Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Πώς θα ψηφίσουν οι ετεροδημότες

Πώς θα ψηφίσουν οι ετεροδημότες
Μέχρι τις 14 Μαρτίου θα μπορούν οι εκλογείς να υποβάλλουν αίτηση για να ψηφίσουν ως ετεροδημότες στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και ευρωεκλογές, ενώ την ίδια μέρα λήγει η προθεσμία για όσους θέλουν να προχωρήσουν σε μεταδημότευση.

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών, παρέχοντας διευκρινίσεις για το θέμα των ετεροδημοτών, καθώς η ταυτόχρονη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών δημιουργεί σύγχυση.

Έτσι, το υπουργείο τονίζει ότι, βάσει του άρθρου 95 της Εκλογικής Νομοθεσίας, οι ετεροδημότες μπορούν να ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές στις ευρωεκλογές και στα δημοψηφίσματα στον τόπο διαμονής τους, όμως όχι και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Έτσι, οι ετεροδημότες εκλογείς ψηφίζουν για ανάδειξη μελών του Ευρωκοινοβουλίου στον τόπο διαμονής τους, ενώ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στον τόπο της βασικής τους εγγραφής.

Όσοι από τους ετεροδημότες εκλογείς επιθυμούν να ψηφίσουν στον τόπο της βασικής τους εγγραφής και στις ευρωεκλογές, μπορούν να το δηλώσουν μέχρι τις 14 Μαρτίου, ώστε να διαγραφούν από τους καταλόγους των ετεροδημοτών.

Σημειώνεται ότι εάν δεν ακολουθηθεί η διαδικασία διαγραφής από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, οι ετεροδημότες δεν θα μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο της βασικής τους εγγραφής για ανάδειξη μελών του Ευρωκοινοβουλίου, αφού σ΄ αυτούς θα υπάρχει πριν από το όνομά τους η ένδειξη “Ε”.

Στην ίδια ανακοίνωση, το υπουργείο Εσωτερικών διευκρινίζει ότι οι ένστολοι μπορούν να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα για την ανάδειξη των Ελλήνων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον τόπο που διαμένουν ή υπηρετούν αντίστοιχα (για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στον τόπο της βασικής τους εγγραφής).

Οι παραπάνω εκλογείς οφείλουν να δηλώσουν εγγράφως στους Προϊσταμένους ή τους Διοικητές τους την πρόθεσή τους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δήμο, στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι, έως και την μεθεπόμενη ημέρα από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Όλοι οι παραπάνω εκλογείς, στους οποίους χορηγείται σχετική έγκριση και ειδική άδεια απουσίας για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δήμο του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, διαγράφονται με μέριμνα και ευθύνη των προϊσταμένων ή διοικητών τους από τις ειδικές εκλογικές καταστάσεις.

Οι ένστολοι που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δήμο, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, οφείλουν να προσκομίσουν στην εφορευτική επιτροπή από τις υπηρεσίες τους βεβαίωση ότι δεν έχουν εγγραφεί σε ειδικές εκλογικές καταστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: