Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Ταξίδια σε τόπους που ο χρόνος έχει σταματήσει πολλά χρόνια πριν

Από τις απομονωμένες κοινότητες των Άμις στις ΗΠΑ και τα παμπάλαια χωριά της Μιανμάρ χτισμένα μέσα σε λίμνη ως το οχυρωμένο χωριό του Δράκουλα, κάθε μας βήμα είναι και ένα ταξίδι σε εποχές που έχουν από καιρό περάσει. Όχι όμως και για τους κατοίκους τους.

 
Λίμνη Inle, Μιανμάρ

Σε υψόμετρο περίπου 900 μ. βρίσκεται η λίμνη Inle και διαθέτει πολλούς οικισμούς, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι κτισμένοι πάνω στη λίμνη με σπίτια από μπαμπού πάνω σε πασσάλους. Οι κάτοικοι της φυλής Intha καλλιεργούν μικρές ζώνες γης που φροντίζουν να βρίσκονται πάντα πάνω από το ύψος του νερού, ψαρεύουν με τον πατροπαράδοτο τρόπο και ζουν όπως οι πρόγονοί τους αιώνες πριν.


 
Smicksburg, Πενσιλβανία

Λίγα έχουν αλλάξει στην απομονωμένη κοινότητα των Άμις από το 18ο αιώνα όταν οι πρώτοι Ελβετοί και Γερμανοί (μετά το σχίσμα από με τους Αναβαπτιστές) μετανάστευσαν στις ΗΠΑ. Οι Άμις ακολουθούν κατά γράμμα τη Βίβλο, παράγουν οι ίδιοι τα πάντα, από την τροφή και τα ρούχα μέχρι τα έπιπλά τους ενώ απορρίπτουν την τεχνολογία. Στις κοινότητές τους υπάρχει ελάχιστος ηλεκτρισμός ενώ αντί για αυτοκίνητα θα δείτε μόνο άμαξες με άλογα.


 
 Xinye, Κίνα
Οι κάτοικοι του ιστορικού, απομακρυσμένου χωριού που ιδρύθηκε το 13ο αιώνα στα βουνά της δυτικής επαρχίας Zhejiang, κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες να διατηρήσουν αναλλοίωτες τι ς παραδόσεις και την αρχιτεκτονική των παμπάλαιων σπιτιών. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Shangsi, οι χωρικοί οργανώνουν πατροπαράδοτες τελετές για να τιμήσουν τους προγόνους τους.
 
 
Den Gamle By, Δανία
Η Παλιά Πόλη του Άαχους ιδρύθηκε το 1909 και υπήρξε το πρώτο υπαίθριο μουσείο αυτού του είδους στον κόσμο. Είναι αφιερωμένο στην ιστορία και τον πολιτισμό των παραδοσιακών αστικών κοινωνιών και αποτελείται από 75 πιστά αντίγραφα σπιτιών από όλη τη Δανία. Εδώ, θα περπατήσετε σε μια αγορά του 19ου αιώνα, θα επισκεφτείτε αρχοντικό του 1700 και ιατρείο του 1970. Σε κάθε κτίριο, υπάρχει η αντίστοιχη παλιά επίπλωση, οι υπάλληλοι είναι ντυμένοι με ρούχα της αντίστοιχης εποχής ενώ κυκλοφορούν άμαξες και βάρκες.

 
 
 Tombstone, Αριζόνα

Η πόλη ήταν κάποτε το προπύργιο της Άγριας Δύσης, όπου πραγματοποιήθηκε η θρυλική μονομαχία με όπλα στο O.K. Corral το 1881 ανάμεσα σε αντίπαλες συμμορίες. Η ιστορική γειτονιά της πόλης είναι μια από τις πιο καλά διατηρημένες πόλεις της πάλαι ποτέ Άγριας Δύσης και σας μεταφέρει στην εποχή που τριγυρνούσαν καουμπόι και παράνομοι.

 
 
Etar, Βουλγαρία
Το αρχιτεκτονικό και εθνογραφικό σύμπλεγμα του Etar βρίσκεται έξω από την πόλη Gabrovo στα βόρεια της χώρας. Αποτελεί υπαίθριο μουσείο αφιερωμένο στα έθιμα, τον πολιτισμό και τα παραδοσιακά επαγγέλματα της χώρας. Σε μια μεγάλη έκταση θα δείτε από σπίτια και εργαστήρια μέχρι νερόμυλο του 1780.


Black Country Living Museum, Αγγλία

Το υπαίθριο μουσείο βρίσκεται στην καρδιά της Αγγλίας, σε μια περιοχή που κάποτε υπήρξε μια από τις πιο βιομηχανικές της χώρας. Κατά τη  Βιομηχανική Επανάσταση, ολόκληρη η περιοχή ήταν γεμάτη σιδηρουργεία, αμαξοστάσια, ανθρακορυχεία και χαλυβουργίες που με τις καμινάδες τους μαύριζαν την ατμόσφαιρα. Σήμερα, το μουσείο αποτελεί αντίγραφο της ζωής στην περιοχή κατά το 19ο και αρχές του 20ου αιώνα.
 

Kizhi, Ρωσία

Το νησί Κίζι στη γαλήνια λίμνη Ονέγκα ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco και αποτελεί σταθμό των δρομολογίων κρουαζιέρας με ποταμόπλοιο μεταξύ Αγίας Πετρούπολης και Μόσχας. Το Κίζι ξεχωρίζει για τη συλλογή των κτισμάτων του 19ου αιώνα, που περιλαμβάνει από απλές σιταποθήκες μέχρι την πανύψηλη ξύλινη εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, με τους 22 τρούλους της.


 
Shikoku Mura, Ιαπωνία
Το υπαίθριο αρχιτεκτονικό πάρκο φιλοξενεί περισσότερα από 30 παραδοσιακά σπίτια από το 1600 ως το 1900. Θα δείτε αποθήκες, ένα παραδοσιακό θέατρο kabuki 250 ετών αλλά και κρεμαστή γέφυρα κατασκευασμένη από αναρριχητικά φυτά πλεγμένα μεταξύ τους.
 

 
Σιγκισοάρα, Ρουμανία
Η γενέτειρα του Βλαντ Τσέπες, γνωστού ως Δράκουλα, είναι μια από τις πιο παλιές και καλά διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης. Η αναρρίχηση των σκαλοπατιών της οχυρωμένης πόλης από τους πολυσύχναστους δρόμους είναι σαν να εισέρχεσαι σε άλλη εποχή όπου ακόμα και τα εστιατόρια σερβίρουν παμπάλαιες συνταγές.
 


 
Hahoe Folk Village, Ν. Κορέα
Υπάρχουν πολλά παραδοσιακά χωριά στη χώρα που διατηρούν αναλλοίωτες τις παραδόσεις μόνο που αυτό διαφέρει αφού αποτελεί πραγματικό χωριό και όχι υπαίθριο μουσείο. Είναι χτισμένο σε στυλ του 16ου αιώνα και διατηρεί ακόμα αυθεντικά κτίσματα: με στέγες από κεραμίδι για την αριστοκρατία και από άχυρα ή πηλό για την εργατική τάξη, όλα τοποθετημένα έτσι ώστε να σχηματίζουν ένα λωτό.

 
 
Rothenburg ob der Tauber, Germany
Ο Πόλεμος των Χωρικών του 1525 και ο Τριακονταετής Πόλεμος έναν αιώνα αργότερα, άφησαν αυτή την πάλαι ποτέ εύρωστη βαυαρική πόλη χτυπημένη από τη φτώχεια. Έτσι, σταμάτησε η ανοικοδόμηση και η ανάπτυξη αφήνοντας τα κτίρια ανέπαφα. Η λεπτομερής ανακατασκευή τους μετά τους βομβαρδισμούς του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, έκανε την γοητευτική πόλη να μοιάζει ακριβώς όπως ήτα πριν 400 χρόνια


Πηγή:arttravel.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: