Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Βουβός Μαραθώνιος... Βοστώνη, 1951

Βοστώνη, 1951 Έξι χρόνια μετά το βομβαρδισμό της Χιροσίμα από τους Αμερικάνους, ένας Ιάπωνας που επέζησε συμμετείχε στο Μαραθώνιο της Βοστόνης. Ο Τανάκα ήταν 13 χρονών όταν η πυρηνική βόμβα ισοπέδωσε την πόλη όπου μεγάλωσε. Το μόνο που θυμόταν ήταν ένα εκτυφλωτικό φως. 
Ο 19χρονος πια Σιγκέκι Τανάκα, ήταν ένας απ’ τους τέσσερις Ιάπωνες που έτρεξαν σ΄ αυτόν το Μαραθώνιο. Φορούσε αθλητικά παπούτσια εμπνευσμένα από την παράδοση της Ιαπωνίας, με χώρισμα ανάμεσα στα δυο πρώτα δάχτυλα.
Ήταν η πρώτη φορά μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, που Ιάπωνες αθλητές, έγιναν δεκτοί σε αθλητική εκδήλωση των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι αναμνήσεις του πολέμου και οι απώλειες των Αμερικανών στρατιωτών ήταν ακόμα νωπές. Ο Τανάκα ήταν φοβερός αθλητής. Τελείωσε τον αγώνα μέσα σε 2 ώρες, 27 λεπτά και 45 δευτερόλεπτα. Ήταν ο τρίτος καλύτερος χρόνος μέχρι τότε, όμως ο κόσμος αδιαφόρησε για το κατόρθωμά του. Κανείς δεν φώναξε μπράβο, κανείς δεν πανηγύρισε. Ήταν ένας βουβός τερματισμός. 
Μετά τη νίκη του, ο τύπος τον βάφτισε κοροϊδευτικά "Το Αγόρι της Ατομικής Βόμβας". Η Ιαπωνία είχε ξεκινήσει τον πόλεμο και η Αμερική δεν συγχωρούσε εύκολα. Το Μάιο του 1998, κάποιος διέρρηξε το σπίτι του Τανάκα στην Ιαπωνία και έκλεψε το μετάλλιο που κέρδισε στο "βουβό Μαραθώνιο". Το κλοπιμαίο βρέθηκε δύο μήνες μετά, μαζί με το δράστη. Τώρα φυλάσσεται στο Εθνικό Στάδιο του Τόκιο....

Δεν υπάρχουν σχόλια: