Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Η Ελλάδα έχει όλη την δύναμη

“Η Ελλάδα έχει όλη τη δύναμη,” τονίζει η αρχισυντάκτρια του βρετανικού περιοδικού Money Week, Merryn Somerset Webb αναφερόμενη στις εξελίξεις στην Ευρωζώνη.

Σε άρθρο, το οποίο αναδημοσιεύει το CNBC, η Webb σημειώνει πως η συζήτηση συνήθως αφορά στο τι είναι η Γερμανία να κάνει και όχι στο τι είναι η Ελλάδα διατεθειμένη να δεχτεί. Η Γερμανία υποτίθεται πως έχει όλη τη δύναμη. Ωστόσο η Ελλάδα έχει δείξει στις αγορές πως αυτό δεν ισχύει. Εάν οι Έλληνες αποφασίσουν πως οι όροι δεν τους αρέσουν και ανακοινώσουν μία άτακτη έξοδο, τότε “game over” για το ευρώ, την ευρωπαϊκή οικονομία και τις στηριζόμενες στο αδύναμο νόμισμα γερμανικές εξαγωγές.

Η αρχισυντάκτρια του περιοδικού προσθέτει πως σε περίπτωση που η Ελλάδα ανακηρύξει στάση πληρωμών δεν πιστεύει πως θα επακολουθήσει μόνιμος αποκλεισμός της χώρας από τις αγορές. Ούτως ή άλλως , αυτό ισχύει ήδη για το άμεσο μέλλον και έτσι μία χρεοκοπία δεν θα το αλλάξει.

Ωστόσο, μετά τη στάση πληρωμών η Ελλάδα θα έχει έναν από τους υγιέστερους ισολογισμούς στην Ευρώπη και σίγουρα θα υπάρχουν πηγές κεφαλαίων που θα είναι διατεθειμένες να της δανείσουν χρήματα.

Άλλωστε η εκδίκηση δεν αποτελεί χρηματοοικονομική στρατηγική, τονίζει η Webb.

www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: