Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Ανακαλύπτοντας τους δρόμους του κρασιού των λιμνών

Ανακαλύπτοντας τους δρόμους του κρασιού των λιμνών
hare Το τετραήμερο της 25ης Μαρτίου έφτασε και τι καλύτερο από το να προγραμματίσετε μια απόδραση γεμάτη αρώματα, παραδοσιακές γεύσεις και το νέκταρ της ελληνικής γης, το κρασί!
Ακολουθήστε τη διαδρομή του κρασιού των λιμνών και ανακαλύψτε από κοντά τις αμπελοοινικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, μέσα από επισκέψεις σε οινοποιεία, αλλά και περιηγήσεις σε πανέμορφες πόλεις και γραφικά χωριά.
Τα οινοποιεία που βρίσκονται στη διαδρομή και συμμετέχουν στους Δρόμους του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος, είναι το Κτήμα Άλφα στο Αμύνταιο, το Κτήμα Βογιατζή στο Βελβεντό, το Κτήμα Δύο Φίλοι στη Σιάτιστα, το Κτήμα Στεργίου στη Μεταμόρφωση και το Κυρ – Γιάννη στο Αμύνταιο.



Η ζώνη αμπελοκαλλιέργειας του Αμυνταίου είναι χαρακτηρισμένη ως ζώνη Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητας και εκτείνεται στην περιοχή του οροπεδίου του Αμυνταίου.
Το υψόμετρο της ζώνης είναι 570-750μ. και καταλαμβάνει 5.500 περίπου στρέμματα αμπελώνων. Χαρακτηριστικό της περιοχής είναι οι δύο λίμνες της, η Βεγορίτιδα και η λίμνη των Πετρών.


Επισκεφθείτε τα ταβερνάκια του Αγίου Παντελεήμονα στις όχθες τις Βεγορίτιδας και απολαύστε παραδοσιακά εδέσματα, με θέα στη λίμνη, αλλά και έναν χαλαρωτικό περίπατο στις όχθες της.
Η λίμνη των Πτερών είναι μια περιοχή ενταγμένη στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Natura, λόγω της διαβίωσης σπάνιων ειδών πουλιών και αρπακτικών. Στην περιοχή ο Δήμος Αμυνταίου έχει σχεδιάσει την κατασκευή παρατηρητηρίων πουλιών για τους επισκέπτες.


Μπορείτε να συνδυάσετε τη διαδρομή του κρασιού και τις επισκέψεις στα οινοποιεία με μια επίσκεψη στον παραδοσιακό οικισμό του Νυμφαίου, μόλις 23 χιλιόμετρα μακρυά από το Αμύνταιο, που έχει μετατραπεί σε δημοφιλές θέρετρο ορεινού τουρισμού.
Θαυμάστε το μαγευτικό τοπίο, περπατήστε στα καλντερίμια του χωριού και επισκεφτείτε το λαογραφικό του μουσείο. Σε μικρή απόσταση από το χωριό βρίσκεται το μονοπάτι Ε4, που προσφέρει μια πανέμορφη διαδρομή μέσα στο κοινοτικό δάσος οξιάς του όρους Νυμφαίο.
Επίσης στο χωριό δίνεται η δυνατότητα για τους λάτρεις των σπορ να κάνουν ιππασία στην οροσειρά της Πίνδου ξεκινώντας από τον Ιππικό Όμιλο, αιωροπτερισμό ή να νοικιάσουν mountain-bikes.
Τέλος σε αυτή την περιοχή δραστηριοποιείται και ο Αρκτούρος, που είναι μια μη κερδοσκοπική αστική εταιρία για τη προστασία και διαχείριση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος, με τη δημιουργία του Κέντρου Ενημέρωσης για την Αρκούδα στον Αετό και το δασικό σταθμό στο Νυμφαίο.


Στο Νυμφαίο, όπως και στο χωριό Σκλήθρο στους πρόποδες του Βιτσίου, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή, υπάρχουν ξενοδοχεία, ξενώνες και εστιατόρια, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε τοπική παραδοσιακή κουζίνα.
Στη συνέχεια, μπορείτε να πάρετε το δρόμο για τη γραφική κωμόπολη του Βελβεντού, που βρίσκεται 33 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Κοζάνης στους πρόποδες των Πιερίων και δίπλα στη λίμνη του Πολυφύτου.
Ο οικισμός έχει αξιόλογα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία, παράλληλα με το αληθινά μαγευτικό τοπίο των Πιερίων και της λίμνης. Θα δείτε ακόμα το Κάστρο της γειτονικής κωμόπολης των Σερβίων, καθώς και την Κοζάνη η οποία διαθέτει πολύ αξιόλογο μουσείο, βιβλιοθήκη και αγορά.
Η διαδρομή συνεχίζει προς την ακριτική Φλώρινα και φθάνει μέχρι την παραδοσιακή Καστοριά, μια από τις πιο όμορφες πόλεις της μακεδονικής γης, καταλήγοντας στα Γρεβενά και την αρχοντική Σιάτιστα.

Επισκέψιμα οινοποιεία

Κτήμα Άλφα


Το Κτήμα Άλφα είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας δύο οραματιστών, του πολύπειρου, 2ης γενιάς αμπελουργού Μάκη Μαυρίδη, με τον δημιουργό πολλών επιτυχημένων ελληνικών επώνυμων οίνων, το χημικό-οινολόγο Άγγελο Ιατρίδη.
Το οινοποιείο βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με τον ιδιόκτητο αμπελώνα του κτήματος. Η λειτουργία του οινοποιείου έχει ως στόχο τον απόλυτο σεβασμό στο οικοσύστημα, στον αμπελουργό και στον οινόφιλο.
Info
Τηλέφωνο: 23860 20111

Κτήμα Βογιατζή


Η οικογένεια Βογιατζή έχει τη δική της ιστορία στο οινεμπόριο που καταγράφεται από τις αρχές του αιώνα. Από την τρίτη γενιά ο Γιάννης, μετά από σπουδές στην οινολογία στο Πανεπιστήμιο του Μπορντώ της Γαλλίας και σημαντική εμπειρία στην Ελληνική οινοπαραγωγή, με τον αδελφό του Νίκο, μηχανολόγο και τον πατέρα τους Χαρίση, αποφασίζουν να επιστρέψουν στο Βελβεντό δημιουργώντας ένα νέο, ιδιόκτητο αμπελώνα.
Το 1997 ιδρύεται η Κτήμα Βογιατζή Ε.Π.Ε., με αντικείμενο την παραγωγή και ανάδειξη των προϊόντων του αμπελώνα. Ο αμπελώνας έκτασης 30 στρεμμάτων, βρίσκεται κοντά στη λίμνη Πολυφύτου, σε υψόμετρο 380 μέτρων. Η ποικιλιακή σύνθεση περιλαμβάνει 10 κύριες ποικιλίες, 5 λευκές και 5 ερυθρές, καθώς και ένα τμήμα πειραματικό με πολλές τοπικές ποικιλίες.
Info
Τηλέφωνο: 24640 32283

Κτήμα Δυο Φίλοι


Το Κτήμα Δυο Φίλοι προέκυψε από την πολυετή φιλία του οινοποιού Γιάννη Μπουτάρη με το ζεύγος Γεωργίας Γκουτζιαμάνη και Ιωάννη Πολύζου και βρίσκεται στη Σιάτιστα Μέλημα τους είναι η αναβίωση του ιστορικού αμπελώνα της Σιάτιστας, με τη δημιουργία ενός επισκέψιμου, σύγχρονου οινοποιείου, μικρής δυναμικότητας, με αρχιτεκτονική που παραπέμπει σε Σιατιστινό αρχοντικό.
Ακολουθώντας τα ίχνη της μακροχρόνης παράδοσης της περιοχής σε συνδυασμό με σύγχρονες οινολογικές τεχνικές και ιδέες, ξεκίνησε το 2007 η πρώτη προσπάθεια οινοποίησης.
Info
Τηλέφωνο: 24650 22224, 6945565068

Κτήμα Στεργίου

 

Στους πρόποδες του όρους Βιτσίου, στη νότια πλαγιά απέναντι από τη λίμνη της Καστοριάς και σε υψόμετρο 680μ. βρίσκεται ο αμπελώνας της οικογένειας Στεργίου, που αποτελεί υπόδειγμα βιολογικής αμπελοκαλλιέργεια.
Ο αμπελώνας καλύπτει 45 στρέμματα με σύστημα άρδευσης και με την παρακάτω ποικιλιακή σύνθεση: Merlot, Cabernet Sauvignon, Cinsaut, Sauvignon Blanc, Ροδίτης, Ξινόμαυρο και Riesling. Το σύγχρονο επισκέψιμο οινοποιείο βρίσκεται μέσα στον αμπελώνα.
Info
Τηλέφωνο: 24670 72508

Κυρ – Γιάννη 


Η εταιρεία Κυρ Γιάννη ιδρύθηκε το 1997 από το Γιάννη Μπουτάρη. Με βασικές περιοχές έμφασης τη Νάουσα και το Αμύνταιο, η οινοποιία συνεχίζει μια μακρά οικογενειακή παράδοση.
Σήμερα, η ομάδα της Κυρ-Γιάννη, υπό την καθοδήγηση του Στέλλιου Μπουτάρη, γιου του Γιάννη, ετοιμάζει με όραμα την επόμενη φάση της εξελικτικής πορείας του Κτήματος, αξιοποιώντας δυναμικά τους βασικούς πυλώνες της φιλοσοφίας Κυρ-Γιάννη: καινοτομία, σεβασμό στην παράδοση και  εξειδικευμένη γνώση για το κρασί, από το αμπέλι ως τον τελικό καταναλωτή.
Info
Τηλέφωνο: 23860 61185

Που θα φάτε

Κοντοσώρος, Ξινό Νερό

Τοπική κουζίνα με μαγειρευτά και της ώρας: ζυγούρι στη γάστρα, κοτόπουλο σε πήλινο, σέλτσκο (χοιρινό με διάφορα λαχανικά και μανιτάρια), λαχανοσαρμάδες, κεφτέδες με χυλοπίτες. Επίσης, πολλά είδη μακεδονίτικης πίτας, παραδοσιακά και τοπικά ορεκτικά. Εκτενής λίστα κρασιών, 150 ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα και 50 από τον διεθνή. Τα κρασιά φυλάσσονται σε επισκέψιμο υπόγειο πέτρινο κελάρι, με χώρο γευσιγνωσίας. (Τηλέφωνο: 23860 81551-2 )

Ο Θωμάς, Σκλήθρο


Η ταβέρνα Θωμας ιδρύθηκε το1970 από τον Πασπάλη Θωμά και λειτουργεί από τότε αδιάκοπα. Αποτελεί οικογενειακή επιχείρηση και ο χαρακτήρας της παραμένει αναλλοίωτος με το πέρασμα του χρόνου. Η κουζίνα προσφέρει καθημερινά 40 διαφορετικά πιάτα, ιδιαίτερα μεγάλη ποικιλία σε ορεκτικά, κάτι παραπάνω από 30 διαφορετικά τυριά από όλη την Ελλάδα και φυσικά η χαρά σας θα είναι την στιγμή που θα πάρετε στα χέρια σας τον κατάλογο των κρασιών. Στη διάθεση σας θα βρείτε κάτι παραπάνω από 350 ετικέτες Ελληνικών Κρασιών και βέβαια επισκέψιμο κελάρι εντός της ταβέρνας για να επιλέξετε εάν το επιθυμείτε, μόνοι σας το κρασί που θα συνοδεύσει το γεύμα σας. (Τηλέφωνο: 23860 31206 )

Ναουμίδης, Άγιος Παντελεήμονας


Σε ένα ζεστό και φιλικό περιβάλλον θα βρείτε παραδοσιακές συνταγές και γεύσεις που το μεγαλύτερο μυστικό τους είναι τα αγνά υλικά και το μεράκι. Οι ιδιοκτήτες καλλιεργούν τα δικά τους λαχανικά, φτιάχνουν το δικό τους κρασί και ετοιμάζουν παραδοσιακά προϊόντα με τοπικές πρώτες ύλες τα οποία μπορείτε να πάρετε και μαζί σας φεύγοντας. (Τηλέφωνο: 2386061238 )
Το Στέκι της Παρέας, Καστοριά



Η ταβέρνα λειτουργεί από το 1966, είναι η πιο παλιά της πόλης. Πέρασε από τον πατέρα στο γιο και από τον γιο στον εγγονό. Ανακαινισμένη πρόσφατα προσφέρει μεγάλη ποικιλία φαγητών και ορεκτικών που ετοιμάζει ο εγγονός Σεφ τελειόφοιτος της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων. Φαγητά που ξεχωρίζουν: Γουρουνόπουλο στη γάστρα, κότσι χοιρινό, γιαουρτλού κεμπάπ, κεφτέδες της γιαγιάς, αρνάκι σάλτσα μανιτάρια. (Τηλέφωνο: 24670 82397 )

Δεν υπάρχουν σχόλια: