Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Η Ολυμπιακή Φλόγα στη Βέροια... χαιρετισμός Δημάρχου


Ξένοι που σήμερα έρχεστε στην πόλη μας, περαστικοί και συνοδοί της Ολυμπιακής Φλόγας που περνά, φωτίζει και ζεσταίνει τις ψυχές μας και όλο τον κόσμο, καλώς να ορίσετε στη φιλόξενη Βέροια.

Έχουν περάσει κιόλας 45 χρόνια από την πρώτη φορά που άναψε το "Ιερό Φως" για τη διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Το δέος όμως που νιώθουμε όλοι μας, κάθε φορά που το συναντάμε παραμένει μοναδικό.

Μοναδική όμως είναι και η ιστορική σημασία της πόλης που βρίσκεται "η Φλόγα" αυτή τη στιγμή. Της πόλης που έζησε ο "Εμπνευστής και Πρωτεργάτης" της Ολυμπιακής Ιδέας, ο Δημήτριος Βικέλας. Της πόλης που ανέδειξε και αναδεικνύει έως σήμερα, αθλητές, πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες. Aθλητομάννα η Βέροια, αισθάνεται ιδιαίτερη τιμή και χαρά που η Ολυμπιακή Φλόγα στο δρόμο της για το Βανκούβερ του Καναδά περνά απ' τους ιστορικούς της δρόμους. Δίπλα στο άγαλμα του Δημητρίου Βικέλα. Λίγα μέτρα πιο κάτω από το Μπικελέικο. Το σπίτι του Βικέλα. Που την αγάπησε αυτήν την πόλη, όσο καμιάν άλλη. Είμαστε υπερήφανοι διότι σήμερα η πόλη μας αποτελεί ξανά αναπόσπαστο κρίκο της Ολυμπιακής διαδικασίας και της Ολυμπιακής Ιδέας. Εδώ, λες και η ίδια η φύση καλεί τους ανθρώπους σε ειρηνική συνάθροιση για την καλλιέργεια του αθλητικού ιδανικού, για την ευγενή άμιλλα.

Αγαπητοί φίλοι,

Η Ολυμπιακή Φλόγα στις 12 Φεβρουαρίου 2010 θα φτάσει στο Βανκούβερ του Καναδά, την Ολυμπιακή πόλη που θα φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2010. Μεταφέρεται εκεί, για να διαδώσει το μεγάλο αρχαίο όραμα του Ελληνισμού για παγκόσμια ειρήνη, αλληλεγγύη και συναδέλφωση των λαών. Το μεγάλο δικό μας όραμα. Η Φλόγα είναι "εις τους αιώνας των αιώνων", το ίδιο το σύμβολο της ειρήνης και της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Οι καιροί μπορεί να άλλαξαν. Ας μην ξεχνάμε όμως ποτέ, ότι στην αρχαιότητα, οι πόλεμοι μεταξύ των πόλεων, σταματούσαν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Εμείς οι έλληνες, πρώτοι απ' όλους, έχουμε υποχρέωση να δείξουμε και πάλι σε όλο τον κόσμο το δρόμο της ειρήνης, το δρόμο της συμφιλίωσης, το δρόμο της αρετής, συνταιριάζοντας την αγάπη για τον Αθλητισμό με το πάντοτε επίκαιρο αίτημα για Παγκόσμια Ειρήνη.

Όλοι όσοι έχουν την τύχη να παρίστανται και να νιώθουν το μεγαλείο της μεταφοράς του Ολυμπιακού Φωτός, στον τόπο αυτόν που μεγάλωσε κι ονειρεύτηκε τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του ο Μεγαλέξανδρος, δεν πρέπει μόνο να εμπνευστούν από τις διαχρονικές αξίες του, πρέπει να κρατήσουν χώρο στην καρδιά τους για τη ζέστη και τη λάμψη της "Ιερής Φλόγας", ώστε να αποτελέσουν τους καλύτερους πρεσβευτές των Ολυμπιακών Ιδεωδών.

Γνωρίζετε ποιοι είμαστε, ξέρετε τι πιστεύουμε γιατί το μαρτυρά η Ιστορία μας.

Καλό δρόμο λοιπόν και να θυμάστε πως σ’ αυτή την άκρη της γης θα έχετε πάντα μόνο φίλους.

Ώρα καλή….

Δεν υπάρχουν σχόλια: