Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Συν-οικία "Κάνουμε την πόλη πιο οικεία"

Η ΣΥΝ-ΟΙΚΙΑ Πιττάκη φωτίζει το Ψυρρή!

"Πρέπει να φέρουμε το δικό μας φως στο σκοτάδι. Κανείς δεν θα το κάνει για εμάς."
Τσαρλς Μπουκόφσκι





Οι κάτοικοι της περιοχής υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό την πρωτοβουλία μεταμόρφωσης του ‘απόμακρου’ στενού σε οικεία περιοχή. O κ.Θεοδόσης, μάρτυρας εδώ και χρόνια της σταδιακής ερήμωσης της περιοχής μέχρι σήμερα, δηλώνει: "Δεν μπορώ παρά να κοιτάω ψηλά και να χαμογελάω κάθε φορά που βγαίνω από το κατώφλι μου!"

Η Δήμητρα, φοιτήτρια και λάτρης της γειτονιάς συμπληρώνει: "Είμαι πολύ περήφανη για τον πολυέλαιο της γιαγιάς μου, βρήκε ένα μαγικό προορισμό. Άσε που έτυχε να στηθεί δίπλα στο χειροποίητο φωτιστικό του φίλου μου!"



 Η οδός Πιττάκη, κάθετος στην οδό Ερμού και δίπλα στο μετρό Μοναστηράκι, θα φιλοξενεί τη συμμετοχική φωτιστική εγκατάσταση για τον επόμενο χρόνο, σε συνδυασμό με μία σειρά από εικαστικές παρεμβάσεις που μας "μεταφέρουν" σε οικείους και προσωπικούς μας χώρους.
Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές της δράσης, "λίγες μόνο ώρες μετά τα εγκαίνια, βλέπουμε την αλλαγή ατμόσφαιρας στη γειτονιά και με τον τρόπο μας συμβάλουμε στην ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων για κοινωνική και επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή. Διερευνούμε τη δυναμική της συμμετοχής των πολιτών, της συν-δημιουργίας επεμβάσεων και των συνεργιών πολιτών, φορέων δημόσιων και ιδιωτικών. Στόχος μας η ανατροπή της κατάστασης και της εικόνας μιας ‘απόμακρης’ περιοχής με την ανάδειξη της μοναδικής της ταυτότητας."




Διοργάνωση
Η "Συν-οικία Πιττάκη", διαμορφώνεται από την ομάδα συντονισμού του Imagine the City με την ευγενική χορηγία της Coca-Cola, στο πλαίσιο της καμπάνιας 'Πιστεύουμε σε ένα καλύτερο αύριο (www.reasonstobelieve.gr). Πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ομάδα εικαστικού φωτισμού BEFORELIGHT και με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων. 
Επικοινωνία:
ΣτεφανίαΞυδιά
Project Manager
Stephania.xydia@gmail.com
+30 6934438748
Facebook: Imagine the City | Twitter: @imaginethecity
www.beforelight.gr | Facebook: Beforelight















Γιατί επιλέχθηκε η οδός Πιττάκη
Οι δραστηριότητες και οι επιλογές μας μέσα στην πόλη περιορίζονται πολλές φορές από δυσάρεστες συνθήκες, όπως η ερήμωση και o ελλιπής φωτισμός. Παράλληλα οι δυνατότητές μας για δημιουργικές και ουσιαστικές παρεμβάσεις περιορίζονται λόγω έλλειψης διαδικασιών συμμετοχής των πολιτών και συνεργασίας των φορέων. Όσο περιοριζόμαστε, η πόλη ερημώνει – αδυνατούμε να την αισθανθούμε οικεία, και τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα εντείνονται. Η οδός Πιττάκη είναι μία πεζοδρομημένη οδός και αποτελεί είσοδο στην ευρύτερη συνοικία του Ψυρρή. Παρά την απόλυτη οπτική επαφή με την οδό Ερμού, η κινητικότητα κατοίκων, περαστικών και επισκεπτών του κέντρου της πόλης σταδιακά περιορίζεται. Το σύμπλεγμα των γύρω στενών φιλοξενεί ένα μείγμα κατοικιών και καταστημάτων μικρών επιχειρήσεων και παραδοσιακών επαγγελμάτων το οποίο όλο και συρρικνώνεται. Το μείγμα αυτό έχει τη δυνατότητα να διαμορφώνει μια αυθεντική και συνεπή ταυτότητα μιας παραδοσιακής Αθηναϊκής συνοικίας που συνδέει το Ψυρρή με το Μοναστηράκι, το Θησείο και την Πλάκα. Εργαστήρια και αντικερί με παλιά φωτιστικά και έπιπλα εμπνέουν την ανάπτυξη της δράσης Συν-οικία στην οδό Πιττάκη, ως μια πρόκληση για δοκιμή αστικής αναγέννησης στην μικρή κλίμακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: