Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Δήμαρχος Βέροιας "εναντίον" Αρχηγού Αντιπολίτευσης

“Είναι ωραίο να μάχεσαι για την πόλη σου. Είναι ακόμα πιο ωραίο, να οραματίζεσαι, να προσπαθείς, να κατακτάς στόχους για το κοινό καλό. Νοιώθεις «όμορφα και περήφανα» όταν συμβάλλεις στην πρόοδο με ανθρώπινο πρόσωπο ή στην βιώσιμη, την αειφόρο ανάπτυξη, γιατί πλέον έχεις βάλει το οικοδόμημα σε άλλες βάσεις. Κι όλα αυτά είναι πιο σημαντικά όταν η εποχή είναι δύσκολη.
Όταν τα αυτονόητα αγαθά γίνονται πολυτελή. Όταν η δυσκολία από γκρίνια και μιζέρια πρέπει να μετατραπεί σε πρόκληση. Γιατί σ’ αναγκάζει να επινοήσεις τρόπους αντιμετώπισης οξύτατων προβλημάτων και καταστάσεων. Σήμερα σας καλέσαμε εδώ, όχι για ν’ απαντήσουμε σε μια συνέντευξη που προ ημερών δόθηκε, αλλά για να σταθούμε μπροστά σας στο πλαίσιο της διαφάνειας- με αφορμή τα βέλη που εκτοξεύθηκαν- και να σας ζητήσουμε να μας ελέγξετε δημόσια. Ούτως ή άλλως, θα έχουμε την ευκαιρία να λογοδοτήσουμε σε ανοιχτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 30 Νοεμβρίου όπως ο Κώδικας ορίζει και στη συνέχεια, αν είμαστε καλά, όπως κάνω στις λαϊκές συνελεύσεις, θέλω να σταθώ πρόσωπο με πρόσωπο μπροστά στους πολίτες - όλους τους πολίτες που νοιάζονται- και να τους πω τι έγινε, τι δεν έγινε και γιατί, τι σχεδιάζουμε. Σήμερα, δεν έχουμε σκοπό να απαντήσουμε στον αρχηγό της Αντιπολίτευσης, αλλά στους πολίτες που μπορεί να τους γεννήθηκαν ερωτήματα ή υποψίες οτι κάτι απ’ όλα αυτά που είπε ευσταθεί, τέθηκε καλοπροαίρετα, άρα έχει αγαθές προθέσεις ο κρίνων. Εμείς ασκούμε Διοίκηση, σε μια δύσκολη εποχή, με αντίξοες συνθήκες. Αυτό είναι γνωστό. Δεν θα υποστείλουμε όμως ποτέ τη σημαία των αγώνων. Δεν θα πάψουμε να επινοούμε λύσεις για το κοινό καλό. Δεν θα αφυδατώσουν τη φαντασία, το μεράκι και τα οράματά μας, τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας, της πόλης, του Δήμου.
Αυτό που λέω καθημερινά στους συμβούλους και στους συνεργάτες, στους συντρόφους μου σ΄ αυτόν τον αγώνα, είναι:«εμείς δεν κοιτάμε δεξιά κι αριστερά, δεν μας ενδιαφέρει τι σχεδιάζει ή τι απεργάζεται ο καθείς, δεν μας ενδιαφέρει ποιοί ονειρεύονται τη δημαρχιακή καρέκλα...Εμάς μας ενδιαφέρει μόνο η δουλειά που πρέπει να προχωρήσει, οι ευκαιρίες που δεν πρέπει να χαθούν, η ορατότητα του στόχου που δεν πρέπει να θαμπώσει από τα χίλια μύρια προβλήματα που προκαλούν παράγοντες ενδογενείς και εξωγενείς. Μη χαθεί το όραμά μας και η δυναμική μας...Αυτό μας νοιάζει. Γι’ αυτό παλεύουμε». Προ ημερών, δόθηκε συνέντευξη της απελθούσης προ τριετίας παρατάξεως, γιατί ο επικεφαλής της -δικαιολογημένα,- επινοεί τρόπους για να συντηρείται στην επικαιρότητα. Θα μπορούσε να το πετύχει αυτό, παρακολουθώντας και συμμετέχοντας στο Δημοτικό έργο, ασκώντας εποικοδομητική κριτική και καταθέτοντας παράλληλα προτάσεις με αφετηρία την επίλυση των τοπικών προβλημάτων κι όχι την πρόκληση νέων. Θα θυμηθώ, από το πρόσφατο Δημοτικό παρελθόν, τον τρόπο που πολιτεύθηκαν εποικοδομητικά στην δημοτική αντιπολίτευση οι κ.κ Τάκης Βλαχόπουλος και Στάθης Παναγιωτίδης.
Αντί γι’ αυτό όμως σήμερα, όπως και χθες που ήμασταν στην αντιπολίτευση έχουμε ύβρεις, βωμολοχίες, συμπεριφορές «νυχτερινής πιάτσας», κακόγουστες ειρωνείες, τρικλοποδιές, απειλές ότι θα μπλοκάρουν όλα, προφητείες κακοδαιμονίας και καταστροφολογίας, απαξιωτικές εκφράσεις για όλους και για όλα. Ας κάνουμε μια μικρή χαρακτηριστική αναδρομή φραστικών επιθέσεων μέσα στην αίθουσα του Συμβουλίου: «κοιμάστε, βρίσκεστε σε νιρβάνα, είστε ανεγκέφαλοι, κάτσε κάτω ρε καραγκιόζη, είσαι Κατίνα, είσαι απίθανη, τυχάρπαστη, ύαινα, κλπ και τα παλιότερα ...δεν κάνεις ούτε για τραγουδίστρια στα μπουζούκια, αλήτες, επικίνδυνοι...». Να πάμε κ στη συνέντευξη με το ιδιότυπο γλωσσάριο; « παραμύθια, βδελυγμία, γελοιότητα, ανικανότητα, ξεπούλημα, χαμαιλέοντες, φαιδρότητες, αταξίες και προχειρότητες, ατοπήματα και ματαιοδοξίες, παρανομία, σήψη, παρακμή....» και άραγε τι άλλο είναι η παρακμή από αυτήν την «πολιτική» φρασεολογία και αυτά τα... άκρως πολιτικά επιχειρήματα που προάγουν τον «πολιτισμένο» δημοκρατικό διάλογο;
Δεν χρειάζεται να πω οτι αυτά εκτοξεύονται στους ανθρώπους που κάθονται απέναντι, των οποίων τα διαπιστευτήρια της προσωπικότητας και η κοινωνική διαδρομή είναι γνωστή. Φυσικά δεν θα ακολουθήσουμε αυτές τις ατραπούς των ύβρεων και της εμπάθειας. Δεν μας ταιριάζουν. Δεν θα ακολουθήσω την οδό της ποιοτικής υποβάθμισης του διαλόγου, αλλά θέλει πραγματικά πολιτική βαρβαρότητα περίσσια για να σχολιάσει κάποιος αρνητικά τα έργα που υλοποιούνται από τις γενναιόδωρες Δωρεές, την κατασκευή της Εισόδου της πόλης, τα περιβαλλοντικά θέματα, την... Προχειρότητα με την οποία έστησε το ΑΠΘ και ο Δήμος το Μεταπτυχιακό, την εκμετάλλευση και αξιοποίηση της Δημοτικής περιουσίας, τους θεσμούς δημοκρατίας και διαφάνειας, την κοινωνική αλληλεγγύη, την διοικητική αναδιάρθρωση του Δήμου και των Επιχειρήσεων, θέλει περίσσιο θράσος - και αυτή είναι η μόνη οξεία λέξη που θα χρησιμοποιήσω- για να κατακρίνεις τη δημιουργία δημοτικού ιατρείου, τις πρωτοβουλίες για να προχωρήσουν άμεσα τα προγράμματα ανάπτυξης της Κοινωνία της Πληροφορίας για να επενδύσει πρωτοπόρα η πόλη στο μέλλον, θέλει θράσος για ν΄ αναφερθείς στην ηθική υπόσταση των δημοτικών αρχόντων, θέλει θράσος για ν’ ανασκαλεύεις λανθασμένες αποφάσεις που σπατάλησαν δημοτικό χρήμα, θέλει θράσος για να αναφέρεσαι στην άποψη και σε ενέργειες της Υπηρεσίας τη μια ως πανάκεια και την άλλη να την αποκηρύσσεις ως μίασμα... θέλει θράσος να μιλάς ως Μεσσίας για θέματα που προσπάθησες στη θητεία σου να χειριστείς με πλήρη αποτυχία! Ήμαστε εδώ μπροστά σας, μέσα από εσάς και την πένα σας κοιτάμε τους συμπολίτες στα μάτια κι ήμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε όποια κακόβουλη και καλόβουλη πρόκληση..”

Δεν υπάρχουν σχόλια: