Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Χαρούλα..."Πυλώνας Όγδοος - Επένδυση στην Παιδεία και τον Πολιτισμό"

«Σε εποχές κρίσης, είναι μάλλον κανόνας ο Πολιτισμός να βιώνει πρώτος τις αρνητικές συνέπειες της ύφεσης και των περιοριστικών μέτρων. Εμείς ούτε συμμεριζόμαστε ούτε και συμμεριστήκαμε ποτέ αυτή την άποψη. Παιδεία και Πολιτισμός δεν είναι περιττές πολυτέλειες. Συνεχίζουμε εντατικά την παροχή εκπαιδευτικών/πολιτισμικών αγαθών προς τους συμπολίτες μας καθώς θεωρούμε ότι τα ανταποδοτικά οφέλη της επένδυσης στην Παιδεία, αργούν μεν να εμφανιστούν, έχουν όμως σίγουρη και πολλαπλή απόδοση, πολύ περισσότερο σε μια κοινωνία η οποία αγωνίζεται να ορθοποδήσει, μέσα από μια σφοδρή οικονομική συγκυρία.

 Στον τομέα του Πολιτισμού, προγραμματίζουμε:
o Την οργάνωση υποδομών και χώρων για την ανάπτυξη πολιτιστικών δράσεων σε όλα τα νέα δημοτικά μέρη με αναβάθμιση των υπαρχόντων δομών. Για το σύνολο των υποδομών συντάσσονται οι αντίστοιχες τεχνικές μελέτες, ταυτόχρονα με τις μελέτες βιωσιμότητας και σκοπιμότητας.
o Τη διατήρηση και ενίσχυση των πολιτιστικών θεσμών που δημιουργήθηκαν σε κάθε περιοχή (π.χ. Φεστιβάλ νεανικών Φιλαρμονικών Δήμου Απ. Παύλου, Συλλόγου «Χωραφάς» Πατρίδας, Γκιώνη Σφηκιάς κλπ). Στόχος μας είναι κάθε δημοτικό διαμέρισμα να φιλοξενεί αξιόλογες πολιτιστικές δραστηριότητες και να ενισχυθούν οι τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι.
o Τη δημιουργία παραρτημάτων εκπαιδευτικών τμημάτων στα νέα δημοτικά διαμερίσματα – π.χ. ωδείο, σχολή χορού, σχολές εικαστικών, λαογραφία κλπ.
o Τη δημιουργία του «Πολυμουσείου», ενός χώρου όπου θα στεγάζονται τα μουσεία που ήδη λειτουργούν ή βρίσκονται στη διαδικασία σύστασής τους. Ο χώρος αυτός θα είναι ένας χώρος όπου όχι μόνο θα στεγάζονται οι συλλογές, αλλά θα υπάρχουν δυνατότητες για ανάπτυξη παράλληλων δραστηριοτήτων.
o Την ολοκλήρωση του Λαογραφικού Μουσείου Βέροιας και του Πολιτιστικού Κέντρου «Κορνηλία Καραναστάση - Κούσιου».
o Την οργάνωση νέων πολιτιστικών δράσεων και θεσμών σε ολόκληρο το νέο Δήμο με έμφαση σε μεγάλης εμβέλειας πολιτιστικές δράσεις στη Βεργίνα.
o Τη δημιουργία μικρών βιβλιοθηκών στα δημοτικά διαμερίσματα με τη συνδρομή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, ώστε να καλυφθούν βασικές ανάγκες των δημοτών και κυρίως της νεολαίας. Οι βιβλιοθήκες αυτές θα έχουν στο σύνολό τους γρήγορη πρόσβαση στο Internet.
o Την ανάδειξη σημαντικών τόπων πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος και την εκπόνηση ειδικού προγράμματος διαχείρισής τους (παραδοσιακοί οικισμοί Βέροιας, βυζαντινά μνημεία Βέροιας, Δοβράς, Παλατιτσίων, Σφηκιάς, παλαιοχριστιανική Βασιλική Βεργίνας, Λευκόπετρας κλπ).
o Δημιουργία Θεματικού Πάρκου για τον Μακεδονικό Πολιτισμό με την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων των νέων τεχνολογιών στην προβολή περιεχομένου.

 Στον τομέα του Αθλητισμού, προγραμματίζουμε:
o Εκπόνηση βασικής μελέτης για τις ανάγκες αθλητικών εγκαταστάσεων, εκτίμησης της βιωσιμότητάς τους σε ολόκληρο το Δήμο.
o Καθορισμός χρήσεων και επέκτασης των αθλητικών εγκαταστάσεων στο ΕΑΚ Μακροχωρίου.
o Δημιουργία αθλητικών υποδομών σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα.
o Στήριξη των αθλητικών σωματείων όλων των δημοτικών διαμερισμάτων.
o Συμμετοχή – δικτύωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο με αντικείμενο τον αθλητισμό.
o Δημιουργία κλειστού Γυμναστηρίου ικανού να φιλοξενήσει Ευρωπαϊκούς αγώνες στον χώρο κάτω από την Εληά.
o Καθιέρωση σε συνέχεια του 2008 του Έτους 2012, Έτος Αθλητισμού «Δημήτριος Βικέλας»
o Την ολοκλήρωση της Πίστας Moto-Cross Ευρωπαϊκών προδιαγραφών που έχει ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζεται στην περιοχή του Τριποτάμου.

 Για την Παιδεία και την Εκπαίδευση, δεσμευόμαστε:
o Για την κατασκευή νέων σχολικών μονάδων με ένταξη μελετών στο ΕΣΠΑ ή σε συνεργασία με τον ΟΣΚ, όπου χρειάζεται.
o Για τη βελτίωση των κτηριακών εγκαταστάσεων όλων των σχολείων, λαμβάνοντας ιδιαίτερη μέριμνα για την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ.
o Για την κατασκευή σύγχρονων ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων στο Μουσικό Σχολείο Βέροιας, που πρόσφατα ξεκίνησε η λειτουργία του.
o Για τη δημιουργία προγραμμάτων που αφορούν στη δημιουργική απασχόληση παιδιών 6-12 ετών, αγροτικών οικογενειών, στα τοπικά διαμερίσματα το καλοκαίρι.
o Για τη δημιουργία τμημάτων στα δημόσια σχολεία και εργαστήρια της περιοχής που προσφέρουν επαγγελματική κατάρτιση, συνδεδεμένα με τον πολιτιστικό πλούτο του Δήμου (πχ συντήρηση λίθου, εικόνας, κτιρίων).
o Για ακόμη αποτελεσματικότερη συνεργασία με την υπάρχουσα Πανεπιστημιακή Σχολή που λειτουργεί στην πόλη μας.
o Για την υποστήριξη των εξωσχολικών δραστηριοτήτων με δημιουργία σε κάθε σχολική μονάδα υποδομών ανάπτυξης και φιλοξενίας πολιτιστικών δράσεων.
o Για την καθιέρωση ειδικού βραβείου στο Λύκειο του Δήμου που θα πετύχει αναλογικά τον μεγαλύτερο αριθμό επιτυχόντων στις εισαγωγικές εξετάσεις για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ.
o Για την προώθηση σε συνεργασία με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού της δημιουργίας σχολής Ελληνικών Σπουδών με ομογενείς φοιτητές.

 Για τη Νεολαία, προγραμματίζουμε:
o Συμμετοχή σε διακρατικά ευρωπαϊκά προγράμματα για ανταλλαγές νέων σε συνέχεια του προγράμματος Leonardo Da Vinci.
o Δημιουργία κέντρου τεχνολογίας, για την ουσιαστική γνωριμία της νεολαίας με τις Νέες Τεχνολογίες, με δράσεις που θα επεκτείνονται σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα μέσω ειδικών προγραμμάτων.
o Λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας του ενιαίου δήμου στο κτίριο δωρεάς Καραναστάση.
o Για την δημιουργία Κέντρου Νεολαίας στον ίδιο χώρο.
o Την επέκταση του Δωρεάν Ασύρματου Δικτύου Ίντερνετ.

Η Επένδυση στην Παιδεία και τον Πολιτισμό αποτελεί τον Όγδοο και τελευταίο Πυλώνα του Προγράμματός μας. Απαντάμε με συγκεκριμένο σχέδιο και προτάσεις στις προκλήσεις του Μέλλοντος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: