Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Μελέτη για το Σέλι.. του Δήμου Βέροιας

SELI1











Στην υποβολή αίτησης χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα: "Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013", για την εκτέλεση του έργου
"Ανάδειξη Οικισμού Σελίου" με προϋπολογισμό 900.000 ευρώ, προχώρησε ο Δήμος Βέροιας μετά τη σύνταξη της σχετικής μελέτης.

Η μελέτη αφορά τον χώρο έκτασης 11 στρεμμάτων, που περιλαμβάνει:

  • Το παρκινγκ μια ασφαλτοστρωμένη επιφάνεια 3500τμ χωρίς φύτευση και οριοθετημένες θέσεις στάθμευσης
  • το πάρκο 1400τμ (εφαπτόμενο στο παρκινγκ) χωρίς φύτευση χωρίζεται σε δύο μέρη: την παιδική χαρά και τον πλακόστρωτο χώρο με το κιόσκι)
  • και από τον διευρυμένο διχαλωτό δρόμο που χαρακτηρίζεται από την άναρχη – μη οριοθετημένη κίνηση και από την αυθαίρετη στάθμευση εν είδη «αλάνας» που δεν προσφέρει ένα προστατευμένο - πολιτισμικό χώρο για τον άνθρωπο.

Αρχιτεκτονική παρέμβαση

Στόχος της παρέμβασης είναι η αισθητική – λειτουργική – οικολογική και κοινωνική αναβάθμιση της τοπιακής περιοχής.

  • Η Αισθητική αναβάθμιση επιχειρείται με την ενιαία αρχιτεκτονική σύλληψη του χώρου, συμπεριλαμβανομένου και αυτού που καταλαμβάνει ο δρόμος – αλάνα, ώστε να αποκτήσει ισχυρή αντιληπτική εικόνα και ευδιάκριτη ταυτότητα.
  • Η βελτίωση της λειτουργικότητας του χώρου επιχειρείται με την οργάνωση του παρκινγκ (με την οποία αυξάνονται οι θέσεις στάθμευσης), την οριοθέτηση του δρόμου σύμφωνα με τις νέες πολεοδομικές αντιλήψεις και τη δημιουργία πλατείας στην θέση του δρόμου αλάνας στην δυτική πλευρά του χώρου ανάπλασης.
  • Η παρέμβαση θα αναδείξει τον κοινωνικό ρόλο του χώρου, που θα προσφέρεται για ανοιχτές πολιτισμικές εκδηλώσεις και θα ενθαρρύνει με την οικειότητα του την ανθρώπινη επικοινωνία και επαφή.

Η οικολογική διάσταση της αρχιτεκτονικής παρέμβασης αναδεικνύεται με την προσεκτική ένταξη όλων των διευθετήσεων στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής και τη φύτευση του χώρου με σημαντικό αριθμό δέντρων που αποκαθιστούν το σημερινό διαταραγμένο και υποβαθμισμένο περιβάλλον.

Οι κύριες εργασίες

-Η επίστρωση με γρανιτένιους κυβόλιθους 10Χ10Χ10

-Η τοποθέτηση νέων φωτιστικών

-Φύτευση δέντρων

-Δίκτυο όμβριων υδάτων


http://veroia-seli.blogspot.com/2009/08/blog-post_9367.html


Δεν υπάρχουν σχόλια: