδομή, για την προσγείωση – απογείωση μικρών αεροσκαφών. Εκείνο που πρέπει να τακτοποιηθεί είναι η ασφαλτόστρωση του διαδρόμου , γιατί από την δημιουργία του, ο διάδρομος είναι στρωμένος με χαλίκι.
Αυτό σημαίνει άμεση πρόσβαση για όσους δεν θέλουν να ταξιδέψουν οδικώς ή θέλουν να επισκεφτούν την περιοχή χωρίς να χάνουν χρόνο στην μετακίνηση.
4.- Εδώ και 5ετη ,είναι σε εξέλιξη περιβαλλοντική μελέτη, η οποία γίνεται σε συνεργασία με δύο Δήμους, της Έδεσσας και του Αμυνταίου και αφορά την λίμνη Βεγορίτιδα (την βαθύτερη λίμνη της Ελλάδας ) η οποία σύμφωνα με την μελέτη οριοθετείται, τακτοποιείται η καταπατημένη γη και αξιοποιείται τουριστικά.
Κα. Υπουργέ , απευθυνόμαστε σε εσάς, γιατί θεωρούμε άδικο, να διαθέτουμε την υποδομή για να αναπτυχθεί η περιοχή οικονομικά και τουριστικά ( αθλητικός τουρισμός – αγροτικός τουρισμός – αεραθλητισμός – παραλίμνιος τουρισμός …..) , να υπάρχει το πελατολόγιο που μπορεί να στηρίξει οικονομικά τον τόπο και όλα αυτά να μην πραγματοποιούνται λόγω της γραφειοκρατίας και αμέλειας του κρατικού φορέα .
Από εσάς ζητούμε , για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε την περιοχή τουριστικά , να μας βοηθήσετε να δρομολογήσουμε σαν Δήμος , τις διαδικασίες στα εξής σημεία :
1.-Ιδιοκτησιακό καθεστώς χιονοδρομικού, ώστε μετά από διαγωνισμό να δοθεί σε αξιόπιστο επενδυτή, για πολλά χρόνια, για να μπορούν να γίνουν και αξιόλογα έργα.
2.-Παραχώρηση χέρσας γης στον Δήμο, για να δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων τριών γηπέδων, ενός κλειστού γυμναστηρίου και την ένταξη τους σε πρόγραμμα .
3.-Ασφαλτόστρωση αεροδιαδρόμου στο αεροδρόμιο .
4.-Ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής μελέτης, της λίμνης Βεγορίτιδας και ένταξη σε αναπτυξιακό τουριστικό πρόγραμμα, βάση σχεδίου.
Επιθυμία μας είναι να επισκεφτείτε την περιοχή, για να διαπιστώσετε μόνη σας τα όσα σας αναγράφουμε.
ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ
O ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΒΕΡΙΚΟΥΚΗΣ ΝΙΚ. ΧΡΗΣΤΟΣ

www.seleo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: