Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Το Νόμπελ Ειρήνης 2009 στον Μπαράκ Ομπάμα


Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2009 θα απονεμηθεί στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, διότι έδωσε στον κόσμο "ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον".

Η νορβηγική επιτροπή του βραβείου "απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στο όραμα του Ομπάμα για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά", δήλωσε ο πρόεδρός της Τούρμπγιορν Γιόγκλαντ.

"Ως πρόεδρος, ο Ομπάμα δημιούργησε μια νέα ατμόσφαιρα στη διεθνή πολιτική. Η πολυμερής διπλωματία κέρδισε και πάλι μια κεντρική θέση, με έμφαση στον ρόλο που τα Ηνωμένα Εθνη και άλλοι διεθνείς οργανισμοί μπορούν να διαδραματίσουν. Σπάνια ένας άνθρωπος κέρδισε την προσοχή, όπως έκανε ο Ομπάμα, ολόκληρου του πλανήτη και έδωσε στον πληθυσμό του την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον", πρόσθεσε ο Τούρμπγιορν Γιόγκλαντ.
Σύμφωνα με την επιτροπή των βραβείων η επιλογή του αμερικανού προέδρου βασίστηκε "στις εντυπωσιακές προσπάθειες που έκανε για να ενδυναμώσει τη διεθνή διπλωματία και τη συνεργασία μεταξύ των λαών".
Η Επιτροπή υπογράμμισε επίσης τις προσπάθειες του Ομπάμα στην ενδυνάμωση των διεθνών οργανισμών, καθώς και της προσπάθειας του στην προώθηση του πυρηνικού αφοπλισμού.

Ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του εδώ και μόλις εννέα μήνες, εκφώνησε τον περασμένο Ιούνιο στην Αίγυπτο σημαντική ομιλία που είχε ως στόχο να δημιουργήσει γέφυρες ανάμεσα στις ΗΠΑ και τον αραβικό κόσμο, μίλησε τον περασμένο μήνα από το βήμα του ΟΗΕ για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα και έχει δεσμευθεί στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.
Για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης προτάθηκε ο αριθμός-ρεκόρ των 205 υποψηφίων, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός της Ζιμπάμπουε και ένας κινέζου αντιφρονούντα.
Ο νικητής του βραβείου Νόμπελ λαμβάνει ένα χρυσό μετάλλιο και χρηματικό έπαθλο 10 εκατ. Σουηδικών Κορονών (1 εκατ. ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: