Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Με τις ιδανικές φωνές των ονείρων μου...

ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΪΔΩ ΣΚΑΝΔΥΛΑ

"Μία παράσταση για μια νύχτα" ή ένας σταθμός σε ένα νοερό ταξίδι. Κάπως έτσι βλέπει ο Θεσσαλονικιός μουσικός και συνθέτης Αντώνης Σουσάμογλου τη δισκογραφική του δουλειά "Οne night stand", που θα παρουσιάσει στην ομώνυμη μουσική παράσταση στο "Γαία", στις 20 Μαρτίου.
Εκεί, με άλλους τρεις μουσικούς και τον Νίκο Κατικαρίδη στο τραγούδι, θα παρουσιάσει όχι μόνο τραγούδια του συγκεκριμένου άλμπουμ αλλά και παλαιότερά του κομμάτια, όπως και ολοκαίνουργιο, ανέκδοτο ακόμη υλικό από τη νέα του δουλειά. "Είναι ένα εφ' όλης της ύλης live, το οποίο εστιάζει στο δίσκο ''Οne night stand'', αλλά περιλαμβάνει και προηγούμενες και επόμενες δουλειές μου. Ουσιαστικά είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται το άλμπουμ στη Βόρεια Ελλάδα, αν και κυκλοφόρησε στα τέλη του 2011", εξηγεί στον "Αγγελιοφόρο της Κυριακής" ο Αντώνης Σουσάμογλου.


Τραγούδια - ρόλοι
Στο δίσκο είχαν συμμετάσχει πολλοί και καταξιωμένοι μουσικοί και ερμηνευτές. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη Δήμητρα Γαλάνη, τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, την Ελλη Πασπαλά, τον Vassiliko, τον Νίκο Κατικαρίδη. "Ολοι οι μουσικοί που συμμετείχαν στο δίσκο είναι πολύ σημαντικοί, ο καθένας στο χώρο του. Σημασία για μένα, όμως, δεν έχει το πόσο γνωστός είναι ένας καλλιτέχνης αλλά το πόσο του ταιριάζει ένα συγκεκριμένο τραγούδι. Μοιάζει με... κάστινγκ η διαδικασία, το κάθε τραγούδι είναι κι ένας μικρός ρόλος που πρέπει να δέσει με την κατάλληλη φωνή και προσωπικότητα. Εψαχνα τις ιδανικές φωνές των ονείρων μου. Αισθάνομαι τυχερός γιατί αυτό που είχα στο μυαλό μου, όταν έγραφα τα τραγούδια, έγινε πραγματικότητα στο δίσκο", επισημαίνει ο έμπειρος μουσικός και τραγουδοποιός, ο οποίος τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως εξάρχων βιολιστής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.
Τα ακούσματα του Σουσάμογλου είναι περισσότερο δυτικής προέλευσης παρά έντεχνης. Δοκιμάζεται εδώ στην τραγουδοποιία προκειμένου να ικανοποιήσει την ανάγκη του να εκφραστεί μέσα από το λόγο, το στίχο. Μέσα από την αφήγηση σε ένα τραγούδι κατορθώνει να επικοινωνήσει πιο άμεσα, όπως τονίζει ο ίδιος. Το live θα είναι και μία πρακτική δοκιμή για το πώς κινείται επί σκηνής το συγκεκριμένο σχήμα μουσικών, αφού οι συνετελεστές σχεδιάζουν να τον κρατήσουν ως ένα σταθερό πυρήνα με τον οποίον θα μπορούν να παρουσιάζουν δουλειές τους.
"Γέφυρα"
Στη μουσική παράσταση ερμηνεύει τα τραγούδια ο Νίκος Κατικαρίδης. "Μία από τις καλύτερες σόουλ φωνές. Ειδικά δε στο συγκεκριμένο live έχει όλη την παράσταση πάνω του", σύμφωνα με τον Αντώνη Σουσάμογλου. Η μουσική παράσταση της Τετάρτης λειτουργεί, μάλιστα, ως "γέφυρα" ανάμεσα στον προοηγούμενο δίσκο και τον επόμενο. Ερχεται και δένει σε ένα ενιαίο σύνολο όλες τις μικρές ιστορίες – τραγούδια, εναρμονίζοντας όλες τις διαφορετικές ενορχηστρώσεις. Παρόλο που υπάρχουν μέσα σε αυτήν τραγούδια διαφορετικού ύφους, γραμμένα από το μουσικό σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, ενώνονται χάρη στον κοινό συνεκτικό άξονα της αφήγησης.
Το "One Night Stand" ανέβηκε στο top 20 των πωλήσεων δίσκων το 2012, περιέχοντας τραγούδια που αγαπήθηκαν από τα ελληνικά ραδιόφωνα, όπως το «Chinatown», το «Χαμογελώντας τα Πρωινά της Δευτέρας» και το «Καρναβάλι».
Στη μουσική παράσταση συμμετέχουν οι Νίκος Κατικαρίδης (στο τραγούδι), Στέλιος Τσομπανίδης (στα τύμπανα), Τραΐανός Αλμπανούδης (στο μπάσο), Κώστας Γεωργιάδης (στην κιθάρα) και Αντώνης Σουσάμογλου (στα πλήκτρα και βιολί). 
Η τιμή του εισιτηρίου για το live είναι 5 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: