Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Ανάπλαση πλατείας Ωρολογίου Βέροιας


Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθηγητή, Γιώργου Τσιότρα, εντάχθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας το έργο «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΩΡΟΛΟΓΙΟΥ», προϋπολογισμού 991.126,30 ευρώ, με φορέα εκτέλεσης το Δήμο Βέροιας.

Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Ολοκληρωμένης Αστικής Ανάπτυξης που αφορά συνολικές παρεμβάσεις βελτίωσης του αστικού χώρου στις πόλεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικότερα στο πλαίσιο του εγκεκριμένου Επιχειρησιακού Σχεδίου για το Δήμο Βέροιας με τίτλο «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ». συνολικού προϋπολογισμού 5.000.000 ευρώ.

Όπως δήλωσε ο κ. Τσιότρας, «πρόκειται για μια μεγάλη παρέμβαση στην κατεύθυνση της ανάδειξης του κεντρικού τμήματος της Βέροιας και της διατήρησης του ιστορικού χαρακτήρα του. Στόχος του έργου είναι η αναβάθμιση της πλατείας Ωρολογίου, που αποτελούσε κεντρικό πυρήνα της κοινωνικής ζωής της πόλης και η δημιουργία χώρου που θα επαναφέρουν στην περιοχή τις παλιές της χρήσεις. Η σχετική μελέτη είναι πολύ σημαντική και η πόλη της Βέροιας θα έχει την ευκαιρία για μια ανάπλαση που θα είναι εμφανής στο σύνολο της φυσιογνωμίας της πόλης».

Το πρώτο υποέργο περιλαμβάνει τις οικοδομικές και ηλεκτρολογικές εργασίες, όπως και τις εργασίες. Θα γίνει μετατόπιση των δικτύων κοινής ωφέλειας, στα σημεία που δημιουργούνται προβλήματα. Σε συνεννόηση με τη ΔEH προτείνεται η απομάκρυνση των στύλων και των καλωδιώσεων και εγκατάσταση τους σε νέες θέσεις στην περίμετρο της πλατείας. Αντίστοιχη μέριμνα θα ληφθεί και για την κατάλληλη μετατόπιση των στύλων και των καλωδιώσεων του ΟΤΕ. Σχετικά με την οδική σήμανση, τους φωτεινούς σηματοδότες και τον υπόλοιπο αστικό εξοπλισμό προτείνεται η αποξήλωση και επανατοποθέτησή τους μετά το τέλος των εργασιών βάσει της σχετικής κυκλοφοριακής μελέτης. Το ενδεχόμενο ανεύρεσης αρχαιοτήτων και οι εργασίες ανασκαφής και αντιμετώπισης των πιθανών ευρημάτων είναι επίσης υποέργο.

Στις προεργασίες της ανάπλασης της πλατείας περιλαμβάνονται εκτεταμένες καθαιρέσεις υφιστάμενων διαμορφώσεων (παγκάκια, δάπεδα, παρτέρια, σιντριβάνια, αναβαθμοί και κάθε είδους στοιχεία).

Θα κοπούν επίσης και θα εκριζωθούν όλα τα φυτά και δέντρα εκτός όσων διατηρούνται όπως φαίνεται στα σχέδια της μελέτης και τριών μικρών δένδρων που θα υποδειχθούν από την επίβλεψη, τα οποία θα αποσπασθούν με επιμέλεια ώστε να διατηρήσουν επαρκές τμήμα του ριζικού τους συστήματος, και θα μεταφυτευτούν σε ήδη προετοιμασμένα σημεία της πλατείας όπου δεν θα παρακωλύουν την περαιτέρω εξέλιξη των εργασιών. Προβλέπεται η φύτευση 50 νέων δένδρων για τη δημιουργία δενδροστοιχιών επί των οδών Μητροπόλεως, Βερόης και Κεντρικής και για τον καλλωπισμό της πλατείας. Νέα δένδρα θα προστεθούν επίσης, μετά τη διευθέτηση της υπάρχουσας βλάστησης στον περιβάλλοντα χώρο του βυζαντινού μνημείου, πλησίον της Στρατιωτικής Λέσχης, όπου προβλέπεται έκταση με πλούσια ελεύθερη βλάστηση, χαρακτηριστική εικόνα του παραδοσιακού αστικού τοπίου της Βέροιας. Ακόμη θα δημιουργηθούν δύο ειδών επιφάνειες πρασίνου: επιφάνειες χλοοτάπητα και επιφάνειες χαμηλής βλάστησης.

Αντίστοιχες προεργασίες θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή του σημερινού Ηρώου όπου το σύνολο του μνημείου και οι γειτονικοί πέτρινοι τοίχοι αντιστήριξης (προς την οδό Βερόης και την παιδική χαρά) θα καθαιρεθούν προσεκτικά με διαλογή και φύλαξη των χρήσιμων λίθων και μεταφορά του γλυπτού του Ηρώου σε μέρος που θα υποδείξει ο Δήμος. Το υφιστάμενο τμήμα του παλιού περιβόλου του Δικαστηρίου από κτιστό στηθαίο και μεταλλικό κιγκλίδωμα θα διατηρηθεί εν μέρει (θα ενοποιηθεί λειτουργικά ο χώρος της πλατείας με τον περιβάλλοντα χώρο του Δικαστηρίου και του βυζαντινού πύργου).

Επίσης το σύνολο του δαπέδου της σημερινής πλατείας θα αποξηλωθεί. Στη νοτιοανατολική πλευρά της πλατείας θα πραγματοποιηθεί υπερυψωμένη διαμόρφωση κλιμακωτής διάταξης που περιλαμβάνει επιφάνειες καθιστικών, πρασίνου και νερού. Θα κατασκευαστούν στην πλατεία τρεις ρηχές δεξαμενές.

Σε κεντρική θέση της πλατείας στην αξονική προέκταση της οδού Μητροπόλεως θα κατασκευαστεί ο νέος πύργος που θα επαναφέρει τη μνήμη του παλιού πύργου του ";Ρολογιού"; και ταυτόχρονα θα είναι ένα σύγχρονο σημείο αναφοράς για την πόλη. Ο πέτρινος τοίχος πίσω από τον πύργο (ηρώο) στη νοτιοδυτική πλευρά της πλατείας θα οριοθετήσει την πλατεία και θα την προστατεύσει από την οπτική και ακουστική όχληση της οδού Βερόης.



Το άνω κείμενο είναι αναρτημένο στο site της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από τις 4-08-2006. Πόσα άραγε από αυτά ισχύουν σήμερα με την "σχεδόν" ολοκλήρωση του έργου;

Δεν υπάρχουν σχόλια: