Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

50 Χρόνια Astérix!

Η google τιμά τον Αστερίξ



Ο γνωστός μας Astérix μαζί με τον αδελφικό του φίλο Obélix και όλους τους Γαλάτες του μικρού χωριού κλείνουν φέτος 50 χρόνια!
Ήταν 29 Οκτωβρίου του 1959 όταν η μορφή του Αστερίξ κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στο εβδομαδιαίο περιοδικό “Pilote”. Ο δημιουργός του, Albert Uderzo, εξηγεί ότι η δημιουργία του Αστερίξ ήταν αποτέλεσμα του γεγονότος ότι την εποχή εκείνη τα μόνα κόμιξ που υπήρχαν στην Γαλλία ήταν αμερικάνικης προέλευσης και ένιωθε μεγάλη την ανάγκη να δημιουργήσει μια σειρά κόμιξ οι ήρωες του οποίου να είναι Γάλλοι.
Ο Uderzo ξεκίνησε ως ο σχεδιαστής του Αστερίξ και ο René Goscinny ήταν αυτός που έγραφε τα κείμενα. Μετά τον θάνατο του δεύτερου το 1977, ο Uderzo ανέλαβε και τους δύο ρόλους και η επιτυχία του Γαλάτη ήρωα δεν μειώθηκε καθόλου! Αντιθέτως, ο μικρόσωμος Αστερίξ με τα ξανθά μουστάκια και το έξυπνο βλέμα έχει μεγαλώσει πολλές γενιές!
Το πρώτο τεύχος του Αστερίξ με την μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα κυκλοφόρησε το 1961 και έκτοτε έχουν πωληθεί περίπου 325 εκατομμύρια αντίτυπα. Έχει μεταφραστεί σε 107 γλώσσες και διαλέκτους και σήμερα μπορεί κάποιος να βρει τεύχη ακόμα και στα αρχαία ελληνικά, στα λατινικά, στα ποντιακά ή στα κρητικά! Η δουλειά που γίνεται με την μετάφραση δεν είναι απλή αλλά πολύ σχολαστική. Αρχικά το πρωτότυπο κείμενο μεταφράζεται προς την ξένη γλώσσα και μετά μεταφράζεται ξανά από άλλα άτομα προς τα γαλλικά και ελέγχεται από τον ίδιο τον Uderzo για να διαπιστωθεί ότι το αρχικό νόημα έχει αποδωθεί καλά και σωστά στην ξένη γλώσσα!!!
Ένας ήρωας που παραμένει “ζωντανός” τόσα χρόνια δεν θα μπορούσε να μείνει μόνο πάνω στο χαρτί. Πολλά τεύχη έχουν γίνει και κινούμενα σχέδια, αλλά τα τελευταία χρόνια γνωρίζουν επίσης μεγάλη επιτυχία και οι κινηματογραφικές ταινίες με γνωστούς ηθοποιούς (με σταθερό στην θέση του Οβελίξ τον Gérard Depardieu).
Στις, 22 Οκτωβρίου 2009, κυκλοφόρησε το Χρυσό Βιβλίο του Αστερίξ (Le livre d’or d’Astérix) που είναι μια ειδική επετειακή έκδοση για τα 50 χρόνια από τη δημιουργία του.

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Η Ολυμπιακή Φλόγα στη Βέροια... χαιρετισμός Δημάρχου


Ξένοι που σήμερα έρχεστε στην πόλη μας, περαστικοί και συνοδοί της Ολυμπιακής Φλόγας που περνά, φωτίζει και ζεσταίνει τις ψυχές μας και όλο τον κόσμο, καλώς να ορίσετε στη φιλόξενη Βέροια.

Έχουν περάσει κιόλας 45 χρόνια από την πρώτη φορά που άναψε το "Ιερό Φως" για τη διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Το δέος όμως που νιώθουμε όλοι μας, κάθε φορά που το συναντάμε παραμένει μοναδικό.

Μοναδική όμως είναι και η ιστορική σημασία της πόλης που βρίσκεται "η Φλόγα" αυτή τη στιγμή. Της πόλης που έζησε ο "Εμπνευστής και Πρωτεργάτης" της Ολυμπιακής Ιδέας, ο Δημήτριος Βικέλας. Της πόλης που ανέδειξε και αναδεικνύει έως σήμερα, αθλητές, πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες. Aθλητομάννα η Βέροια, αισθάνεται ιδιαίτερη τιμή και χαρά που η Ολυμπιακή Φλόγα στο δρόμο της για το Βανκούβερ του Καναδά περνά απ' τους ιστορικούς της δρόμους. Δίπλα στο άγαλμα του Δημητρίου Βικέλα. Λίγα μέτρα πιο κάτω από το Μπικελέικο. Το σπίτι του Βικέλα. Που την αγάπησε αυτήν την πόλη, όσο καμιάν άλλη. Είμαστε υπερήφανοι διότι σήμερα η πόλη μας αποτελεί ξανά αναπόσπαστο κρίκο της Ολυμπιακής διαδικασίας και της Ολυμπιακής Ιδέας. Εδώ, λες και η ίδια η φύση καλεί τους ανθρώπους σε ειρηνική συνάθροιση για την καλλιέργεια του αθλητικού ιδανικού, για την ευγενή άμιλλα.

Αγαπητοί φίλοι,

Η Ολυμπιακή Φλόγα στις 12 Φεβρουαρίου 2010 θα φτάσει στο Βανκούβερ του Καναδά, την Ολυμπιακή πόλη που θα φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2010. Μεταφέρεται εκεί, για να διαδώσει το μεγάλο αρχαίο όραμα του Ελληνισμού για παγκόσμια ειρήνη, αλληλεγγύη και συναδέλφωση των λαών. Το μεγάλο δικό μας όραμα. Η Φλόγα είναι "εις τους αιώνας των αιώνων", το ίδιο το σύμβολο της ειρήνης και της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Οι καιροί μπορεί να άλλαξαν. Ας μην ξεχνάμε όμως ποτέ, ότι στην αρχαιότητα, οι πόλεμοι μεταξύ των πόλεων, σταματούσαν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Εμείς οι έλληνες, πρώτοι απ' όλους, έχουμε υποχρέωση να δείξουμε και πάλι σε όλο τον κόσμο το δρόμο της ειρήνης, το δρόμο της συμφιλίωσης, το δρόμο της αρετής, συνταιριάζοντας την αγάπη για τον Αθλητισμό με το πάντοτε επίκαιρο αίτημα για Παγκόσμια Ειρήνη.

Όλοι όσοι έχουν την τύχη να παρίστανται και να νιώθουν το μεγαλείο της μεταφοράς του Ολυμπιακού Φωτός, στον τόπο αυτόν που μεγάλωσε κι ονειρεύτηκε τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του ο Μεγαλέξανδρος, δεν πρέπει μόνο να εμπνευστούν από τις διαχρονικές αξίες του, πρέπει να κρατήσουν χώρο στην καρδιά τους για τη ζέστη και τη λάμψη της "Ιερής Φλόγας", ώστε να αποτελέσουν τους καλύτερους πρεσβευτές των Ολυμπιακών Ιδεωδών.

Γνωρίζετε ποιοι είμαστε, ξέρετε τι πιστεύουμε γιατί το μαρτυρά η Ιστορία μας.

Καλό δρόμο λοιπόν και να θυμάστε πως σ’ αυτή την άκρη της γης θα έχετε πάντα μόνο φίλους.

Ώρα καλή….

Δόθηκαν οι φωτογραφίες των επικηρυγμένων αντιεξουσιαστών





Τις φωτογραφίες των τριών καταζητούμενων αντιεξουσιαστών έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Πρόκειται για τον Γρηγόριο Τσιρώνη και τα αδέλφια Σίμο και Μάριο Σεϊσίδη. Και οι τρεις καταζητούνται επειδή φέρεται να συμμετείχαν στη συμμορία των «ληστών με τα μαύρα» που λήστεψε την Εθνική Τράπεζα στην οδό Σόλωνος το 1996.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επικήρηξε με το ποσό των 600.000 ευρώ τους τρεις καταζητούμενους, ποσό που θα δωθεί σε όποιον δώσει στοιχεία, που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό και τη σύλληψη των Γρηγόρη Τσιρώνη, Συμεών και Μάριου Σεϊσίδη.
Το μεγάλο ποσό της επικήρυξης αφήνει υπόνοιες ότι οι αρχές πιστεύουν ότι ανήκουν σε γνωστές οργανώσεις ένοπλης βίας, που την τελευταία περίοδο δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Μαζί για το κλίμα..

Greenpeace και WWF Ελλάς καλούν σε δράση όλους τους Έλληνες και δείχνουν τον δρόμο στην ελληνική πολιτική ηγεσία για μία επιτυχημένη συμφωνία στην Κοπεγχάγη.

Στο πλαίσιο της κοινής εκστρατείας της Greenpeace και του WWF Ελλάς ‘Μαζί για το Κλίμα[1]’, παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη τύπου η πρόταση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για την επίτευξη μιας επιτυχημένης συμφωνίας στην Κοπεγχάγη[2] που θα εξασφαλίσει τη σωτηρία του πλανήτη και των επόμενων γενιών από τις καταστροφικές επιπτώσεις μίας κλιματικής κρίσης.
Πρόκειται ουσιαστικά για μια «ιδεατή» Συνθήκη της Κοπεγχάγης, η οποία περιγράφει αναλυτικά τους στόχους και τους τομείς εφαρμογής που θα πρέπει να περιέχονται στο τελικό κείμενο, προκειμένου να θεωρηθεί επιτυχημένη.
Τα κομβικά σημεία της πρότασης των ΜΚΟ για τη «Συνθήκη της Κοπεγχάγης για το κλίμα» είναι τα εξής:

  • Μείωση των παγκόσμιων εκπομπών κατά τουλάχιστον 80% μέχρι το 2050, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

  • Ελάχιστη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου των ανεπτυγμένων κρατών κατά 40% έως το 2020, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

  • Ετήσια χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων κρατών ύψους €115 δις έως το 2020, για δράσεις μείωσης των εκπομπών, προσαρμογής και τερματισμού της αποδάσωσης.

  • Επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου δάσωσης και αποδάσωσης έως το 2020.

Κατά την άποψη των δυο οργανώσεων, η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή παρά να στηρίξει αυτούς τους στόχους. Οτιδήποτε λιγότερο θα ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα και την πράσινη ανάπτυξη.
Παράλληλα, στη συνέντευξη τύπου, οι δυο οργανώσεις παρουσίασαν επίσημα την κοινή εκστρατεία

‘Μαζί για το Κλίμα’ ενόψει της κρίσιμης συνδιάσκεψης του Δεκεμβρίου. Οι δυο οργανώσεις καλούν τους Έλληνες πολίτες να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.mazigiatoklima.gr και να υπογράψουν την έκκληση που ζητά από τον Έλληνα Πρωθυπουργό να παραβρεθεί στην Κοπεγχάγη και να στηρίξει τον στόχο μείωσης των εκπομπών των ανεπτυγμένων κρατών, κατά 40% έως το 2020.
Μόνο αυτός ο στόχος μπορεί να δώσει ελπίδα για την αποτροπή των χειρότερων επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος.
«Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για τη στάση της χώρας μας στην Κοπεγχάγη. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός πρέπει να αναδειχθεί στον ηγέτη της Ευρώπης που θα αγωνιστεί για μία επιτυχημένη Συνθήκη για το Κλίμα και θα πρέπει να βρεθεί στην Κοπεγχάγη για να το καταφέρει αυτό», δήλωσε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace.
«Μπροστά σε μία τόσο μεγάλη πρόκληση, οι δύο οργανώσεις ενώνουμε τις δυνάμεις μας και αγωνιζόμαστε για μια καλή συμφωνία στην Κοπεγχάγη, χωρίς όμως τη συμμετοχή των πολιτών δεν θα τα καταφέρουμε. Υπογράφοντας όλοι την έκκληση στέλνουμε ένα ηχηρότατο μήνυμα στον Πρωθυπουργό, υπέρ της σωτηρίας του πλανήτη και της Ελλάδας» τόνισε ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών πολιτικής του WWF Ελλάς.
Η έκκληση βρίσκεται στην
ιστοσελίδα της κοινής εκστρατείας
Δείτε
εδώ μεταφρασμένη στα ελληνικά, την περίληψη του κειμένου της Συνθήκης των ΜΚΟ για το Κλίμα.

Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στη Βέροια

Το πρωί της Τρίτης 27 Οκτωβρίου και ώρα 11:31 π.μ. θα γίνει στη Βέροια η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Βανκούβερ, στην ειδική τελετή, την οποία διοργανώνει ο Δήμος Βέροιας με τη συνεργασία και τη συμμετοχή αθλητικών-πολιτιστικών συλλόγων και μαθητών σχολείων της πόλης.

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Παραίτηση επιτροπής Ε.Χ.Κ. Σελίου


ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Προς αξιότιμο κ. Υπουργό Πολιτισμού
ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ
Του Γιοβανόπουλου Γ. Κωνσταντίνου
Προέδρου του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου, ν.π.δ.δ.
ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ
Τσίρη Γεωργίου, Αντιπροέδρου
Ζαχαριάδη Διογένη, Γραμματέα
Τσίρη Αικατερίνης, Ταμία
Καρατζά Νικολάου, Εφόρου
Πεντεφούντα Χρυσάνθης, Μέλους
--------------

Κύριε Υπουργέ,
όσοι χειριζόμαστε κρατικές θέσεις οφείλουμε να αποδεικνύουμε στη ζώσα πράξη φωτεινούς διαδρόμους ως προσήλωση στη μία και μόνη Αποστολή : να μη φθείρουμε τους νέους, απογοητεύοντάς τους από τα πολιτικά τους καθήκοντα, ψαλιδίζοντας τον ενθουσιώδη προβληματισμό τους για τα πράγματα, στραγγαλίζοντας τις ελπίδες τους όταν αγκυρωνόμαστε σε πόστα, πολτοποιώντας τη φαντασία τους στο γουδί των μικροπρεπειών μας.
Στη χιονισμένη γειτονιά του Σελίου είδαν -πολλοί ελπίζουμε- πώς μπορεί να λειτουργήσει κεφάτα ένας δημόσιος οργανισμός δίχως τρομερούς προϋπολογισμούς και εντούτοις χρηστά, απλάνευτα, με αξιοπρέπεια. Στους χώρους ευθύνης μας πρώτοι κριτές οι νέοι. Άραγε, θέλουμε να πάψουν να κατακλύζουν τα μοναχικά internet café, θέλουμε να μην δυσερμηνεύουν ισοπεδωτικά την δημοκρατία με το φαγοπότι των μετρίων, θέλουμε να ορμούν στη δημιουργικότητα αντί μάταια να καταστρέφουν γήπεδα βιτρίνες πανεπιστήμια έτσι που ερημώσαμε τη γη τους? Βεβαίως θέλουμε, τι στην ευχή! Για να κρατήσουμε το ενδιαφέρον τους για τα κοινά φλογάτο λοιπόν, οφείλουμε μετά τις ρητορείες να τεκμηριώνουμε τη συνέπεια ως πράξη ευθύνης του ισχνού πολιτικού μας αριστοκρατισμού.
Μόνον το δικό μας δημόσιο παράδειγμα μπορεί να κεντρίσει ξανά τους νεολαίους στην αναζήτηση της αρετής.
Κύριε Υπουργέ,
στοιχειώδης πολιτική συνέπεια υπαγορεύει την υποβολή της παραιτήσεώς μας από τα τιμητικά αξιώματα που μας είχαν ανατεθεί στα πλαίσια της Επιτροπής Διοίκησης του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου. Πυξίδα αφοσίωσης υπήρξε για σύμπασα την Επιτροπή το πάθος μας για τον αθλητισμό και η χωρίς διακρίσεις μετεξέλιξη του χειμερινού μας σταδίου. Υπηρετήσαμε δίχως νεποτισμούς, διαφανώς, με ευνουχισμένο τον κυνισμό της εξουσίας, νοικοκυρεμένα, αντιαιρετικά. Φρονούμε δημοκρατικά επιβεβλημένο να καταθέσουμε την άμισθη εντολή που είχαμε αναλάβει από την προηγούμενη κυβερνητική φιλοσοφία, τεκμαίροντας ως μακράς πνοής εργάτες τα μέλη του επιτελικού σχήματος που θα αφιχθεί προς εφαρμογή των σχεδίων σας.
Ως μοντέλο διοικήσεως ενός ν.π.δ.δ. το ισχύον σχήμα της Επιτροπής αποπνέει σηπτικό γήρας. Είναι πασίδηλο ότι χρήζει καινοτόμων βελτιώσεων και θα είναι ευχής έργον αν αποφασίσετε να τάμετε τούτο το λώρο της σιδερόμπαλας. Προχωρήστε άμεσα ει δυνατόν σε διεύρυνση αρμοδιοτήτων, σε κατάργηση της φαραωνικής γραφειοκρατίας, σε νέους τρόπους στελέχωσης διοικούντων με παράλληλη μείωση του αριθμού τους και χρονική επιμήκυνση της θητείας, σε απελευθέρωση μελετητικών δυνατοτήτων, σε διαφανέστερο θεσμό εισιτηρίων - καρτών, σε ευθετότερες επιλογές εποχικού προσωπικού, σε οικονομική αυτοτέλεια αναμορφώνοντας τον τρόπο/ύψος χρηματοδότησης αλλά και το σύστημα εσόδων/δαπανών, στην κτηματογράφηση – ανασκευή χρήσης γης για τη θεραπεία της γάγγραινας του ιδιοκτησιακού.
Σε επίπεδο έργων το Σέλι περηφανεύεται ως μια πευκόφυτη δροσιά ενός μοντέρνου χιονοδρομικού κέντρου με το νεότατο και ασφαλέστατο στόλο αναβατήρων πανελληνίως. Ένας τουριστικός πόλος έτοιμος για ανθοφορία. Πολλά μικρότερα σχέδια παραδίδονται έτοιμα προς υλοποίηση στους συνεπείς διαδόχους, ωστόσο τέσσερις (4) υπερώριμοι στόχοι απαιτούν βαρείς, συνδυαστικές και υπερπείγουσες δράσεις : α) Η άμεση στελέχωση των μονίμων υπαλλήλων του οργανογράμματος δια των περατωθεισών προκηρύξεων του ΑΣΕΠ, β) η μηδενικού κόστους για τον κρατικό προϋπολογισμό απαλλοτρίωση των 100 στρεμμάτων δια της απλής βουλήσεως του Περιφερειάρχη, γ) η πρωτοπόρα ανάδειξη του Σελίου σε εθνικό προπονητήριο ολυμπιακής προετοιμασίας όπως διεπιστημονικά πανθομολογουμένως ενδείκνυται και οπωσδήποτε δ) η υδρονομία του μέλλοντος με την τεχνητή χιόνωση από προεξασφαλισμένα κονδύλια του ΕΣΠΑ κλειδωμένα στους οικείους κωδικούς της ΓΓΑ που θα αναβαπτίσει το Σέλι όχι μόνο στο χειμερινό τρίμηνο αλλά σε δωδεκάμηνο θησαυρό δράσεων.
Ευχαριστούμε όσους με τόλμη μας εμπιστεύθηκαν τα ηνία, τους μονίμους υπαλλήλους που ακμαία ως ιερολοχίτες μας στήριξαν, εκείνους τους εποχικώς εργασθέντες που απροσωπόληπτα έδωσαν τις μάχες της προόδου όπως και όλους τους εξωγενείς συνεργάτες που συνοδοιπόρησαν στην ορειβασία της φιλοτιμίας. Ευχόμαστε δύναμη και έμπνευση στο δικό σας έργο, αλλά οπωσδήποτε και στα καθήκοντα των νέων λαμπαδηδρόμων της ιστορίας του Σελίου.
Αυτονόητο είναι ότι μέχρις αντικαταστάσεώς μας το τάχιστο δυνατόν, δεν θα εγκαταλείψουμε τη θυμέλη. Έως την αποδοχή των παραιτήσεών μας τηρούμε το καθήκον υπογραφής-λήψης μόνον των επειγουσών λειτουργικών αποφάσεων επ΄ αγαθώ της ρυθμικής ανάσας του αγαπημένου οργανισμού.
Βέροια , Πέμπτη 22.10.2009
Γιοβανόπουλος Κ Τσίρης Γ Ζαχαριάδης Δ Τσίρη Α Καρατζάς Ν Πεντεφούντα Χ
.........................................
Ότι και να πει κάποιος θα είναι λίγα για τους ανθρώπους αυτούς. Ευχαριστούμε πολύ..

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Πως αλλάζει ο γάμος τις γυναίκες!!!

Ο Γιάννης κι η Ελένη παντρεύτηκαν πρόσφατα από κεραυνοβόλο έρωτα κι είναι ακόμα μες τα σιρόπια. Όμως ο Γιάννης έχει αρχίσει να επιθυμεί και τις μπαρότσαρκες που έβγαινε με τους φίλους του. Οπότε ένα βράδυ λέει στην Ελένη
- Ξέρεις πιτσουνάκι μου, έλεγα να πήγαινα με το Αντωνάκη και τον Κώστα για καμιά μπύρα.
Κι η Ελένη
- Μπύρα θέλει το σπουργιτάκι μου; Ορίστε, διάλεξε ποια προτιμάς! Κι ανοίγει το ψυγείο και να σου μέσα καμιά δεκαριά είδη μπύρες ελληνικές και ξένες
- Ναι, αλλά βρε καρδουλίτσα μου, στο μπαρ όμως με την μπύρα μας τρώμε και κάτι.
- Μεζεδάκι θέλει το σουτζουκάκι μου; Ορίστε, διάλεξε τι προτιμάς! Και του παρουσιάζει ένα δίσκο γεμάτο μεζέδες να σου πέφτουνε τα σάλια, και τι καπνιστά, τι σολομούς, τι χαβιάρια, τι όλα τα είδη τυριών, τι τα καλύτερα είδη αλλαντικών ...
- Ναι, αλλά βρε γλυκουλίνι μου, στο μπαρ τη μπύρα την πίνουμε σε παγωμένα ποτήρια
- Παγωμένο ποτήρι θέλει το μελομακαρονάκι μου; Ορίστε, διάλεξε ποιο προτιμάς! κι ανοίγει την κατάψυξη και να σου όλα τα είδη ποτηριών μπύρας παγωμένα !
- Ναι, αλλά βρε κατσαριδάκι μου στο μπαρ όταν πίνουμε τη μπύρα μας λέμε και καμιά βρωμοκουβέντα!
- Βρωμοκουβέντες θέλει το μπακλαβαδάκι μου; Πιες λοιπόν τη γαμημένη τη μπύρα σου, φάε τους γαμημένους μεζέδες σου και κοψ' τις μαλακίες γιατί δεν πρόκειται να πας πουθενά. Τό πιασες καριόλη;

Οι πλούσιοι Γερμανοί ζητούν να φορολογηθούν για το καλό της οικονομίας


Πλούσιοι Γερμανοί ανέβασαν στο διαδίκτυο μία αίτηση με την οποία ζητούν να επιβληθεί φόρος στην κληρονομιά προκειμένου να βοηθήσουν την χώρα τους να γεμίσει τα ταμεία της, που είναι πιο άδεια από ποτέ εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Την αίτηση έχουν υπογράψει μέχρι σήμερα 44 άνθρωποι με μεγάλη περιουσία, που ελπίζουν με αυτό τον τρόπο να πιέσουν τη νέα κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ να επιβάλλει περισσότερους φόρους σε όσους έχουν μεγάλη περιουσία. Μάλλον δεν έχουν πολλές ελπίδες όμως αφού το φιλελεύθερο κόμμα FDP, νέος σύμμαχος της Μέρκελ, επιμένει στις προεκλογικές υποσχέσεις του να μειώσει τους φόρους.
Μέχρι στιγμής οι πιο γνωστοί πλούσιοι της Γερμανίας δεν έχουν υπογράψει. Για τον Ντίτερ Λέμκουλ, 66 ετών, συνταξιούχο γιατρό και εμπνευστή της αίτησης, όμως δεν έχει σημασία: οι πλούσιοι πρέπει να βοηθήσουν την χώρα που βρίσκεται σε άσχημη οικονομική κατάσταση. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του αν τα 2,2 εκατομμύρια Γερμανοί με περιουσία πάνω από 500.000 ευρώ δίνουν για 2 χρόνια το 5% της κληρονομιάς τους θα μαζεύονταν στα κρατικά ταμεία 100 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η ιδέα δημιουργήθηκε στον Λέμκουλ όταν το Βερολίνο αποδέσμευσε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ για να σώσει τις τράπεζες. "Θυμώνω όταν σκέφτομαι ότι ξαφνικά βρήκαμε τόσα χρήματα για τις τράπεζες, χρήματα που πριν δεν είχαμε για να χρηματοδοτήσουμε κοινωνικά, εκπαιδευτικά ή περιβαλλοντικά προγράμματα", δήλωσε ο Λέμκουλ, την σιγμή που το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών τα τελευταία δέκα χρόνια όλο και μεγαλώνει.
Οι δημιουργοί της αίτησης ζητούν από το κράτος να εφαρμόσει ένα σχέδιο με δύο φάσεις. Το 2009 και το 2010 οι πλούσιοι θα φορολογηθούν 5% επί της κληρονομιάς τους για να χρηματοδοτηθούν συγκεκριμένα προγράμματα. Από το 2011 και μετά θα υπάρχει ένας σταθερός φόρος περίπου 1% επί της κληρονομίας, φόρος που ίσχυε μέχρι το 1997 οπότε και καταργήθηκε.
"Θέλουμε το 5% από το 2009 και το 2010 να χρηματοδοτήσει συγκεκριμένα προγράμματα για την εκπαίδευση, την υγεία και το περιβάλλον", υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP) ο Πέτερ Φόλμερ, ένας από αυτούς που έχουν υπογράψει την αίτηση, 69 ετών, ο οποίος δηλώνει ότι "κληρονόμησε πολλά χρήματα που δεν χρειάζεται".
Για να μπορέσει κάποιος να υπογράψει την διαδικτυακή αίτηση πρέπει να βεβαιώσει ότι έχει το λιγότερο 500.000 ευρώ από κληρονομιά και να πληρώσει μια συνδρομή 200 ευρώ.
Εκτός από την αίτηση στο διαδίκτυο υπάρχει και "λίστα υποστήριξης", που απευθύνεται στους πολίτες που υποστηρίζουν αυτή την κίνηση.


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τσιπουρο-γιορτές 2009... στη Βέροια

"Καζάνι, που βράζει"


Η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης Δήμου Βέροιας σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ημαθίας, το Σύλλογο Γεωπόνων Ν.Ημαθίας και τον Όμιλο Φίλων Οίνου και Πνεύματος διοργανώνει γιορτές τσίπουρου στις 31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου στη Βέροια.
Σκοπός των εκδηλώσεων είναι η παρουσίαση της διαδικασίας βρασίματος των στέμφυλων για την παραγωγή τσίπουρου στο κοινό, μια διαδικασία που αποτελεί ένα είδος "ιεροτελεστίας" για τους "πιστούς" του τσίπουρου. Έτσι, πρόκειται να στηθεί στην πλατεία Δημαρχείου ένα ρακοκάζανο που τις δύο μέρες των εκδηλώσεων, από τις 8.30 το βράδυ και μετά, θα βράζει τσίπουρο, ώστε, όσοι το επιθυμούν, να δουν από κοντά την διαδικασία παραγωγής του, να το γευτούν και να γλεντήσουν με ήχους παραδοσιακής μουσικής. Η ιδέα γεννήθηκε με την απόκτηση ενός παραδοσιακού καζανιού από την Κ.Ε.Π.Α Δ.Βέροιας, που πρόκειται να εκτεθεί μελλοντικά στο λαογραφικό μουσείο.

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Αλλαγή ώρας σε χειμερινή


Όπως όλοι στην Ευρώπη, έτσι και εμείς, σαν "Ευρωπαίοι" που είμαστε, αλλάζουμε την ώρα και από 4 την "κάνουμε" 3. Όλα αυτά στο ξημέρωμα της Κυριακής 25 Οκτώβρη. Καλό χειμώνα...

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Πρόσκληση τελετής έναρξης Μεταπτυχιακού προγράμματος



H Δήμαρχος Βεροίας κ. Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη

και ο Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Μαθηματικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
καθηγητής Ιωάννης Αντωνίου,

σας προσκαλούν

στην Τελετή Έναρξης και Υποδοχής των Φοιτητών του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στην Επιστήμη του Διαδικτύου στις 21 Οκτωβρίου 2009 στη Βέροια.


18:30. Ξενάγηση στο κτίριο του ΠΜΣ-ΕτΔ, (Σταδίου 51, Βέροια).

19:30. Έναρξη Τελετής στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας , (Μητροπόλεως 46, Βέροια ).

  • Υποδοχή από τον Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Νικόλαο Μαυροκεφαλίδη
  • Χαιρετισμός από τη Δήμαρχο κ. Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη
  • Χαιρετισμός από τον Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καθηγητή Αναστάσιο Μάνθο
  • Χαιρετισμός από τον Κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καθηγητή Ιωάννη Παπαδογιάννη.
  • Παρουσίαση του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στην Επιστήμη του Διαδικτύου από τον Υπεύθυνο καθηγητή Ιωάννη Αντωνίου.

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Περί ασυμβίβαστου στο ΠΑΣΟΚ

Περί ασυμβίβαστου στο ΠΑΣΟΚ ( ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ απο ΕΚΑΠ)
21. Εάν θέλω να είμαι υποψήφιος στην Νομαρχιακή μου Επιτροπή τι ασυμβίβαστα έχω;
- Η θέση του Γραμματέα Νομαρχιακής Επιτροπής και του Αναπληρωτή Γραμματέα Νομαρχιακής Επιτροπής είναι ασυμβίβαστη:
α) με έμμισθη θέση πολιτικού χαρακτήρα στο Κράτος ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (συμπεριλαμβάνονται Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης) κατόπιν διορισμού ή εκλογής,
β) με τη θέση Υποψηφίου Νομάρχη - Αντινομάρχη, Υποψηφίου Βουλευτή, Δημάρχου - Αντιδημάρχου,
γ) εργαζομένου στο ΠΑΣΟΚ στην ίδια γεωγραφική ενότητα,
δ) έμμισθου συνεργάτη Βουλευτή της ίδιας γεωγραφικής ενότητας.

Η θέση του Υποψηφίου Νομαρχιακής Επιτροπής είναι ασυμβίβαστη με τις θέσεις:
α)Υποψηφίου Γραμματέα Συντονιστικής Επιτροπής Τοπικής Οργάνωσης,
β)Υποψηφίου Μέλους Συντονιστικής Επιτροπής Τοπικής Οργάνωσης.
................................................

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

Γάμος με τη συνοδεία "αστυνομίας"

Πριν λίγο...

Το είδαμε κι αυτό,γάμος... και μπροστά από το αυτοκίνητο της νύφης δύο μηχανές της αστυνομίας με φάρους. Στη Βέροια... στον Αγιο Αντώνιο

"Καλή Παναγιά" και Βέροια

Μία από τις συγκινητικές στιγμές στην εκδήλωση απονομής τιμητικών διακρίσεων σε μαθητές, αθλητές, φορείς και πρόσωπα που προσέφεραν εξαιρετικές υπηρεσίες στη πόλη της Βέροιας ήταν η προσφορά προς τη Δήμαρχο "αποφοίτων" της παιδούπολης "Καλής Παναγιάς" μίας φωτογραφίας του 1953.
Χαρακτηριστικά τα λόγια του ενός "Η Βέροια είναι το σπίτι μας, μας δέχτηκε σαν παιδιά της..."

Καταγγελία της Αντωνίας Χαρίση

ΠΡΟΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΗΜΑΘΙΑΣ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1. ΕΚΑΠ
2. Γραφείο Γραμματέα Κινήματος
Σύντροφοι
Οι εκλογές της 4ης Οκτωβρίου έδωσαν λαμπρή νίκη στο κίνημά μας και τη δυνατότητα να κυβερνήσει με ισχυρή αυτοδυναμία. Όπως όλα τα στελέχη, έτσι και εγώ από την πλευρά μου, ως υποψήφια βουλευτής του Κινήματος, συνέβαλα ουσιαστικά στο νικηφόρο αποτέλεσμα της Ημαθίας. Βέβαια θα προτιμούσα να αναφερόμαστε μόνο σε ευχάριστα θέματα τις μέρες αυτές, αλλά δυστυχώς αυτό δεν είναι εφικτό, αφού τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά την προεκλογική περίοδο στην Ημαθία με αναγκάζουν να γίνω και δυσάρεστη.
Η καταγγελία μου αυτή αφορά την συντρόφισσα κ.............................. μέλος της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ημαθίας την οποία καταγγέλλω ότι:
1. Ανέπτυξε επ΄ αμοιβή εργασιακές σχέσεις με το γραφείο του υποψηφίου βουλευτή Ημαθίας κ. Τόλκα, αμέσως μόλις προκηρύχτηκαν οι εκλογές.
2.Σε συνεδρίαση της Ν.Ε. στις 18/9/2009, κατά την διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, και ενώ τέθηκε το θέμα από τα μέλη της Ν.Ε. και του Γραμματέα με σκοπό να προστατευθεί η εικόνα του οργάνου και οι άλλοι υποψήφιοι βουλευτές, δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα, αλλά αντιθέτως η στάση της εν λόγω κυρίας υπήρξε έντονα προκλητική και απαξιωτική.
3.Επιπλέον η κ. .......... και στην εκλογική αναμέτρηση το 2007, όντας αναπληρώτρια γραμματέας της Δ.Ο. Βέροιας, ανέλαβε υπεύθυνη του εκλογικού γραφείου του ΠΑΣΟΚ έναντι αμοιβής, παρά το γεγονός ότι η προσφορά των θεσμικών οργάνων στηρίζεται στον εθελοντισμό. Αντιθέτως επειδή δεν μπόρεσε στις πρόσφατες εκλογές επ΄ αμοιβή να αναλάβει υπεύθυνη του εκλογικού κέντρου του ΠΑΣΟΚ, ανέλαβε άμεσα το γραφείο του κ. Τόλκα, αφού οι εκλογές αποτελούν διαχρονικά για την ίδια και την οικογένειά της τρόπο βιοπορισμού.
4.Το θέμα αυτό δεν τέθηκε προεκλογικά από σεβασμό προς τον συνυποψήφιό μου κ. Τόλκα και επειδή δεν θέλησα να προκαλέσω εσωτερικά προβλήματα κατά την προεκλογική περίοδο.
Ως εκ τούτου:
α) Με σεβασμό στις αρχές και στις αξίες του κινήματός μας, τους κανόνες δεοντολογίας που διέπουν την οργάνωσή μας τη λειτουργία και τη δημόσια εικόνα του και οι οποίες επισημάνθηκαν προεκλογικά και με εγκύκλιο του Γραμματέα του Κινήματος και
β) με πλήρη συνείδηση του γεγονότος ότι η έμμισθη μεροληψία της κ. ......... αποτελεί κακό προηγούμενο για την εύρυθμη λειτουργία των θεσμικών οργάνων μας στην Ημαθία,
Θεωρώ ότι προκλήθηκε ζημιά όχι μόνον στην δική μου υποψηφιότητα, αλλά και στην υποψηφιότητα των άλλων συνυποψήφιων μου και ζητώ από την Ν.Ε. Ημαθίας την άμεση παραπομπή της κ. ..................... στην ΕΚΑΠ με το ερώτημα της διαγραφής, καθώς επίσης την τοποθέτηση του καθενός ξεχωριστά των μελών της Ν.Ε. επί του θέματος το οποίο θεωρώ πρωτόγνωρο και απαράδεκτο και ηθικά και δεοντολογικά για τα δεδομένα του ΠΑΣΟΚ στην Ημαθία μέχρι σήμερα.
Η καταγγέλλουσα
Αντωνία Χαρίση
Τέως υποψήφια βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ

Μάρκος Μπόλαρης στη Βέροια... άλλο ύφος


Σήμερα, είναι η επέτειος της απελευθέρωσης της Βέροιας. Αργία. Ευκαιρία για καφέ το πρωί. Έτσι έγινε.

Μπροστά μας, άδειος ο δρόμος, που σε λίγο θα γίνει η παρέλαση. Δυό τρείς στο καφέ γιατί ακόμη ήταν νωρίς. Κάποια στιγμή, φαίνεται έξω να κατεβαίνει ένας από ένα αυτοκίνητο. Ναι ένας όπως τόσοι και τόσοι. Γνωστή φυσιογνωμία. Λές; Τελικά ρωτάς.

- Είναι έτσι ή κάνω λάθος;

- … (Απλά γελάει συγκαταβατικά)

- Δεν είναι η εντύπωσή μου ε;

- … (συνεχίζει το ίδιο χαμόγελο)

Τελικά απλώνω το χέρι, το ίδιο και αυτός. Ήταν ο Υφυπουργός Οικονομίας Μάρκος Μπόλαρης, που θα εκπροσωπούσε την Κυβέρνηση στην παρέλαση. Τι το παράξενο θα πεί κάποιος. Εξαιρετικά πρωτόγνωρο φίλοι μας. Κατέβηκε μαζί με τον οδηγό του

ΜΟΝΟΝ. Κάθησαν για έναν καφέ όπως εμείς. Χωρίς παρατρεχάμενους και αστυνομικούς να τρέχουν δεξιά και αριστερά. Χωρίς κουστωδία άεργων παρατρεχάμενων. Το αντίθετο έβλεπε κάποιος λίγο πρίν. Πρώτα έβλεπε τρεχάλα αστυνομικών, ασφαλιτών, υπαλλήλων και άλλων και μετά κατέβαινε ο Βουλευτής, ο Νομάρχης και οποιος άλλος. Οι μεγάλούληδες και οι τρανούληδες, που το να σε κοιτάξουν, θέλανε αίτηση και να δούμε.

Δεν τον ξέρουμε τον άνθρωπο, δεν τον ξαναείδαμε από κοντά ποτέ. Δεν μας ήξερε, ούτε κι εμείς τον ξέραμε. Απλά, έκανε εντύπωση ο τρόπος. Χαλαρά με τον οδηγό του δίπλα στον καφέ στο ίδιο τραπέζι....

..Πολύ καλή εντύπωση.


Βέροια - Uzice... με εικόνες

Εικόνες από την επίσκεψη του Δημάρχου Uzice της Σερβίας κου Jovan Markovic στη Βέροια στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα Ελευθέρια της πόλης

Πρώτη συνάντηση με τη Δήμαρχο Χαρούλα Ουσουλτζόγλου

Παρουσία του Προέδρου του Δ.Σ. κ. Τσαπαρόπουλου Πέτρου
και του Δημάρχου της αδελφής πόλης του Στροβώλου Κύπρου

Ανταλλαγή εντυπώσεων κατά την πρώτη γνωριμία

Συνάντηση με το Πρόεδρο του Βοοτροφικού Συν/σμού Βέροιας
κ. Κόβα για θέματα κοινού ενδιαφέρωντος

Στο γραφείο της Δημάρχου Βέροιας

Ανταλλαγή δώρων, "χρυσή λάρνακα" από τη Δήμαρχο

Χαρακτηριστικό "πήλινο" από την πόλη του Uzice

Με τη Δήμαρχο και τους αντιδημάρχους οικονομικών και αθλητισμού

Έξω από το μουσείο της Βεργίνας

Ξενάγηση στο μουσείο της Παναγίας Σουμελάς

Μαζί με το Ειδικό Σύμβουλο της "Παναγίας Σουμελάς" κ. Φωτιάδη
και του πατέρα Παύλου, αναγράφοντας εντυπώσεις του

Στο Μετόχι, στο κτήμα Καλαιτζή

Απονομή επαίνων σε μαθητές που αρίστευσαν
στις εισαγωγικές εξετάσες.
Στο Χώρο Τεχνών

Γνωριμία με τον υφυπουργό οικονομίας κ. Μπόλαρη Μάρκο

Με τον υφυπουργό οικονομίας κ. Μπόλαρη,
το Βουλευτή κ. Χαλκίδη,
το Νομάρχη Ημαθίας κ. Καραπαναγιωτίδη

Κατάθεση στεφάνου















Στο Βεργιώτικο...

Λίγο πριν την αναχώρηση τους από τη πόλη της Βέροιας

90 χρόνια Δήμος Βέροια... ομιλία Δημάρχου


Εκλεκτοί προσκεκλημένοι
Κορυφαία στιγμή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αυτή, της συνάντησης των ανθρώπων που θήτευσαν για 90 χρόνια και 10 μήνες στο Δήμο της Βέροιας.
Είμαστε εδώ άνθρωποι, που θητεύσαμε σε διαφορετικές εποχές , με διαφορετικές συνθήκες.Με διαφορετικές καταστάσεις στο γενικότερο πολιτικό σκηνικό της χώρας.
Με διαφορετικό εύρος αρμοδιοτήτων.Διαφορετικούς προύπολογισμούς.Διαφορετικά μέσα επίτευξης στόχων.
Με διαφορετικό μέγεθος ορίων πόλης και πληθυσμού.
90 χρόνια είναι πολλά. Κι η ζωή αλλάζει.
Οι εποχές ταχύτατα αλλάζουν.
Οι εξελίξεις ταχύτατα διαμορφώνουν ριζικά το δημοτικό τοπίο.
Δημοτικοί Κώδικες που εξελίσσονται, θέτουν νέους όρους λειτουργίας κι αλλάζουν την Αυτοδιοίκηση σημαντικά....
Προσωπικό που αυξάνεται κι εξειδικεύεται
Κτίρια και μέσα που πολλαπλασιάζονται κι εκσυγχρονίζονται.
Και στο επίκεντρο όλων αυτών: Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ.
Ο πολίτης που δέχεται την παροχή υπηρεσιών και ο πολίτης που προσφέρει υπηρεσίες.
Στο επίκεντρο όλων αυτών: ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.
Τα πρόσωπα που σημάδεψαν την πορεία αυτής της χαρισματικής , ιστορικής μας πόλης.
Αυτοί που αποφάσιζαν κι αποφασίζουν όλα αυτά τα χρόνια σωστά ή λάθος.
Αυτοί που την ομόρφυναν ή της χαράκωσαν το όμορφο πρόσωπο απερίσκεπτα.
Αυτοί που της δώσανε αναπτυξιακή πνοή ή την καταδίκασαν στη στασιμότητα.
Αυτοί που άδραξαν ευκαιρίες αγωνιζόμενοι να την υπηρετήσουν κι αυτοί που τις αγνόησαν.
Η Ιστορία, αθόρυβα, όμοια με τυπικό γραφειοκράτη που δεν σηκώνει κεφάλι απ΄τα κιτάπια του γράφτηκε. Και συνεχίζει και θα συνεχίζει να γράφεται.
Σήμερα δεν είμαστε εδώ για να κρίνουμε ανθρώπους κι εποχές.
Δεν θα τιμήσουμε και δεν θα υποτιμήσουμε κανέναν.
Δεν θα απονείμουμε βραβεία και επαίνους.
Ό,τι γράφτηκε στο βιβλίο της τοπικής Ιστορίας, γράφτηκε και δεν αλλάζει.
Θα θυμηθούμε όμως.
Ακούγοντας ονόματα και θητείες, θα θυμηθούμε εποχές και καταστάσεις. Έργα θετικά κι απώλειες.
Κι επιτρέψτε μου να πω, πως αν αφήσω στην άκρη τη Δήμαρχο και κρατήσω για μια στιγμή μόνο τη δημοσιογράφο, νοιώθω καλά που αυτή η έρευνα γίνεται στη θητεία μας.
Μια πολύ δύσκολη δουλειά που ευχαριστώ θερμά όσους κόπιασαν για να γίνει πραγματικότητα.
Γιατί τους Δήμαρχους των 90 ετών τους βρίσκεις εύκολα μιας και αναγράφονται όλων τα ονόματα στη μαρμάρινη πλάκα του όμορφου Δημαρχείου μας. Τους απογόνους όμως των παλαιοτέρων πώς να τους βρείς;
Κι αυτό, έχει τη λιγότερη σημασία.
Τους δημοτικούς συμβούλους, που 90 χρόνια θήτευσαν σ΄αυτό το Δήμο, έτσι ή αλλιώς, πώς να τους βρείς όλους ή αν δεν ζούν τους απογόνους τους;
Ευχαριστώ θερμά, εκ μέρους της πόλης, όσους κάθισαν γύρω απο το τραπέζι κι έπιασαν να ξετυλίξουν το κουβάρι της μνήμης.
Ατέλειωτες συζητήσεις για να ολοκληρωθεί-όσο ολοκληρώθηκε- η καταγραφή:
«Άραγε ποιός ήτανε ο τάδε σύμβουλος; Μάλλον ήταν απ’ το Τσερμένι. Όχι , όχι τον μπερδεύεις, είναι συνωνυμία με κείνον που καθότανε πιό πάνω απο τα ΚΤΕΛ. Χρεώσου το εσύ για να ρωτήσεις τον γιό του τάδε σύμβουλου που ήταν στον ίδιο συνδυασμό....»
Ατέλειωτη αναζήτηση που προχώρησε σε πάρα πολύ σημαντικό βαθμό.
Κι ένα θερμό ευχαριστώ, γιατί ανταποκρίθηκαν αμέσως στο κάλεσμα του Δήμου και δούλεψαν ακούραστα, στον Θωμά Γαβριηλίδη, τον Γιώργο Καλογήρου, την Ευαγγελία Ορές-Παπαχαραλάμπους, τον Παύλο Πετρομελίδη κι όλους τους συνεργάτες μου που βοήθησαν σ΄αυτήν την κοπιαστική αναζήτηση.
Αυτή η ιστορική καταγραφή πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να ολοκληρωθεί πλήρως -αν είναι δυνατόν αυτό- γιατί είναι χρέος μας απέναντι στην δημοτική μας Ιστορία.
Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι.
Νοιώσαμε συχνά τα ίδια συναισθήματα που γεννά η αγωνία για την επίτευξη του στόχου, η ικανοποίηση της επιτυχίας κι η απογοήτευση της αποτυχίας.
Ένας διαρκής αγώνας, σκληρός κι «ανθυγιεινός» όπως συνηθίζω να λέω εγώ είναι η θητεία. Αψιμαχίες, αβρότητες, ανταγωνισμοί, σκληρή κριτική, κόντρες για σημαντικά κι ασήμαντα, αλήθειες και ψέματα, οράματα ενάντια στη γραφειοκρατία ή γραφειοκρατία κατά των οραμάτων μας, σ’ έναν κόσμο που φυσικά, δεν είναι και δεν ήταν ποτέ αγγελικά πλασμένος.
Λάθη, αλλά και σωστές και φωτισμένες αποφάσεις, στιγμές ευτυχείς και ατυχείς με κοινό άξονα μιά πόλη.
Τη δική μας πόλη. Τη δική μας Βέροια, που μας ενώνει όλους. Είτε κάναμε το σωστό απέναντί της κι απέναντι στους πολίτες της, είτε όχι.
Σήμερα, ξαναλέω κλείνοντας, - κι ευχαριστώ για την υπομονή σας- ίσως προσθέσαμε μια τόση δα ψηφίδα στην καταγραφή της τοπικής Ιστορίας.Της Ιστορίας μιας πόλης που μας εκπλήσσει διαρκώς.
Γιατί αυτή η πόλη είναι ένας αμύθητος θησαυρός!!
Ένας θησαυρός, που δεν καταφέραμε ακόμη να τον εκμεταλλευτούμε ή να τον αναδείξουμε σ’ όλο του το μεγαλείο.
Οι προκλήσεις είναι πολλές. Όσες κι οι δυσκολίες.
Μήπως όμως αυτό δεν μας σαγήνευσε τους περισσότερους και μας κατέστησε... «θητεύσαντες»;

"Αγγέλα Παπάζογλου" στη Βέροια


Με τη Δήμαρχο Βέροιας μετά την παράσταση


Η Αγγέλα Παπάζογλου, κλασική πλέον παράσταση, αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα και το εξωτερικό για οκτώ συνεχή χρόνια.
Το έργο βασίζεται στις συγκλονιστικές διηγήσεις της σμυρνιάς τραγουδίστριας Αγγελικής Παπάζογλου. Οι μαρτυρίες της διατρέχουν τα πιο σημαντικά χρόνια της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Ξεκινά από την πρόσκαιρη απελευθέρωση της Σμύρνης από τα ελληνικά στρατεύματα, περιγράφει ανάγλυφα την καθημερινή ζωή στην κοσμοπολίτισσα πολιτεία με τους χορούς και τα τραγούδια, για να περάσει στη δραματική αφήγηση της καταστροφής. Ακολουθούμε μαζί της, τα καραβάνια των προσφύγων που ξανάστησαν τη ζωή τους στην κυρίως Ελλάδα, όπου μπόλιασαν τον πολιτισμό της πατρίδας μας με ό,τι σπουδαίο και δυνατό έφεραν από τη Μικρά Ασία. Τη συναντάμε στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, για να καταλήξουμε στην Ελλάδα του ’50, με το μοναδικό της λόγο ν’ ανακεφαλαιώνει τα σύγχρονα πάθη του ελληνισμού, τις πληγές και τα παράσημά του!…
Οι διηγήσεις της Αγγέλας διανθίζονται παράλληλα κι από μιαν επιλογή από τα πιο χαρακτηριστικά σμυρναίικα και ρεμπέτικα τραγούδια, σε αυθεντικές ηχογραφήσεις ή επανεκτελέσεις.
Οι αφηγήσεις της Αγγέλας δεν είναι απλά ένας θεατρικός «μονόλογος». Στήνουν δραματικές σκηνές εξαιρετικής δύναμης και γοητείας, καταγράφοντας τα γεγονότα με την ακρίβεια του ιστορικού παρατηρητή και με το πάθος του λαϊκού παραμυθά – αφηγητή.
Κείμενο: Γιώργη Παπάζογλου, από το βιβλίο του Ονείρατα της άκαυτης και της καμμένης Σμύρνης

Θεατρική προσαρμογή - μουσική επιμέλεια: Λάμπρος Λιάβας

Σκηνοθετική επιμέλεια: Λάμπρος Λιάβας, Άννα Βαγενά

Σκηνικά – κοστούμια: Μάριος Σπηλιόπουλος

Φωτισμοί: Δημήτρης Δαμαλάς

Διανομή: Άννα Βαγενά, Γιασεμή Κηλαηδόνη

Ο Δήμος Βέροιας πέτυχε την προσωρινή αναστολή της απόφασης για την δημιουργία λατομείου στο Ξηρολίβαδο

Ο Δήμος Βέροιας στην προσπάθεια του να βοηθήσει και να προστατέψει τους κατοίκους του Βερμίου και τους δημότες του, (όπως είναι ήδη γνωστό) άσκησε αίτηση αναστολής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργείων ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ., ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. Η απόφαση αυτή ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για την εκμετάλλευση λατομικού χώρου έκτασης #540,975# στρεμμάτων στην περιοχή Ξηρολίβαδο του Δ.Δ. Κουμαριάς του Δήμου Βέροιας, από την εταιρεία "ΟΜΥΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.". Ο Δήμος Βέροιας ταυτόχρονα ζήτησε την έκδοση προσωρινής διαταγής περί αναστολής ισχύος της παραπάνω Κοινής Υπουργικής Απόφασης.
Την 6η Οκτωβρίου 2009 ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας και Πρόεδρος του Ε΄ τμήματος, χορήγησε προσωρινή διαταγή με την οποία αναστέλλει την ισχύ της παραπάνω Κοινής Υπουργικής Απόφασης, μέχρι να εκδοθεί απόφαση από την Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου Επικρατείας.
Ήδη ο δικηγόρος του Δήμου Βέροιας κ. Γεώργιος Παπαστεργίου, έδωσε εντολή επίδοσης της προσωρινής διαταγής αναστολής στους συναρμόδιους Υπουργούς. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αναστέλλεται προσωρινά κάθε περαιτέρω ενέργεια σε σχέση με τη λειτουργία του λατομείου στην περιοχή Ξηρολίβαδο του Δ.Δ. Κουμαριάς.

Δήμος Βέροιας - Απάντηση με αφορμή τις εκδηλώσεις των 90 χρόνων του Δήμου

Επειδή με κάποιες ανακοινώσεις, ηθελημένα ή άθελα επιχειρείται παραπλάνηση της κοινής γνώμης (με αφορμή τις εκδηλώσεις των 90 χρόνων του Δήμου Βέροιας), οφείλω να διευκρινίσω ότι:
- Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του τριημέρου για την απελευθέρωση της Βέροιας, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης αποφάσισε να ΤΙΜΗΘΟΥΝ και ΝΑ ΒΡΑΒΕΥΘΟΥΝ οι μεγάλοι ευεργέτες του Δήμου, Αδελφοί Κούσιου, να απονεμηθεί Εύφημη Μνεία στους πολίτες Σταύρο Πολυζωίδη, Μιλτιάδη Κοεμτζή, Δημήτριο Γιαννακίδη και Στυλιανό Μαρτίκα, ενώ τιμητικές διακρίσεις να απονεμηθούν σε αθλητές και μαθητές που διακρίθηκαν για τις επιδώσεις τους. Αυτή η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου.
- Στις 16 Οκτωβρίου "ΟΥΔΕΙΣ ΒΡΑΒΕΥΕΤΑΙ". Καταγράφεται η ιστορία των 90 ετών του Δήμου Βέροιας με "ΕΝΘΥΜΙΟ ΘΗΤΕΙΑΣ", για όλους και όλες που εθήτευσαν στα Δημοτικά Συμβούλια της πόλης στη διάρκεια των 90 ετών, μετά από ενδελεχή έρευνα που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στα Αρχεία του Δήμου.
Τη θητεία τους κρίνει μόνο η Ιστορία. Ο δήμος δεν βραβεύει κανέναν. Απλώς θυμάται και καταγράφει τους διατελέσαντες.
Με τιμή
Η Δήμαρχος Βέροιας
Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου - Γεωργιάδη

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Γικόνογλου.. στη Βουλή με τον μπαμπά


Τα κατατόπια έδειχνε πρωί-πρωί στο γιο του, μία μέρα πριν από την ορκωμοσία, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μόσχος Γικόνογλου. Πρώην βουλευτής είναι ο πατέρας και νυν είναι τώρα ο γιος, ο οποίος εξελέγη στο Νομό Ημαθίας.
Ο Αθανάσιος Γικόνογλου δεν έδειχνε "ψαρωμένος" στο νέο περιβάλλον, μένει να δούμε αν θα είναι και αύριο στην ορκωμοσία τόσο αεράτος.
Κατά μάνα κατά κύρη…


Οδηγίες για την αγορά πετρελαίου


Στις 15 Οκτωβρίου, ενόψει της χειμερινής περιόδου αρχίζει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Αυξημένη προσοχή πρέπει να έχουν οι καταναλωτές προκειμένου να μην πέσουν θύματα κλοπής κατά την παραλαβή. Το ΕΛ.ΚΕ.ΚΑ. συμβουλεύει:

– Μετά από έρευνα αγοράς να γίνεται σύγκριση τιμών

- Είναι αναγκαίο τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο να πραγματοποιείται συντήρηση-ρύθμιση του συστήματος της κεντρικής θέρμανσης.

- Ένας τόνος αντιστοιχεί σε 1.200 λίτρα.

- Να ογκομετρηθεί η δεξαμενή με μία μεταλλική βέργα για να βρεθούν πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν στο ένα εκατοστό ( έναν πόντο) του ύψους της.

- Να μετρηθεί μαζί με τον οδηγό ή τον συνοδηγό του βυτιοφόρου αυτοκινήτου πόσα εκατοστά είναι το ύψος του πετρελαίου στη δεξαμενή πριν αρχίσει να δίνει πετρέλαιο και πόσο μετά την παράδοσή του.

- Στην απόδειξη πληρωμής που θα δώσει ο οδηγός του βυτιοφόρου να αναγράφεται το ύψος σε εκατοστά του πετρελαίου της δεξαμενής πριν και μετά την παράδοσή του. Επίσης στην απόδειξη πρέπει να υπάρχουν συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από τον νόμο στοιχεία (όπως ονοματεπώνυμο και διεύθυνση, ποσότητα, ώρα παράδοσης κλπ). Σε κάθε άλλη περίπτωση να σημειώνουν τις λέξεις <>.

- Τέλος για να πληρώσουμε το πετρέλαιο , πρέπει να ληφθούν υπόψη εκτός από την ένδειξη του μετρητή και τα εκατοστά πετρελαίου που μπήκαν στη δεξαμενή.

- Ας δούμε τώρα πως υπολογίζονται τα λίτρα που αντιστοιχούν σε ένα εκατοστό (ένα πόντο) ύψους της δεξαμενής.

- Για παράδειγμα, παίρνουμε μια δεξαμενή με διαστάσεις 2 μέτρα μήκος, 1,25 μέτρα πλάτος, 1,25 μέτρα ύψος. Ο όγκος της παραπάνω δεξαμενής είναι, 2χ 1,25χ1,25=3,125 κυβ. μέτρ. Άρα αυτή η δεξαμενή χωράει 3.125 λίτρα. Αφού στα 125 εκατοστά (όλο το ύψος της δεξαμενής) αντιστοιχούν 3.125 λίτρα, στο ένα εκατοστό του ύψους αντιστοιχούν 3125: 125=25 λίτρα. Επομένως, αν η δεξαμενή είχε μέσα 12 εκατοστά πετρελαίου πριν από την παράδοση και 102 εκατοστά πετρελαίου μετά την παράδοση, τότε πρέπει να πληρωθούν (102-12)χ25=2.250 λίτρα πετρελαίου

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Βραδιά εκλογών... στο Δημαρχείο

Αισιοδοξία για το αποτέλεσμα...

περισυλλογή και μελέτη...

τα τελικά αποτελέσματα.. νικητές

Facebook και "σκέψεις"


Είμαστε φτιαγμένοι από πολλές ανάγκες κι από μία ανυπότακτη καρδιά.
Είμαστε φτιαγμένοι για να πονάμε και να χαιρόμαστε, όμως αν μας έπαιρναν όλα όσα μας πονούν τι θα απέμενε;
Χάρη στη σταύρωση μας η καρδιά μας πάλλεται ανάμεσα στο χώρο και στο χρόνο...

..........................................

Σίγουρα δεν μπορούμε να δώσουμε μέρες στη ζωή μας... ας προσπαθήσουμε να δώσουμε ζωή στις μέρες μας

.............................

Η μοίρα πλήτει και σκαρώνει παιχνίδια για να διασκέδασει την ανία της....

..............................

Όταν πέφτει ένα αστέρι, κάπου κάποιος υποφέρει...

................................