Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Εγκαινιάστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο το νέο ιστορικό μουσείο της Βέροιας στο κτίριο Βλαχογιάννη

www.eleytheriadhs.blogspot.gr



Το νέο ιστορικό μουσείο της Βέροιας στο κτίριο Βλαχογιάννη εγκαινίασε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας το απόγευμα της Τρίτης 16 Οκτωβρίου, ανήμερα της επετείου των 100 χρόνων της απελευθέρωσης της Βέροιας από τον τουρκικό ζυγό.
Στο ισόγειο του κτιρίου, που παραχώρησε η οικογένεια Βλαχογιάννη στην Ι. Μ Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, φιλοξενούνται εκθέματα του Μακεδονικού αγώνα, ενώ στον 1ο όροφο υπάρχει η ιστορική συλλογή του κ. Κανέλου Ντόντου, η οποία περιλαμβάνει στρατιωτικά εκθέματα από τους Βαλκανικούς πολέμους, την εποποιία του 1940, μέχρι και τη σημερινή εποχή.
Τα θρησκευτικά και εκκλησιαστικά εκθέματα που υπήρχαν στο κτίριο, όπως δήλωσε ο Σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμονας θα μεταφερθούν στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά, όπου δημιουργείται μουσείο βυζαντινής και εκκλησιαστικής ιστορίας της Μητρόπολης μας. 
 
 
Στην τελετή παρέστησαν ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Καράογλου, ο οποίος έκοψε την κορδέλα των εγκαινίων με τον Μακαριώτατο δίπλα στον δημιουργό της έκθεσης κ. Ντόντο, οι Μητροπολίτες Κιλκισίου και Δράμας, οι βουλευτές κ. Βεσυρόπουλος και Μπατσαρά, ο Διοικητής του Β΄ΣΣ Ανγος κ. Τόπης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ημαθίας κ. Μπαντουβάκης, ο διοικητής των ΠΟΥ Ημαθίας κ. Συντίλας, μέλη της δωρήτριας οικογένειας και πολίτες της Βέροιας, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να θαυμάσουν το νέο στολίδι της πόλης, στη συλλογή του οποίου περιλαμβάνονται αυθεντικά πρωτοσέλιδα από το Έπος του 1940.













Δεν υπάρχουν σχόλια: