Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Πολύχρωμες πόλεις


Η επίσκεψη ενός βασιλιά, το καπρίτσιο Ολλανδού διοικητή και η δημιουργική διάθεση σύγχρονων καλλιτεχνών είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που μετέτρεψαν συνοικίες ή ολόκληρες πόλεις σε πολύχρωμο καμβά.

La Boca, Μπουένος Άιρες
Στη διάσημη γειτονιά του λιμανιού θα βρείτε όλα τα χρώματα που μπορεί να βάλει ο νους σας. Η πολύχρωμη γειτονιά δημιουργήθηκε με τα άχρηστα υλικά που μάζευαν τότε οι μετανάστες από τα ναυπηγία καθώς και τις μπογιές που περίσσευαν από τα πλοία. Η La Boca είναι γεμάτη στενά δρομάκια και cafes που μοιάζουν να σταμάτησαν στη δεκαετία του '50. Εδώ, λένε πως τον 19ο αιώνα χόρεψαν για πρώτη φορά το ταγκό οι γενοβέζοι μετανάστες ενώ σήμερα, στον διάσημο δρόμο με τα πολύχρωμα σπίτια γνωστό ως Caminito θα δείτε υπαίθριους χορευτές, εκθέματα τέχνης και παζάρι. Καμάρι της γειτονιάς αλλά κι ολόκληρης της πόλης είναι το γήπεδο La Bombonera που αποτελεί έδρα της πολυαγαπημένης τους ομάδας, της Boca Juniors.




Bo-Kaap, Κέιπ Τάουν
Η ιστορική μουσουλμανική γειτονιά στους πρόποδες του λόφου Signal ξεχωρίζει για τα πολύχρωμα σπίτια βαμμένα σε έντονα χρώματα όπως κίτρινα, πράσινα και φούξια. Η κοινότητα των Cape Malay που κατοικούν σε αυτή, προέρχονται από σκλάβου που έφεραν οι Ολλανδοί το 1600 από τη νοτιοανατολική Ασία ενώ οι κάτοικοι άρχισαν να βάφουν τα σπίτια τους σε έντονα χρώματα για να γιορτάσουν το τέλος του απαρτχάιντ. Η πολυπολιτισμική αυτή γειτονιά με τα λιθόστρωτα δρομάκια είναι πλέον περιζήτητη λόγω της τοποθεσίας της και του ρομαντικού χαρακτήρα της γι'αυτό και τα τελευταία χρόνια προσελκύει εύπορους νοτιοαφρικανούς που αγοράζουν τα σπίτια σε πολύ χαμηλές τιμές.


Vernazza, Ιταλία
Το πολύχρωμο χωριό των 1.000 κατοίκων αποτελεί ένα από τα κουκλίστικα Cinque Terre (Πέντε Χωριά) της ιταλικής Ριβιέρα. Τα αυτοκίνητα απαγορεύονται στη Vernazza που είναι ένα αυθεντικό ψαροχώρι με καρτποσταλική όψη σε παστέλ ροζ, κίτρινες και τιρκουάζ αποχρώσεις. Το χωριό, όπως και τα υπόλοιπα της περιοχής, υπέστη σοβαρές καταστροφές από τις πλημμύρες του 2011 και από τότε πραγματοποιούνται αρκετά έργα αποκατάστασης.



Jaipur, Ινδία
Όλα ξεκίνησαν το 1853 όταν ο Εδουάρδος, πρίγκιπας της Ουαλίας, θα επισκεπτόταν την πόλη στα πλαίσια διπλωματικής αποστολής. Έτσι, ο Μαχαραγιά Sawai Ram Singh έδωσε εντολή να βαφτεί ολόκληρη η πόλη ροζ προς τιμήν του επίτιμου καλεσμένου του. Μια άλλη εκδοχή λέει, πως η “Ροζ Πόλη” όπως είναι γνωστή ως σήμερα, βάφτηκε ροζ για να τιμηθεί ο ινδουιστικός θεός Σίβας του οποίου θεωρείται ότι είναι το αγαπημένο χρώμα ενώ σύμφωνα με μια τρίτη, ο Μαχαραγιάς Τζάι Σίνγχ χρησιμοποίησε το χρώμα αυτό για να μιμηθεί το χρώμα των παλατιών που είχαν οι Μουγκάλ αυτοκράτορες. Η πρωτεύουσα του κρατιδίου του Ρατζαστάν έχει εκπληκτική αρχιτεκτονική: η κατασκευή της άρχισε το 1727 και ολοκληρώθηκε σε 4 χρόνια αποκτώντας παλάτια, δρόμους και πλατείες. Χωρίστηκε σε 9 τετράγωνα δύο εκ των οποίων περιλαμβάνουν κυβερνητικά κτίρια και τα υπόλοιπα είναι δημόσια. Σήμερα, οι λεωφόροι εξακολουθούν να είναι βαμμένες ροζ.



Balat, Κωνσταντινούπολη
Η πάλαι ποτέ συνοικία των Εβραίων και των Αρμενίων της Πόλης είναι γεμάτη πολύχρωμα, αστικά κτίρια. Μια βόλτα στα σοκάκια, ανάμεσα στα κίτρινα και ροζ σπίτια με τις κόκκινες και πράσινες κουρτίνες, μοιάζει με ταξίδι σε ένα ένδοξο παρελθόν που έχει πλέον χαθεί. Η γειτονιά ανήκει στην ευρύτερη περιοχή του Φαναριού κι αποτελεί πραγματικό στολίδι, παρά την παρακμή που έχει επέλθει. Τα πολύχρωμα παραδοσιακά σπίτια, τα πλακόστρωτα στενά, οι μπουγάδες απλωμένες ανάμεσα σε αντικριστά μπαλκόνια συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό που δίνει την αίσθηση πως είναι βγαλμένο από πίνακα ζωγραφικής.

 


Willemstad, Κουρακάο
Δεν μοιάζει με τα υπόλοιπα νησιά της Ανατολικής Καραϊβικής. Σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο, όταν το 1800 το νησί βρισκόταν στην κυριαρχία των Ολλανδών, ο τότε διοικητής απέδωσε τις ημικρανίες που τον ταλαιπωρούσαν στο γεγονός ότι ο δυνατός ήλιος της Καραϊβικής αντανακλούσε στους γυμνούς τοίχους των σπιτιών. Έτσι, με διάταγμα ανάγκασε τους κατοίκους να βάψουν όλα τα κτίρια της πρωτεύουσας με οποιοδήποτε χρώμα εκτός από λευκό. Αφρικανοί δούλοι, Ολλανδοί έμποροι, ινδιάνοι και πειρατές πέρασαν και άφησαν έντονα το στίγμα τους στο νησί όπου γεννήθηκε το διάσημο λικέρ Blue Curacao.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: