Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Χαρούλα... Έχει χαθεί η ουσία του προεκλογικού λόγου

"Δεν θα κουραστώ να απαντώ στις ανακρίβειες και τα σκόπιμα λάθη στα οποία πέφτει συνεχώς ο συνδυασμός Τσαβδαρίδη. Το πρώτο μεγάλο λάθος ήταν η οικειοποίηση εκ μέρους του κ. Νεστορόπουλου, υποψηφίου του συνδυασμού Τσαβδαρίδη, του έργου αποχέτευσης στο Δήμο Απ. Παύλου. Απαντήσαμε με στοιχεία. Το δεύτερο μεγάλο λάθος είναι η –διά προσωπικών δηλώσεων Τσαβδαρίδη- προσπάθεια απαξίωσης του αναπτυξιακού σχεδίου του Δήμου τα τελευταία χρόνια. Εξοικειωμένη πλέον στη δυσφήμιση και τη συκοφάντηση, ως προεκλογικό εργαλείο του πολιτικού μου αντιπάλου, παραθέτω την αλήθεια. Ο Δ. Βέροιας, ήδη στο ξεκίνημα της θητείας μας κατέθεσε, μετά από πρόσκληση του τότε Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, μια σημαντική αναπτυξιακή πρόταση, με τη μορφή ενός «πρότυπου καινοτόμου σχεδίου ανάπτυξης», με αντικείμενο «Βιομηχανικός Σχεδιασμός και Καινοτόμες Δράσεις προς την Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη της Ημαθίας». Η πρόταση αυτή ήταν προϊόν συνεργασίας μεταξύ του Δήμου μας, της Νομαρχίας, του Δ. Δοβρά, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ορισμένων από τις σημαντικότερες ιδιωτικές παραγωγικές μονάδες του νομού μας.

Δυστυχώς, αν και η πρότασή μας πήρε πολύ θετικά σχόλια από τη πλευρά του Υπουργείου, δεν προχώρησε η υλοποίησή της γιατί απλά το Υπουργείο απέσυρε το πρόγραμμα. Ας μην σχολιάσω ποια ήταν η αναπτυξιακή αντίληψη της τότε Κυβέρνησης όπως δε θα σχολιάσω και ποιες ήταν οι προσωπικές παρεμβάσεις του κυβερνητικού τότε βουλευτή κ. Τσαβδαρίδη προκειμένου το πρόγραμμα να «περάσει». Τα αυτονόητα παραλείπονται. Στη συνέχεια ο Δήμος, στα πλαίσια του στρατηγικού του σχεδιασμού, προχώρησε στη σύνταξη με δικά του μέσα του «Επιχειρησιακού Σχεδίου Ανάπτυξης», καθώς είχε ως πρωταρχικό του στόχο την καθαρή αποτύπωση της στρατηγικής του αντίληψης για την ανάπτυξη.

Το σχέδιο αυτό πήρε τα εύσημα του Υπουργείου Εσωτερικών, ως ένα από τα πλέον ολοκληρωμένα σχέδια σε πανελλαδικό επίπεδο. Πρέπει να επισημανθεί το γεγονός ότι το σύνολο των ενεργειών και των επιμέρους δράσεων του Δήμου στη συνέχεια, γίνεται με βάση τα προβλεπόμενα στο σχέδιο. Βέβαια το νέο τοπίο στο Δήμο μας όπως αυτό διαμορφώνεται με τις συνενώσεις διαφοροποιεί ορισμένα δεδομένα και πρέπει να υπάρξει επικαιροποίηση του σχεδίου. Η επικαιροποίηση αυτή θα γίνει με βάση όσα σε γενικές γραμμές περιγράφονται και στο πρόγραμμά μας που σύντομα θα ανακοινωθεί.

Θέλω να τονίσω ότι η έλλειψη γνώσης του σχεδίου από τον κ. Τσαβδαρίδη δημιουργεί προβλήματα τόσο στο διάλογο που πρέπει να γίνει κάποια στιγμή μεταξύ μας, αλλά και εμποδίζει τη διαμόρφωση άποψης για τη σκοπιμότητα και την οργανική σύνδεση των επιμέρους ενεργειών και δράσεων του δήμου. Δεν είναι εύκολο να διαβάσεις τους πέντε ογκώδεις τόμους του σχεδίου αλλά ένας υποψήφιος Δήμαρχος θα έπρεπε να το είχε ήδη κάνει. Πιστεύω τουλάχιστον να γνώριζε ότι υπήρχε. Η παρουσία του συνδυασμού Τσαβδαρίδη στα αυτοδιοικητικά του τόπου μας, με γεμίζει ανησυχία. Με γεμίζει ανησυχία γιατί εκτός από απειρία, διαπιστώνω και απουσία ενδιαφέροντος για μάθηση και μελέτη. Μόνο λόγια, μόνο άρνηση, μόνο απαξίωση χωρίς ουσία δυστυχώς στον πολιτικό του λόγο.

Ελπίζω ότι στις κοινές, προγραμματισμένες με πρωτοβουλία των καναλιών, συνεντεύξεις που θα δώσουμε όλοι οι επικεφαλής των συνδυασμών του Δ. Βέροιας το επόμενο διάστημα, θα ξεκαθαρίσουν πολλά ζητήματα τα οποία σήμερα παραμένουν ή παρουσιάζονται θολά. Σε κάθε περίπτωση, επιμένω, ένας –κατά ζεύγη υποψηφίων- δημόσιος προγραμματικός διάλογος δημιουργεί άλλη δυναμική, περισσότερο «σφιχτή» επικοινωνία και άρα περισσότερες δυνατότητες να απαντηθούν ερωτήματα. Η πρότασή μου συνεπώς συνεχίζει να ισχύει. Η με οποιαδήποτε δικαιολογία αποδοχή ή απόρριψη αυτού του είδους της συζήτησης, είναι σεβαστό δικαίωμα του καθενός".

Δεν υπάρχουν σχόλια: