Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Οι δηλώσεις Βενιζέλου από Ρώμη



"Η συζήτηση με τον κ. Μόντι με έκανε να πιστέψω ακόμη περισσότερο στη σημασία που έχει η πρότασή μας για μία διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης", δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντηση με τον Ιταλό Πρωθυπουργό, τον οποίο ενημέρωσε για την κατάσταση της Ελλάδας και συζήτησαν για την κρίση στην Ευρωζώνη. "Υπάρχει κατανόηση, εφόσον η Ελλάδα έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, έχει κοινωνική συναίνεση, έχει πολιτική συστράτευση και μπορεί και θέλει να προχωρήσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις", τόνισε ο κ. Βενιζέλος.


Ολόκληρη η δήλωση του Ευ. Βενιζέλου




"Με τον κ. Μόντι είχαμε μία πολύ χρήσιμη και ουσιαστική συζήτηση. Τον ενημέρωσα για την κατάσταση στην Ελλάδα και συζητήσαμε για το σημείο στο οποίο βρίσκεται η κρίση στην Ευρωζώνη, μετά και από τις χτεσινές αποφάσεις για την Ισπανία. Επέμεινα πάρα πολύ στην ανάγκη να γίνει αποδεκτή μια ουσιαστική συζήτηση για την αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης. Γιατί πρέπει να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας.
Θύμισα τα σημεία στα οποία επιμέναμε, ως Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της πολύμηνης, σκληρής διαπραγμάτευσης στην πρώτη της φάση. Τώρα αποδεικνύεται ότι σε πάρα πολλά σημεία είχαμε δίκιο. Τώρα μπορούμε πραγματικά να κρατήσουμε όλα τα θετικά της δανειακής σύμβασης, του νέου προγράμματος, της μείωσης του χρέους και να προχωρήσουμε σε διευθετήσεις και συμφωνίες, οι οποίες θα μας επιτρέψουν να βγούμε οριστικά από το μνημόνιο και την κρίση με παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, χωρίς νέες περικοπές στα εισοδήματα, σε μισθούς και συντάξεις.
Υπάρχει κατανόηση, εφόσον η Ελλάδα έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, έχει κοινωνική συναίνεση, έχει πολιτική συστράτευση και μπορεί και θέλει να προχωρήσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις για να γίνει η Ελλάδα ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος. Μια ανταγωνιστική οικονομία προς όφελος των πολιτών, προς όφελος των παιδιών μας. Και εκεί θα έχουμε συμμάχους μέσα στην Ευρώπη.
Επίσης θα λάβουμε πάρα πολύ σοβαρά υπ’ όψιν τη νέα εμπειρία που υπάρχει και το ισπανικό παράδειγμα, το οποίο βεβαίως δίνει μια άλλη διάσταση στην κρίση, η οποία είναι πανευρωπαϊκή. Δεν είναι ελληνική, δεν είναι πορτογαλική, δεν είναι ιρλανδική.
Ο κ. Μόντι έχει παρουσιάσει μία εξαιρετική ιδέα: να οργανωθεί ένας πανευρωπαϊκός μηχανισμός εγγύησης καταθέσεων. Αυτό είναι σημαντικό, ζωτικό, για να σταματήσει η διαρροή καταθέσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Αλλά και από το ιταλικό, το ισπανικό κ.ο.κ. Και πρέπει να καταλάβουν οι Έλληνες καταθέτες ότι έχει σημασία να βοηθούμε τη χώρα μας, πατριωτικά, εμπιστευόμενοι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα που είναι ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Εγγυημένο με σειρά αποφάσεων της Ευρωζώνης.
Από την άλλη μεριά, η συζήτηση με τον κ. Μόντι με έκανε να πιστέψω ακόμη περισσότερο στη σημασία που έχει η πρότασή μας για μία διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης. Χωρίς τη διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης, χωρίς τη συμμετοχή στη διαπραγμάτευση, τη δέσμευση και την υπογραφή όλων των πολιτικών δυνάμεων που λένε ότι πιστεύουν στην Ευρώπη και στο ευρώ δεν θα μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας ενώπιον των Ελλήνων πολιτών. Και υποχρέωση των Ελλήνων πολιτών είναι να σκεφτούν ώριμα και ψύχραιμα. Εμείς θέλουμε να ψηφίσουν εκείνη την πολιτική δύναμη, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, που μπορεί να επιβάλει και να εγγυηθεί την διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης".

Δεν υπάρχουν σχόλια: