Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Χαρούλα..."Πυλώνας Έκτος - Επένδυση στο φυσικό και αστικό Περιβάλλον"

Το φυσικό αλλά και το αστικό περιβάλλον του νέου Δήμου, αποτελεί για εμάς ζωτικό χώρο δραστηριότητας, ενεργό κομμάτι της υπόστασής μας ως πολιτών μιας Συμπολιτείας που σέβεται και φροντίζει «τα του οίκου της». Ο σεβασμός του χώρου μέσα στον οποίο ζούμε είναι μονόδρομος και εγγύηση ταυτόχρονα ευημερίας και μακροημέρευσης του κοινωνικού μας συνόλου. Για εμάς, η σχέση περιβάλλοντος – πολίτη είναι αμφίδρομη. Η εκμετάλλευση των πόρων οδηγεί σε αναπόφευκτη εξάντλησή τους. Μόνη λύση είναι η έγκαιρη και στρατηγικά σχεδιασμένη «ανταποδοτική» πολιτική προς τους φυσικούς και αστικούς χώρους που μας φιλοξενούν. Το σχέδιό μας περιλαμβάνει:

 Για το Αστικό περιβάλλον:
o Εξασφάλιση πόσιμου νερού για όλους τους δημότες σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα (επέκταση δικτύου, έλεγχος διαρροών και υπερκαταναλώσεων, αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων, κατασκευή, όπου απαιτείται, δεξαμενών μεγαλύτερου όγκου, κατασκευή μικρών φραγμάτων, διάτρηση νέων υδρογεωτρήσεων, συνεχής ποιοτικός έλεγχος).
o Επέκταση του αποχετευτικού δικτύου και χρήση βιολογικού καθαρισμού στα δημοτικά διαμερίσματα, ενώ εκεί όπου υπάρχει επιδιώκεται η ολοκληρωμένη λειτουργία του.
o Άμεση προώθηση υλοποίησης του προγράμματος των αστικών αναπλάσεων της Βέροιας που ήδη έχει εγκριθεί από το ΕΣΠΑ με 10.200.000€ και περιλαμβάνει την αναβάθμιση της περιοχής Ελιάς – Ανοίξεως – Πλ. Κόρακα – Πλ. Αγίου Αντωνίου – Βενιζέλου.
o Ενίσχυση του πρασίνου στο αστικό περιβάλλον της Βέροιας αλλά και σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα.
o «Αναγέννηση» του ιστορικού κέντρου της Βέροιας, απελευθέρωσή του από ρύπους, ανάδειξη των αρχαιοτήτων και ανάκτηση του δημόσιου χώρου. Ήδη στο επενδυτικό πρόγραμμα του Υπ. Πολιτισμού Τουρισμού, έχει ενταχθεί ποσό 2.500.000€ για τις «Πολιτιστικές διαδρομές στη Βέροια», σύμφωνα με μελέτη που συνέταξε ο Δήμος Βέροιας σε συνεργασία με τη ΙΖ΄ ΕΠΚΑ και η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, καινοτόμες δράσεις με την χρήση νέων τεχνολογιών.
o Συντήρηση – ανάδειξη υπόγειων στοών στην περιοχή της πλατείας Ωρολογίου της Βέροιας για τις οποίες έχει ήδη γίνει προκαταρκτική διερεύνηση – μελέτη σκοπιμότητας από το Δήμο με την αφιλοκερδή/εθελοντική συνεργασία καθηγητών του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
o Κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών (eco-restoration) μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος URBACT II-LINKs στο οποίο ήδη συμμετέχουμε.
o Δημιουργία οργανωμένων χώρων αναψυχής (πχ περιοχή «Πλατανάκια» στη Βεργίνα) και παιδικών χαρών με Ευρωπαϊκές Προδιαγραφές Ασφαλείας (ISO) σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα.
o Συνέχιση της αισθητικής αναβάθμισης των εισόδων της Βέροιας και των δημοτικών διαμερισμάτων.
o Δημιουργία «ανοικτών κήπων» με τη διάθεση μικρών καλλιεργήσιμων εκτάσεων σε δημότες έχοντας ως στόχο τη δημιουργική απασχόληση στον ελεύθερο χρόνο τους με την καλλιέργεια λουλουδιών και μικρών λαχανόκηπων.
o Επέκταση του γραφείου του Δημότη με την δημιουργία τετραψήφιου αριθμού κλήσης για την καλύτερη και ταχύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας.

 Για το Φυσικό περιβάλλον, δεσμευόμαστε για:
o Άμεση παρέμβαση ώστε να λυθεί το πρόβλημα της Τάφρου ‘66’ και προώθηση κατασκευής του φράγματος Αλμωπαίου, το οποίο θα διασφαλίσει την ελάχιστη οικολογική παροχή νερού τους θερινούς μήνες στην περιφερειακή αποστραγγιστική τάφρο.
o Αποτελεσματική προστασία του φυσικού περιβάλλοντος από κάθε είδους λατομικές και άλλες εργασίες που υπερβαίνουν τη φέρουσα ικανότητα της φύσης. Έμφαση στην αποκατάσταση πληγέντων από παρόμοιες εργασίες σημείων. Λέμε ρητά ΟΧΙ στο Λατομείο του Ξηρολιβάδου!
o Υποστήριξη και διεύρυνση των κάθε είδους προγραμμάτων ανακύκλωσης αλλά και διαχείρισης απορριμμάτων και συσκευών. Σε ό,τι αφορά στη δημιουργία και λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων του Νομού και του Χώρου Υγειονομικής Ταφής των Υπολειμμάτων, επισημαίνουμε την αναγκαιότητα της άμεσης κατασκευής και λειτουργίας του. Ειδικότερα θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμη δυνατότητα για τον καθορισμό της τιμής λειτουργίας του χώρου, ώστε να επιτευχθεί η μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του δημότη από τη χρήση του.
o Επέκταση των υπηρεσιών καθαριότητας σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα.
o Καταγραφή των νεκροταφείων στο διευρυμένο Δήμο και των νέων αναγκών με παράλληλη επέκταση ή και μετεγκατάστασή τους.
o Συντήρηση οδοποιίας μέσα σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα (διανοίξεις, ασφαλτοστρώσεις, κατασκευή πεζοδρομίων κλπ.)
o Εκμετάλλευση συστήματος Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης.
o Προώθηση ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών με την εφαρμογή ρεαλιστικών πολιτικών «διαλογής από το σπίτι» που θα σημάνει και μείωση του κόστους ανακύκλωσης.

Η Επένδυση στο φυσικό και αστικό μας Περιβάλλον αποτελεί τον Έκτο Πυλώνα του Προγράμματός μας. Απαντάμε με συγκεκριμένο σχέδιο και προτάσεις στις προκλήσεις του Μέλλοντος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: