Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Τα πιο συναρπαστικά... ερείπια στον κόσμο

Η ιστορία, το πέπλο μυστηρίου, οι ίντριγκες, το δράμα,  η γοητεία της απώλειας και της καταστροφής που ακτιβολούν τα παρακάτω ερείπια ξεπερνούν την ομορφιά και τη χάρη ακόμα και των πιο τέλειων αρχιτεκτονικών δημιουργημάτων.

Καθεδρικός Αγίου Ανδρέα, Σκωτία
Ο μεγαλύτερος καθεδρικός της χώρας.  Τα κατεστραμμένα του θεμέλια σήμερα δημιουργούν ένα εντυπωσιακό θεατρικό και δραματικό σκηνικό δίπλα στην Βόρεια Θάλασσα. Ιδανική στιγμή για να βρεθείς εκεί είναι σύμφωνα με τους ντόπιους είναι λίγο πριν το ξημέρωμα. Οι ακτίνες του ήλιου που ξεπροβάλουν από τη Δύση τον διαπερνούν και του δίνουν πιο δραματική ένταση. Έχει καταστραφεί δυο φορές, μια από φωτιά και μια κατά την διάρκεια του Πολέμου της Ανεξαρτησίας μεταξύ Σκοτίας και Αγγλίας. Ακόμα και έτσι όμως μπορεί κανείς να θαυμάσει την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του και τις λεπτομέρειες της κατασκευής του.




Αμφιθέατρο της Πούλα, Κροατία
Βρίσκεται στην παραθαλάσσια πόλη Ίστρια της Κροατίας, η οποία φημίζεται για τα ρωμαϊκά της μνημεία. Ιδιαίτερα γνωστό είναι το Αμφιθέατρο, το έκτο μεγαλύτερο στο κόσμο. Οι ντόπιοι το αποκαλούν Αρένα. Είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αμφιθέατρα της αρχαιότητας που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα του στη διάρκεια του καλοκαιρινού κινηματογραφικού φεστιβάλ. Κατά το Β' Παγκόσμιο πόλεμο, με ενέργειες της διοίκηση της φασιστικής Ιταλίας έγιναν προσπάθειες διάλυσης του μνημείου και μεταφοράς του στην Ιταλία. Κάτι που τελικά εγκαταλείφθηκε λόγω του μεγάλου κόστους.




Viller la Ville, Βέλγιο
Το 1146 μια ντουζίνα μοναχοί και κάποιοι άλλοι με τις ευλογίες του Αγίου Βερνάρδου, έχτισαν αυτή τη μονή. Σήμερα, σώζονται μέρος από τους τοίχους της, ενώ τις περισσότερες εποχές καλύπτονται από πρασινάδες και αναρριχητικά φυτά. Περπατώντας ανάμεσα στα ερείπια του 800 χρόνια ιστορίας ζωντανεύουν με soundtrack το κελάιδισμα των πουλιών που ζουν στα δέντρα τριγύρω.


 
Angkor Wat, Καμπότζη
Χτίστηκε για τον βασιλιά των Χμερ Σουριαβαρμάν Β' κατά τον 12ο αιώνα ως ο κύριος ναός και πρωτεύουσα του κράτους του. Ήταν ιερός τόπος πολλών θρησκειών, όπως του Ινδουισμού, καθώς ήταν αφιερωμένος στον Βισνού, ενώ σήμερα αποτελεί τόπος λατρείας του Βουδισμού. Κατά τον 15ο αιώνα μετά την εισβολή της Ταϊλάνδης, ο ναός εγκαταλείφθηκε και σύντομα χάθηκε στην πυκνή ζούγκλα. Ανακαλύφθηκε το 1860 από Γάλλο εξερευνητή και από τότε αποτελεί όχι μόνο το σημαντικότερο αξιοθέατο της χώρας αλλά και τον μεγαλύτερο ναό, οποιασδήποτε θρησκείας, στον κόσμο.



 
Στόουνχεντζ, Αγγλία
Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια που ταλανίζει ερευνητές και επιστήμονες είναι ο λόγος που χτίστηκε το μεγαλιθικό μνημείο Στόουνχεντζ  στην Αγγλία. Για χρόνια πολλοί πίστευαν πως πρόκειται για προϊστορικό αστρονομικό παρατηρητήριο, ναός του ήλιου ή των αρχαίων Δρυιδών, θεραπευτήριο σωμάτων και ψυχών, ενώ δεν ήταν λίγοι και εκείνοι που πίστευαν προς πρόκειται για έργο εξωγήινων. Πρόσφατα όμως μια ομάδα επιστημόνων κατέληξε πως δεν πρόκειται για τίποτα από τα παραπάνω παρά μονάχα για  το πρώτο σύμβολο ενότητας των λαών της Βρετανίας, οι οποίοι ένιωσαν την ανάγκη να το κατασκευάσουν μετά από μία μακρά περίοδο συγκρούσεων.




Μάτσου Πίτσου, Περού
Βρίσκεται πάνω στις Περουβιανές Άλπεις, σε ένα μέρος πολύ καλά κρυμμένο και πρόκεται για την πιο καλοδιατηρημένη πόλη των Ίνκας. Ανακαλύφθηκε από τον αρχαιολόγο Χίραμ Μπίνγκαμ μόλις το 1911. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα θεμέλια του χρονολογούνται από το 1450 μ.Χ. Η δυσπρόσιτη θέση του, το ήθελε να αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο των Ίνκας στον αγώνα κατά των Ισπανών κατακτητών. Όμως, οι ερευνητές υποστηρίζουν πως δημιουργήθηκε ως αστρονομικό παρατηρητήριο. Σήμερα, αποτελεί Περιοχή Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και βρίσκεται ανάμεσα στα Νέα Επτά Θαύματα του Κόσμου. Θεωρείται ακόμη και σήμερα ως πιο σημαντικό μνημείο μελέτης ενός πολιτισμού που έπαψε βίαια να υπάρχει.





Μπάαλμπεκ, Λίβανο
Ο μεγαλύτερος ρωμαϊκός ναός δεν βρίσκεται στην Ιταλία, όμως θα νομίζαμε αλλά στο Λίβανο. Είναι περίφημος για τις 54 κολώνες, από τις οποίες μόνο οι 6 από αυτές σώζονται έως σήμερα. Οι ερευνητές ακόμα δεν έχουν λύσει το μυστήριο γιατί οι Ρωμαίοι επέλεξαν να χτίσουν το πιο μεγαλοπρεπή ναό τους, εκτός Ιταλίας.




Κολοσσαίο, Ρώμη
Το θρυλικό Κολοσσαίο  συνεχίζει να αποτελεί το σημαντικότερο αξιοθέατο της Ρώμης. Το αμφιθέατρο ξεκίνησε να χτίζεται το 72 μ.Χ. και είχε χωρητικότητα 55.000 θεατών.  Έμεινε θρυλικό ως το κέντρο των αιμοχαρών θεαμάτων που απολάμβανε η ρωμαϊκή αυλή στην εποχή της παρακμής της. Η αρένα του είχε διαμορφωθεί κατάλληλα για να πραγματοποιούνται μονομαχίες και θηριομαχίες τις οποίες χρηματοδοτούσαν οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες. Εκεί γίνονταν επίσης μαρτύρια χριστιανών. Σήμερα, ζευγάρια από όλο τον κόσμο έρχονται να πραγματοποιήσουν τη φωτογράφιση των γάμων του με φόντο τους εντυπωσιακούς θόλους τους.



Κνωσός, Ηράκλειο
Συναρπαστικοί μύθοι, του Λαβύρινθου με το Μινώταυρο και του Δαίδαλου με τον Ίκαρο, συνδέονται με το ανάκτορο της Κνωσσού.  Εντύπωση προκαλούν η ποικιλία των δομικών υλικών, τα χρωματιστά κονιάματα, οι ορθομαρμαρώσεις και οι τοιχογραφίες που κοσμούν δωμάτια και διαδρόμους. Επισκεφτείτε το μινωικό παλάτι της Κνωσού, 5 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης του Ηρακλείου. Η είσοδος στη μεγαλόπρεπη Αίθουσα του Θρόνου είναι στιγμή μαγική.



Πομπηία, Ιταλία
Αρχαία νεκρόπολη της Ιταλίας που έπαψε να υπάρχει μέσα σε λίγη ώρα μετά την τρομακτική έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. Οι πρώτες ανασκαφές της θαμμένης πόλης ξεκίνησαν το 1748 και την έφεραν στο φως έτσι ακριβώς όπως ήταν πριν τη σκεπάσε η λάβα. Ο αρχαιολογικός χώρος, ένας απο τους πιο πολυσύχναστους της Ιταλίας, μοιάζει να έχει τη σφραγίδα του "Σταμάτησε ο χρόνος" σε κάθε του σπιθαμή. Εκείνο το μοιραίο βράδυ, η ζωή στην Πομπηία σταμάτησε. Ξαφνικά, από την μια στιγμή στην άλλη. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 2.000 κάτοικοι θάφτηκαν ζωντανοί ή πέθαναν από ασφυξία.



Δεν υπάρχουν σχόλια: