Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Ν. Αναστασιάδης: Η Βουλή θα κληθεί να πάρει μεγάλες και δύσκολες αποφάσεις

Για τις οδυνηρές αλλά αναγκαίες αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει η κυπριακή βουλή για την σωτηρία της χώρας, κάνει λόγο μέσω twitter, ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης. "Η βουλή θα κληθεί σε λίγο να πάρει μεγάλες & δύσκολες αποφάσεις. Θα υπάρχουν οδυνηρές πτυχές, όμως η χώρα πρέπει να σωθεί" ήταν το μήνυμα του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη στο twitter.


Πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, από έγκυρες κυβερνητικές πηγές, αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επικεντρώνεται σε μία συνδυασμένη λύση για εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας με δημιουργία "καλής" και "κακής" τράπεζας και "κουρέματος", με στόχο να εξέλθει από την κρίση, μετά την καταψήφιση από την Βουλή της απόφασης του Eurogroup για "κούρεμα" των καταθέσεων και την αρνητική απάντηση της Μόσχας στις προτάσεις για εξαγορά τραπεζών και επένδυση στα ενεργειακά αποθέματα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές :
-Η πρόταση για εξυγίανση της Λαϊκής διασφαλίζει για την ώρα, τουλάχιστον, τις θέσεις εργασίας και αποτρέπει το κλείσιμο -και πάλι μέχρι στιγμής- των καταστημάτων, καθώς ο κύκλος εργασιών δεν θα τερματιστεί με τη δημιουργία της "καλής" και "κακής" τράπεζας.
-Η κυβέρνηση ελπίζει να κλείσει την νέα συμφωνία με το Eurogroup σήμερα ή αύριο, γιατί, όπως τόνισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σήμερα, "αυτή είναι η μόνη σωτηρία για τον τόπο".
-Η λύση που αφορά τη Λαϊκή είναι, όπως υποστηρίζεται, η μοναδική αυτή τη στιγμή, καθώς πρέπει να προχωρήσει πάση θυσία προκειμένου να σωθεί η άλλη μεγάλη τράπεζα, η Τράπεζα Κύπρου, η οποία, επίσης, αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες.
Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ στη Λαϊκή Τράπεζα ανέρχονται γύρω στα 7 δισ. και αυτή τη στιγμή η Τράπεζα έχει περίπου 200 εκατ. ευρώ για διασφαλίσεις. Οι καταθέτες κάτω των 100.000 ευρώ υπολογίζονται γύρω στις 304.000, ενώ άνω των 100.000 ευρώ γύρω στις 11.000.
Για το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης (ΕΤΑ), η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πείσει για την εθελοντική συνεισφορά και θα αγωνιστεί, ώστε αυτό να συμπεριληφθεί στο πακέτο διάσωσης της Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: