Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Μια μεσαιωνική πόλη σαν... παραμύθι!!

Μια μεσαιωνικη πολη σαν... παραμυθι!! Γνωριστε το ατμοσφαιρικο Regensburg...
Όποιος πιστεύει ότι μια μεσαιωνική πόλη με 2.000 χρόνια ιστορίας μπορεί να είναι κάπως ανιαρή, απατάται: Το Regensburg είναι ο,τιδήποτε άλλο εκτός από απαρχαιωμένο. Αυτό το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς αναβιώνει όχι μόνο στην ιστορία των ιστορικών κτιρίων, αλλά και ανάμεσά τους. Το Regensburg συγκρίνεται άνετα με άλλες μεγάλες πόλεις της Γερμανίας, όχι μόνο επειδή είναι η πόλη με τις περισσότερες μπυραρίες στη χώρα.


Αργοπορημένη αγάπη και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς για εκατομμύρια ανθρώπους


Οι κάτοικοι του Regensburg ανακάλυψαν σχετικά αργά την αγάπη που τρέφουν 
για το ιστορικό κέντρο τους. Τη δεκαετία του 1960 υπήρχαν σχέδια για κατεδάφιση της ιστορικής πόλης και την ανέγερση μιας νέας στη θέση της. Σήμερα όλοι είναι χαρούμενοι που δεν έγινε κάτι τέτοιο και ήδη από τη δεκαετία του 1970 διατηρούν και φροντίζουν το ιστορικό κέντρο, όπως επίσης ανακαινίζουν και συντηρούν επιμελώς το μνημείο της πολιτιστικής κληρονομιάς τους. Το γεγονός ότι αυτή η προσπάθεια αξίζει, διαπιστώνεται από εκατομμύρια επισκέπτες της πόλης κάθε χρόνο. Γιατί σχεδόν σε καμία άλλη πόλη της κεντρικής Ευρώπης δεν αποκαλύπτεται τόσο πληθωρικά - σε όποιο σημείο και αν στραφεί το βλέμμα - η φανταστική εικόνα μιας πόλης με ιστορία άνω από 2.000 έτη. Το Regensburg διαθέτει πάνω από 1.500 προστατευόμενα κτιριακά μνημεία, εκ των οποίων τα 984 σχηματίζουν το συγκρότημα "Ιστορικό κέντρο με το Stadtamhof", το οποίο ανακηρύχτηκε ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO το 2006.

Η γέφυρα Steinerne Brücke, ο καθεδρικός ναός και η πλατεία Krauterermarkt με το αβαείο St. Johann, το μουσείο Domschatz με τους θησαυρούς του ναού, το κτίριο Patrizierhaus που μοιάζει σαν φρούριο στην περιοχή Heuport και το ιστορικό Φαρμακείο των Ευγενών, συγκαταλέγονται στα πιο σημαντικά αρχιτεκτονικά μνημεία του Regensburg - είναι όμως μόνο ένα μικρό τμήμα των εκπληκτικών αξιοθέατων της πόλης. Η εκκλησία St. Ulrich με το μουσείο Diözesan, το πρώην μοναστήρι του καθεδρικού ναού, οι πλατείες Dachauplatz, Neupfarrplatz, Alter Kornmarkt, Kohlenmarkt Zieroldsplatz, Rathausplatz και Haidplatz, η πύλη Porta Praetoria και οι πύργοι Geschlechtertürme, οι λεγόμενοι πύργοι των γενεών, είναι μερικά ακόμα θαυμάσια μέρη, συγκροτήματα και οικοδομήματα, τα οποία δεν αρκεί για να περιγράψει ο προσδιορισμός "μαγευτικά".

Η τέχνη, ο πολιτισμός και οι μπυραρίες σε ένα γραφικό σκηνικό


Όσο μεγαλειώδες είναι το ιστορικό κέντρο, αναλόγως πλούσια είναι και η πολιτιστική ζωή του Regensburg. Εδώ ενώνονται τα παραδοσιακά στοιχεία με τα μοντέρνα, με επιδράσεις από όλο τον κόσμο: Οι αμέτρητες θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, οι συναυλίες, οι γιορτές, οι εκθέσεις και πολλές άλλες εκδηλώσεις προσφέρουν σε κάθε επισκέπτη τις αγαπημένες του επιλογές. Από εκλεκτές μέχρι παραδοσιακές επιλογές, από κλασική μέχρι δημοτική μουσική, οι δυνατότητες ψυχαγωγίας είναι ατέλειωτες, σε μοντέρνα στέκια, σε ιστορικό περιβάλλον, ή έξω στις πλατείες. Και στους στενούς δρόμους και σοκάκια του ιστορικού κέντρου, τα πολυάριθμα εστιατόρια, μπαρ, μπυραρίες και ντισκοτέκ, υπόσχονται αξέχαστες βραδιές.


Ατέλειωτες βόλτες για ψώνια. Και η καλύτερη μουστάρδα του κόσμου


Το Regensburg είναι από τις λίγες πόλεις που συνδυάζουν τόσο επιτυχημένα το αρχιτεκτονικό βάθος με ένα σύγχρονο αγοραστικό περιβάλλον. Αμέτρητα μικρά και μεγάλα καταστήματα παρέχουν μια μεγάλη γκάμα διαφόρων προϊόντων και υπηρεσιών: Ο κορυφαίος, πανέμορφος πεζόδρομος στο ιστορικό κέντρο προσφέρει πολλές αφορμές για ανεξάντλητα ψώνια που περιλαμβάνουν από διεθνείς σπεσιαλιτέ μέχρι ντόπια χειροποίητα είδη. Αλλά και πιο μακριά από το κέντρο του Regensburg υπάρχουν θαυμάσιες ευκαιρίες για ψώνια: Σχεδόν κάθε συνοικία της πόλης διαθέτει τουλάχιστον ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο. Εδώ - καλύτερα ωστόσο στην οδό Unteren Bachgasse στο κέντρο της πόλης, στο υπέροχο κατάστημα Händlmaier - μπορείτε να αγοράσετε τη φημισμένη, χειροποίητη γλυκιά μουστάρδα της Luise Händlmaier. Πρόκειται αναμφίβολα για την καλύτερη μουστάρδα στον κόσμο - τουλάχιστον για τους φανατικούς οπαδούς αυτής της πλούσιας σε παράδοση οικογενειακής μάρκας. Και ίσως για αυτούς που θεωρούν ότι το Regensburg είναι ο καλύτερος ταξιδιωτικός προορισμός του κόσμου. Ή τουλάχιστον ένας από τους καλύτερους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: