Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Παγκόσμιος Διαγωνισμός Κρασιού στο Μπορντό

Ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός Κρασιού, που διεξάγεται Παρασκευή και Σάββατο, για τριακοστή έβδομη φορά, κοντά στο Μπορντό της νοτιοδυτικής Γαλλίας, φιλοξενεί περισσότερα από 4.360 κρασιά από 28 χώρες του κόσμου, τα οποία θα αξιολογηθούν από κριτική επιτροπή 736 γευσιγνωστών.
Ο διαγωνισμός φιλοδοξεί να καθιερώσει το Μπορντό ως παγκόσμιο κέντρο οινολογίας (καθώς, οινοπαραγωγής είναι ήδη, αδιαφιλονίκητα). Ο θεσμός, που εγκαινιάστηκε το 1976, διαφοροποιείται ριζικά από τους άλλους οινικούς διαγωνισμούς που οργανώνονται στη Γαλλία, στους οποίους διαγωνίζονται αποκλειστικά τα γαλλικά κρασιά.

Η διοργανώτρια χώρα, πάντως, αντιπροσωπεύεται από τον μεγαλύτερο αριθμό των κρασιών στον φετινό διαγωνισμό (57%), από τα οποία η μερίδα του λέοντος προέρχονται από το Μπορντό (63%) – μάλλον αναμενόμενα... Η Ισπανία ακολουθεί στη δεύτερη θέση των συμμετοχών (608 δείγματα), μπροστά από την Πορτογαλία (477), την Ιταλία (155), την Χιλή (125) και την Ουγγαρία (116). Μεταξύ των διεκδικητών βρίσκονται, ακόμη, η Αυστραλία (65) και οι ΗΠΑ (33).

Εκτός από το Χρυσό, το Ασημένιο και το Χάλκινο Μετάλλιο, ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός Κρασιού απονέμει και τέσσερα ειδικά βραβεία, μεταξύ αυτών και του Αλεντέζου, της διάσημης οινοπαραγωγικής περιοχής της νοτιοανατολικής Πορτογαλίας, για το οποίο θα διαγωνιστούν 107 δείγματα.

Τα βραβευμένα κρασιά θα ελεγχθούν πριν από την ανακοίνωση του καταλόγου, μέσω εργαστηριακής ανάλυσης, προκειμένου να επαληθευτεί η προέλευση και ο αμπελώνας. Τα δείγματα που έχουν κερδίσει θα συγκριθούν, επίσης, με τα αντίστοιχα εμφιαλωμένα, τα οποία έχουν αγοραστεί στο εμπόριο, σε τυχαία σημεία πώλησης.

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται την ίδια χρονική περίοδο που ξεκινά στο Μπορντό η εβδομάδα της νέας εσοδείας του 2012, την οποία θα δοκιμάσουν διεθνείς ειδήμονες, προτού εμφιαλωθεί και κυκλοφορήσει στο εμπόριο, έπειτα από ωρίμανση 12 έως 18 μηνών, ή και περισσότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: