Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Είμαστε όλοι Βοστωνέζοι

του Δημήτρη Φύσσα

Ναι, γουστάρουμε τις Hνωμένες Πολιτείες Αμερικής γιατί χάρη σ’ αυτές διατηρείται παγκόσμια ό,τι μοιάζει περισσότερο με φιλελεύθερη δημοκρατία. Και η ΕΕ και το Ισραήλ και η Ν. Κορέα και τόσοι άλλοι δεν θα επιβίωναν χωρίς την ανομολόγητη αμερικάνικη ομπρέλα.
Ναι, γουστάρουμε τις Hνωμένες Πολιτείες Αμερικής γιατί χάρη σ’ αυτές μπορούμε να αντέχουμε τις πολλαπλές συμπληγάδες ανάμεσα σε Βόρειες Κορέες, πουτινικές Ρωσίες, ερντογανικές Τουρκίες, αγιοταλάδες του Ιράν, αφρικάνικες δικτατορίες και κομουνιστοκαπιταλιστικές Κίνες.
Nαι, γουστάρουμε τις Hνωμένες Πολιτείες γιατί μας βοήθησαν σε μια επανάσταση, σε δύο παγκόσμιους πολέμους, έναν εμφύλιο και μια μεταπολεμική ανασυγκρότηση.
Ναι, γουστάρουμε τις Hνωμένες Πολιτείες Αμερικής γιατί όταν ο Κλίντον ήρθε στην Ελλάδα ζήτησε συγνώμη για τη χούντα.



Ναι, γουστάρουμε τις Hνωμένες Πολιτείες Αμερικής γιατί δίνουν οι ίδιες στον εαυτό τους τη δυνατότητα να αφήνουν πίσω τις φυλετικές διακρίσεις, τον Μπους, την Κου Κλουξ Κλαν, τη θρησκοληψία και το Γκουαντάναμο, προχωρώντας μπροστά με τον Τουέιν, τα κόμιξ, τη ΝASA, τον Ομπάμα, το ΜΙΤ, την Μπαέζ, τον Ασίμοφ, τον Κόπολα, το Κατς -22, τη Δυτική Ακτή, τις Μεγάλες Λίμνες και τη Νέα Αγγλία. Και μαζί, δίνουνε και σε μας την ίδια δυνατότητα.
Ναι, γουστάρουμε τις Hνωμένες Πολιτείες Αμερικής γιατί συγκεντρώνουν το μίσος όλων των φανατικών κάθε απόχρωσης, και επομένως τη δική μας φιλία και υποστήριξη. Και όπως την 9/11, τότε που όλοι οι απανταχού της Γης φανατικοί ανοίγανε σαμπάνιες, εμείς (λίγοι, ελάχιστοι εδώ στην Ελλάδα) λέγαμε «Είμαστε όλοι Αμερικάνοι», έτσι και τώρα φωνάζουμε «Είμαστε όλοι Βοστωνέζοι».

Υ.Γ. Μεγάλη μαγκιά να βάζεις βόμβες στο πλήθος που παρακολουθεί τη λήξη του μαραθώνιου, σκοτώνοντας θεατές και αθλητές, σε μια από τις πιο ανοιχτόκαρδες και ελεύθερες πόλεις της μεγάλης χώρας. Μετρήστε τώρα στο Ελλαδιστάν πόσες μη απερίφραστες καταδίκες της πράξης θα ακουστούν, πόση χαρά θα διακρίνεται κάτω από τα μουστάκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: