Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Υποχρέωση για νέα αρχή


Η επόμενη μέρα των εκλογών βρίσκει τους Νεοδημόκρατες πληγωμένους. Έδωσαν με απόλυτη πίστη κι ελπίδα τον αγώνα τους. Σήμερα τους βασανίζουν πολυάριθμα αναπάντητα, πικρά κι επώδυνα, πώς και γιατί;

Η συζήτηση για τις ευθύνες και τους υπεύθυνους δεν μπορεί να περιμένει. Αρκετά με τις αναβολές και τα μισόλογα. Επείγουν τα συμπεράσματα και η ιαματική δράση. Βασική προϋπόθεση ορθοκρισίας η συνολική θεώρηση της εικόνας και της δεκαπεντάμηνης καθοδικής πορείας.

Τα λάθη ήταν πολλά. Κορυφαίο και τελειωτικό η προκήρυξη των εκλογών μετά από τις θερινές διακοπές χωρίς καμία απολύτως προετοιμασία ή δράση. Προηγήθηκαν όμως κι άλλα.

Ποίος έχει την ευθύνη, θα αναρωτηθούν πολλοί. Εύκολη – δυστυχώς – η απάντηση. Επιμερίζεται ανάλογα με τη σπουδαιότητα του ρόλου του καθενός. Όσο πιο ψηλά τόσο πιο μεγάλο το μερίδιο και το βάρος της ευθύνης.

Η Νέα Δημοκρατία αποσύρθηκε εδώ και χρόνια από τον ιδεολογικό στίβο, "ξέχασε" τον ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό, επαναπαύθηκε στα εκλογικά αποτελέσματα του 2004 και στη φενάκη της "επικοινωνιακής" υπεροχής, απέφυγε να υλοποιήσει την επανίδρυση ενός ισχυρού φιλελεύθερου κράτους, να συγκρουσθεί, να αναδείξει το μεταρρυθμιστικό της πρόσωπο.

Αποχωρώντας από την ιδεολογική μάχη, την έχασε χωρίς καν να τη δώσει.

Αντικαθιστώντας την πολιτική από τα ρητορικά σχήματα και επιμένοντας σε επιπόλαιες αναλύσεις, ευκαιριακές αναδείξεις ζητημάτων αιχμής και ανεχόμενη ανυπόφορες συμπεριφορές κατέβηκε σιγά-σιγά του κακού τη σκάλα. Οι συμβιβασμοί και η αναβλητικότητα αποτέλεσαν καθημερινότητα.

Οι ηγετικοί κύκλοι της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας συμπεριφέρθηκαν πολλές φορές ως αναχωρητές, μεγαλόκαρδοι και υπομονετικοί αριστοκράτες, μονότονοι σχολιαστές μιας πραγματικότητας που ανέχονταν και δεν επεδίωκαν να ανατρέψουν. Καταστροφικό μοντέλο διοίκησης, ασυμβίβαστο με το στόχο της επανίδρυσης και τις απαιτητικές προσδοκίες των πολιτών. Χάθηκαν έτσι πρώτα οι ευρωεκλογές. Οι πολίτες εμφατικά αποδοκίμασαν. Κι αντί να ακολουθήσει ριζική ανασυγκρότηση και δράση, έκπληκτοι άκουγαν ότι "συνεχίζουμε την πολιτική μας". Αναγκάστηκαν λοιπόν να αποδοκιμάσουν με μεγαλύτερη οργή. Έτσι χάθηκαν, με επώδυνο τρόπο και οι εθνικές εκλογές.

Η Νέα Δημοκρατία έχει πλέον υποχρέωση στην ιστορία της και στους ανιδιοτελείς φίλους της να αντιμετωπίσει με ειλικρίνεια την πραγματικότητα. Με νέα πρόσωπα και δομές, με σαφή ιδεολογικό προσανατολισμό να γυρίσει σελίδα, να κάνει μια νέα αρχή.


του Δημήτρη Τσάμη,

αν.Γραμματέα Οργανωτικού Μακεδονίας - Θράκης της ΝΔ

Δεν υπάρχουν σχόλια: