Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Χαρούλα..."Πυλώνας Έβδομος - Επένδυση στις Υποδομές"

«Ανάπτυξη και ευημερία χωρίς τη δημιουργία του κατάλληλου «υποστρώματος» υποδομών δε νοείται σε μια σύγχρονη κοινωνία η οποία θέλει να είναι έτοιμη για τις προκλήσεις του μέλλοντος. Όταν οι πόλεις μεγαλώνουν και αναπτύσσονται, όταν το αυτοκίνητο παραμένει σχεδόν δογματικά η μοναδική επιλογή μετακίνησης, οι Δημοτικές Αρχές έχουν υποχρέωση όχι μόνο να προβλέπουν αλλά και να σχεδιάζουν έγκαιρα τις απαραίτητες λύσεις. Σε συνέχεια του έργου μας, υποστηρίζουμε και προωθούμε:

 Πολεοδομική ανάπτυξη:
o Επεκτάσεις των σχεδίων πόλης σε περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη οικιστική πίεση.
o Αναθεώρηση των Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου μέσω του ενιαίου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.
o Συνέχιση και επέκταση της συνεργασίας μας με το τμήμα Χωροταξίας και Περιβάλλοντος του ΑΠΘ που εδρεύει στη Βέροια για την εκμετάλλευση των νέων τεχνολογιών (Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών- GIS) στην πολεοδομική έρευνα και ανάπτυξη.

 Συγκοινωνιακά προβλήματα:
o Χρηματοδότηση της κυκλοφοριακής μελέτης της Βέροιας με 145.000€ από το Υπ. Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
o Διεκδίκηση της επέκτασης του προαστιακού σιδηρόδρομου και στη Βέροια και Νάουσα καθώς και της κατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής Εγνατίας.
o Για τη χωρική συνοχή του νέου Δήμου προωθούμε την καλύτερη οργάνωση της μετακίνησης από και προς κάθε σημείο του νέου Δήμου, με σκοπό να καταπολεμήσουμε τη γεωγραφική απομόνωση.
o Υλοποίηση της νέας χάραξης οδοποιίας των Πιερίων προς Ριζώματα.
o Οργάνωση των υπηρεσιών ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται στη μετακίνηση αυτοκινήτων το χειμώνα.
o Προώθηση ερευνητικού προγράμματος για την κάλυψη των αναγκών μετακίνησης των υπηρεσιών του Δήμου, με αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας, όπως υβριδικά, υδρογόνου, φωτοβολταϊκά, ηλεκτρικά κλπ.
o Αποθάρρυνση της χρήσης Ι.Χ. αυτοκινήτων στο κέντρο της Βέροιας με αντίστοιχες πολιτικές προώθησης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Σύνταξη μελέτης για την επιλογή νέων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στο πολεοδομικό συγκρότημα της Βέροιας.
o Δημιουργία χώρων στάθμευσης και σταθμών μετεπιβίβασης στις εισόδους της Βέροιας (π.χ. νέα δικαστήρια) και ενός τουλάχιστον οργανωμένου χώρου στάθμευσης στο κέντρο της Βέροιας, με παράλληλη αποδέσμευση του προσωρινά διαμορφωμένου ελεύθερου χώρου στάθμευσης στη περιοχή της Ελιάς.
o Διασφάλιση χώρου για τη μόνιμη εγκατάσταση των ΤΑΞΙ.
o Μετακίνηση των ΚΤΕΛ σε οργανωμένο χώρο εκτός της πόλης για την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης.
o Νέες ρυθμίσεις για την κυκλοφορία και τη στάθμευση των αστικών ώστε η περιοχή όπου αυτά σήμερα εδρεύουν να αποδοθεί στην κυκλοφορία.
o Επέκταση, αναβάθμιση και διεύρυνση των παρεμβάσεών μας για συνθήκες άνετης και ασφαλούς κυκλοφορίας των πεζών καθώς και των ειδικών ομάδων πληθυσμού (π.χ. μητέρες με καροτσάκια βρεφών, ανάπηροι) στο κέντρο της Βέροιας.
o Ολοκλήρωση της κατασκευής της γέφυρας στον Τριπόταμο που υλοποιείται από το κληροδότημα των αδελφών Κούσιου.
o Αποκέντρωση των Δημόσιων Υπηρεσιών και μεταφορά τους σε ενιαίο χώρο στην είσοδο της πόλης για την καλύτερη λειτουργία τους.
o Ολοκλήρωση των διανοίξεων κάθετων αξόνων που ενώνουν την Περιφερειακή οδό με την οδό Πιερίων.
o Προώθηση της ολοκλήρωσης του Περιφερειακού Δρόμου της Βέροιας με την ένωση Προμηθέα – Πανοράματος.
o Δημιουργία ολοκληρωμένου δικτύου Ποδηλατοδρόμων στο σύνολο του Διευρυμένου Δήμου για τμήματα του οποίου ήδη έχει ξεκινήσει η απαραίτητη προεργασία και μελέτη.
o Ολοκλήρωση Δικτύου Κυκλικών κόμβων που ήδη μέρος του έχει ξεκινήσει να κατασκευάζεται.
o Οργάνωση των χώρων στάθμευσης του κέντρου για τους κατοίκους και κυρίως τους επισκέπτες μέσω του Συστήματος MobiPark που δημιούργησε το Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Η Επένδυση στις Υποδομές αποτελεί τον Έβδομο Πυλώνα του Προγράμματός μας. Απαντάμε με συγκεκριμένο σχέδιο και προτάσεις στις προκλήσεις του Μέλλοντος».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό κείμενο. Θα πρέπει να αρχίσουμε να βρίσκουμε τρόπους να εκμεταλλευόμαστε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, όχι μόνο για την μετακίνηση όπως αναφέρεται στο κείμενο αλλά και γενικότερα( π.χ γενικότερη αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας μέσα από τα φωτοβολταικά συστήματα )