Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Αινιγματική δήλωση Παπούλια: "Υπάρχουν ζητήματα συνταγματικά..."


Αινιγματική δήλωση Παπούλια:
Ο Πρόεδρος φαίνεται να ανησυχεί ότι θα μπορούσε να δώσει διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης στον προφυλακισμένο Νίκου Μιχαλολιάκο! Αίσθηση προκάλεσε μία σιβυλλική δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, κατά τη διάρκεια της συγκινητικής τελετής της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας, της τελευταίας για τον ίδιο ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παπούλιας, εμφανώς φορτισμένος συναισθηματικά, αποχαιρέτισε τους υπαλλήλους του Προεδρικού Μεγάρου, λέγοντάς τους: “Θα σας θυμάμαι πάντα, άλλωστε είναι αδύνατο να ξεχάσεις δέκα χρόνια συνεργασίας και μάλιστα σε δύσκολους καιρούς. Εύχομαι ο νέος χρόνος να είναι καλύτερος από τον προηγούμενο. Ελπίζω και εύχομαι να μην χαθούμε. Θα είσθε πάντα ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου”.

Λίγο αργότερα, σε σύντομη συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους ο κ. Παπούλιας ρωτήθηκε πώς βλέπει τα πράγματα:
“Δύσκολα... για μένα...”, απάντησε.

Όταν οι δημοσιογράφοι του ζήτησαν εξηγήσεις, τους είπε:


“Υπάρχουν ζητήματα συνταγματικά κι άλλα”.

Ερωτηθείς κατόπιν ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή του, ανέφερε: “Καθίστε να περάσουν οι εκλογές και θα σας πω”.

Αν και δεν είναι σαφές τι ακριβώς εννοούσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τα συνταγματικά ζητήματα και τις δυσκολίες για τον ίδιο που ανέφερε, εικάζεται ότι ήταν ένας υπαινιγμός για τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές, σε περίπτωση που το πρώτο κόμμα δεν εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, μία διαδικασία που μπορεί να είναι μακρά και να οδηγήσει ακόμα και σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Ο κ. Παπούλιας εξάλλου έζησε την “περιπέτεια” των διερευνητικών εντολών το καλοκαίρι του 2012, όταν από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση δεν προέκυψε κυβέρνηση και η χώρα οδηγήθηκε σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, από την οποία προέκυψε ο σημερινός κυβερνητικός σχηματισμός.

Μάλιστα, τον Μάιο του 2012 ο Κάρολος Παπούλιας είχε βρεθεί στο στόχαστρο του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου, με αφορμή ένα non paper που είχε καταθέσει στην Προεδρία της Δημοκρατίας, και το οποίο είχε διαρρεύσει, προκαλώντας την οργή του κ. Καμμένου.

Εξάλλου, από τις φετινές εκλογές είναι πιθανό να προκύψει ως τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή, που σημαίνει πως ο Κάρολος Παπούλιας θα μπορούσε να βρεθεί στη δύσκολη θέση να δώσει διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης στο κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: