Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Μαζί για το κλίμα..

Greenpeace και WWF Ελλάς καλούν σε δράση όλους τους Έλληνες και δείχνουν τον δρόμο στην ελληνική πολιτική ηγεσία για μία επιτυχημένη συμφωνία στην Κοπεγχάγη.

Στο πλαίσιο της κοινής εκστρατείας της Greenpeace και του WWF Ελλάς ‘Μαζί για το Κλίμα[1]’, παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη τύπου η πρόταση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για την επίτευξη μιας επιτυχημένης συμφωνίας στην Κοπεγχάγη[2] που θα εξασφαλίσει τη σωτηρία του πλανήτη και των επόμενων γενιών από τις καταστροφικές επιπτώσεις μίας κλιματικής κρίσης.
Πρόκειται ουσιαστικά για μια «ιδεατή» Συνθήκη της Κοπεγχάγης, η οποία περιγράφει αναλυτικά τους στόχους και τους τομείς εφαρμογής που θα πρέπει να περιέχονται στο τελικό κείμενο, προκειμένου να θεωρηθεί επιτυχημένη.
Τα κομβικά σημεία της πρότασης των ΜΚΟ για τη «Συνθήκη της Κοπεγχάγης για το κλίμα» είναι τα εξής:

  • Μείωση των παγκόσμιων εκπομπών κατά τουλάχιστον 80% μέχρι το 2050, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

  • Ελάχιστη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου των ανεπτυγμένων κρατών κατά 40% έως το 2020, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

  • Ετήσια χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων κρατών ύψους €115 δις έως το 2020, για δράσεις μείωσης των εκπομπών, προσαρμογής και τερματισμού της αποδάσωσης.

  • Επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου δάσωσης και αποδάσωσης έως το 2020.

Κατά την άποψη των δυο οργανώσεων, η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή παρά να στηρίξει αυτούς τους στόχους. Οτιδήποτε λιγότερο θα ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα και την πράσινη ανάπτυξη.
Παράλληλα, στη συνέντευξη τύπου, οι δυο οργανώσεις παρουσίασαν επίσημα την κοινή εκστρατεία

‘Μαζί για το Κλίμα’ ενόψει της κρίσιμης συνδιάσκεψης του Δεκεμβρίου. Οι δυο οργανώσεις καλούν τους Έλληνες πολίτες να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.mazigiatoklima.gr και να υπογράψουν την έκκληση που ζητά από τον Έλληνα Πρωθυπουργό να παραβρεθεί στην Κοπεγχάγη και να στηρίξει τον στόχο μείωσης των εκπομπών των ανεπτυγμένων κρατών, κατά 40% έως το 2020.
Μόνο αυτός ο στόχος μπορεί να δώσει ελπίδα για την αποτροπή των χειρότερων επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος.
«Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για τη στάση της χώρας μας στην Κοπεγχάγη. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός πρέπει να αναδειχθεί στον ηγέτη της Ευρώπης που θα αγωνιστεί για μία επιτυχημένη Συνθήκη για το Κλίμα και θα πρέπει να βρεθεί στην Κοπεγχάγη για να το καταφέρει αυτό», δήλωσε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace.
«Μπροστά σε μία τόσο μεγάλη πρόκληση, οι δύο οργανώσεις ενώνουμε τις δυνάμεις μας και αγωνιζόμαστε για μια καλή συμφωνία στην Κοπεγχάγη, χωρίς όμως τη συμμετοχή των πολιτών δεν θα τα καταφέρουμε. Υπογράφοντας όλοι την έκκληση στέλνουμε ένα ηχηρότατο μήνυμα στον Πρωθυπουργό, υπέρ της σωτηρίας του πλανήτη και της Ελλάδας» τόνισε ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών πολιτικής του WWF Ελλάς.
Η έκκληση βρίσκεται στην
ιστοσελίδα της κοινής εκστρατείας
Δείτε
εδώ μεταφρασμένη στα ελληνικά, την περίληψη του κειμένου της Συνθήκης των ΜΚΟ για το Κλίμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: