Τρίτη 8 Μαΐου 2012

ΣΥΡΙΖΑ: Θα χρησιμοποιήσουμε τις καταθέσεις για να κάνουμε ανάπτυξη!

 Πηγή:www.capital.gr

"Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει ότι η επιλογή του είναι μέσα στο ευρώ. Θα προβούμε και σε δημόσιο έλεγχο των τραπεζών. Έχουμε δώσει ή θα δώσουμε ως ελληνικός λαός, 200 δισ. στις ελληνικές τράπεζες για να τις σώσουμε τα οποία ανήκουν στο λαό. Επομένως με  το δημόσιο έλεγχο θα εγγυηθούμε καταθέσεις και θα έχουμε χρήματα για την ανάπτυξη. Και το τρίτο, άμεση κατανομή του πλούτου για να έχουμε ανάπτυξη και να δώσουμε μισθούς και συντάξεις που πρέπει να αποκατασταθούν", τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Αθηνών Δημήτρης Στρατούλης, όπως μεταδίδει το protothema.gr.

"Οι τράπεζες έχουν, ήδη, 165 δισ. σε καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών. Αυτές είναι δικές μας, όχι των τραπεζών", είπε ο κ. Στρατούλης και αποκάλυψε ότι: "Με άμεσο δημόσιο έλεγχο των τραπεζών, εγγυόμαστε τις καταθέσεις των πολιτών και χρησιμοποιούμε αυτά τα χρήματα για ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας".

 

Στη συνέντευξη που έδωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM, ο κ. Στρατούλης ρωτήθηκε αν σε περίπτωση που γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση θα δεσμευθούν οι καταθέσεις των πολιτών. "Είπαμε θα εγγυηθούμε, δεν θα δεσμεύσουμε τις δεσμεύσεις των πολιτών", ήταν η απάντηση του κορυφαίου στελέχους του Συνασπισμού.

"Πώς θα χρησιμοποιηθούν στην ανάπτυξη αφού είναι των πολιτών;", ήταν το ερώτημα στον κ. Στρατούλη. "Και πού πρέπει να χρησιμοποιηθούν; Μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνταν για τα κέρδη των μετόχων τους, των τραπεζιτών. Δεν πρέπει να δίνουν ρευστότητα οι τράπεζες, να δώσουν δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δάνεια στο λαό να κάνει σπίτια ή καταναλωτικά δάνεια να κινηθεί; Είναι θέμα πολιτικής βούλησης", διευκρίνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεχίζοντας, ο κ. Στρατούλης επισήμανε: "Με αυτό τον προεκλογικό στόχο δεν εκλέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ; Όταν  λέμε θα αξιοποιηθούν τα χρήματα των τραπεζών για ανάπτυξη, εννοούμε  για στήριξη δημόσιων κοινωνικών και ιδιωτικών επενδύσεων –και ιδιωτικών, το τονίζω- για να υπάρξει μια παραγωγική ανασυγκρότηση στη χώρα".

Εν τω μεταξύ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Β΄ Πειραιά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ  ανέφερε μεταξύ άλλων πως μεταξύ των προτάσεων του κόμματος είναι εθνικοποιήσεις τραπεζών, αλλαγή κοινωνικής πολιτικής και αλλαγή του ρόλου στο δημόσιο τομέα. 


Ο κ. Στρατούλης επικοινώνησε με το Capital.gr και χωρίς να αμφισβητήσει τις δηλώσεις του, ζήτησε να αλλαχθεί ο τίτλος του θέματος. Δεν έχει φτάσει ακόμη η ώρα, ευτυχώς, που ο ΣΥΡΙΖΑ θα καθορίζει τους τίτλους και την αρθρογραφία του Capital.gr. Το ευχάριστο πάντως είναι ότι ο κ. Στρατούλης δεν αναίρεσε τις δηλώσεις του.


Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Στρατούλη στο
Βήμα FM έχει ως εξής:

"-
Με το μνημόνιο τι θα κάνετε;

Όταν πούμε όχι στο μνημόνιο, το πιο πιθανό είναι να μας πουν όχι στις δόσεις. Από κει και πέρα, εμείς είπαμε προεκλογικά στο λαό τους τρόπους με τους οποίους θα βρούμε χρήματα. Είπαμε ότι θα διακόψουμε ή θα αναστείλουμε την πληρωμή των χρεών προς τους πιστωτές και θα επαναδιαπραγματευτούμε μαζί τους για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Με αυτόν τον τρόπο, δίνοντας προτεραιότητα στο να έχουμε χρήματα για μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές πολιτικές και όχι για πιστωτές και τοκογλύφους, θα έχουμε ένα αρκετά μεγάλο χρηματικό ποσό. Μόνο αν σκεφτεί κάποιος τους τόκους, που είναι 16 δις ευρώ και τα χρεολύσια που είναι 28 δις, μας δίνει τη δυνατότητα να κινηθούμε.


- Θα «βαρέσουμε κανόνι» μέσα στο ευρώ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει ότι η επιλογή του είναι μέσα στο ευρώ. Θα προβούμε και σε δημόσιο έλεγχο των τραπεζών. Έχουμε δώσει ή θα δώσουμε ως ελληνικός λαός, 200 δις στις ελληνικές τράπεζες για να τις σώσουμε τα οποία ανήκουν στο λαό. Επομένως με το δημόσιο έλεγχο θα εγγυηθούμε καταθέσεις και θα έχουμε χρήματα για την ανάπτυξη. Και το τρίτο άμεση κατανομή του πλούτου για να έχουμε ανάπτυξη και να δώσουμε μισθούς και συντάξεις που πρέπει να αποκατασταθούν.


-  Τα 200 δισ. που θα δώσουμε στις τράπεζες είναι αν εφαρμοστεί το μνημόνιο και το PSI. Αφού είπατε ότι δεν θα το εφαρμόσετε.

Σας είπα, αυτά εμείς θα τα καταγγείλουμε.


- Τεχνικά και οικονομικά, αν πείτε ότι βγαίνουμε από το μνημόνιο, τη διαδικασία με τις τράπεζες πώς θα τη στήσετε; Αν βγούμε από το μνημόνιο, οι τράπεζες θα είναι άδεια θησαυροφυλάκια.

Δεν θα είναι άδεια θησαυροφυλάκια. Οι τράπεζες έχουν, ήδη, 165 δις σε καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών.


-
Αυτές είναι δικές μας, όχι των τραπεζών.

Με άμεσο δημόσιο έλεγχο των τραπεζών, εγγυόμαστε τις καταθέσεις των πολιτών και χρησιμοποιούμε αυτά τα χρήματα για ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

- Θα δεσμεύσετε τις καταθέσεις;

Είπαμε θα εγγυηθούμε, δεν θα δεσμεύσουμε τις καταθέσεις των πολιτών.


- Και πώς θα χρησιμοποιηθούν στην ανάπτυξη αφού είναι των πολιτών;

Και πού πρέπει να χρησιμοποιηθούν; Μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνταν για τα κέρδη των μετόχων τους, των τραπεζιτών. Δεν πρέπει να δίνουν ρευστότητα οι τράπεζες, να δώσουν δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δάνεια στο λαό να κάνει σπίτια ή καταναλωτικά δάνεια να κινηθεί; Είναι θέμα πολιτικής βούλησης.

Βεβαίως, αποκατάσταση μισθών και συντάξεων, κούρεμα χρεών και επενδύσεις.

- Θα αποκατασταθούν οι μισθοί, οι περικοπές που έχουν γίνει; Θα επιστραφούν τα χρήματα;

Δεν είναι αυτονόητο αυτό; Με αυτό τον προεκλογικό στόχο δεν εκλέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ; Όταν λέμε θα αξιοποιηθούν τα χρήματα των τραπεζών για ανάπτυξη, εννοούμε για στήριξη δημόσιων κοινωνικών και ιδιωτικών επενδύσεων –και ιδιωτικών, το τονίζω- για να υπάρξει μια παραγωγική ανασυγκρότηση στη χώρα.


-
Εννοείτε τα χρήματα των καταθέσεων , τα δικά μας χρήματα.

Γιατί αυτά δεν δίνουν οι τράπεζες με δάνεια;

- Οι τράπεζες κινούνται με συγκεκριμένους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Με τους ίδιους δείχτες επάρκειας θα κινηθεί και η Αριστερή κυβέρνηση. Για να κινηθεί η οικονομία θέλει τέσσερις προϋποθέσεις:

Πρώτον, χρηματοδότηση δημόσιων, κοινωνικών και ιδιωτικών επενδύσεων.
Δεύτερον, αποκατάσταση μισθών, ώστε να έχουν αγοραστική δύναμη για να μπορούν να αγοράζουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι για να κινείται και η οικονομία.
Τρίτον, να διαγραφούν η να κουρευτούν τα δάνεια προς τις τράπεζες ανάλογα με το πόσο μειώθηκαν τα εισοδήματα τους για να έχουν αγοραστική δύναμη πάλι, για να κινείται η οικονομία.
Και το τέταρτον, είναι να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι ο κορμός της οικονομίας μας.
Αυτά τα τέσσερα μέτρα έχουμε εμείς υπόψη μας κι, εφόσον, οι τράπεζες λειτουργήσουν με δημόσιο έλεγχο θέλουμε να λειτουργήσουν με αναπτυξιακό κοινωνικό χαρακτήρα για να στηρίξουν αυτές τις αναπτυξιακές πολιτικές.

- Για το χαράτσι της ΔΕΗ τι θα κάνετε;

Τα χαράτσια θα ακυρωθούν. Το έχουμε πει από την αρχή. Ήταν παράνομα κι αντισυνταγματικά.
- Αφού είναι αντισυνταγματικά θα μας επιστραφούν τα χρήματα;

Ναι πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα. Βεβαίως.
- Υπάρχει περίπτωση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ για το σχηματισμό κυβέρνησης;  Δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας ούτε με το ΠΑΣΟΚ, ούτε με τη Νέα Δημοκρατία. Έχουν υπογράψει τα μνημόνια. Έχουν δεσμευτεί με επιστολή τους ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος προς την τρόικα ότι θα τηρήσουν,επακριβώς, αυτές τις δεσμεύσεις. Τέτοια περίπτωση συνεργασίας δεν υπάρχει κι εμείς θα πορευτούμε όπως είπαμε προεκλογικά.
- Το ΠΑΣΟΚ λέει, ευθέως, να κάνουμε πρωθυπουργό ένα άνθρωπο ο οποίος να συμβολίζει την αντιμνημονιακή διάθεση του κόσμου και να πάμε με κυβέρνηση Αριστεράς χωρίς δική μας συμμετοχή να επαναδιαπραγματευτούν ως Ελλάδα το μνημόνιο. Είναι τίμια πολιτική θέση. Όχι δεν είναι πολιτική θέση. Καταρχήν να συνεδριάσουν τα συλλογικά όργανα του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, οι Κεντρικές Επιτροπές, να κάνουν αυτοκριτική για τα μνημόνια που υπέγραψαν, να πάρουν πίσω τις υπογραφές τους προς την τρόικα. Αν δεν το κάνουν αυτό δεν καταλαβαίνετε ότι φαντάζει πολύ υποκριτικό και επικοινωνιακό πυροτέχνημα για να φορτώσουν στο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές.
Εμείς θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να σχηματιστεί Αριστερή κυβέρνηση. Θέλουμε κυβέρνηση Αριστεράς. Αυτό υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό κι αυτό θα επιδιώξουμε.
Θα προσπαθήσουμε και τις τρεις μέρες, Θα δούμε όχι μόνο όλα τα κόμματα της Αριστεράς, αλλά και τα άλλα κόμματα, θα δούμε και κοινωνικούς φορείς, συνδικάτα κι επιστημονικούς φορείς, γιατί θέλουμε η Αριστερή κυβέρνηση να έχει στήριξη από το λαό. Θα θέσουμε και το θέμα της απλής αναλογικής γιατί δεν μπορεί ένα κόμμα, όπως η Νέα Δημοκρατία, να έχει κάτω από 20% και να παίρνει 50 έδρες πριμ. Κι αν δεν μπορέσουμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση, θα επιστρέψουμε την εντολή για να πάει στο τρίτο κόμμα. Κι αν δεν καταφέρει και το τρίτο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, με τη διερευνητική εντολή, δεν καταφέρει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να σχηματίσει κυβέρνηση με συνεννόηση, δεν ξέρω ποιόν ,πάμε σε εκλογές, χωρίς δική μας ευθύνη και χωρίς να τις ζητάμε θα απευθύνουμε μήνυμα κάλεσμα στις δυνάμεις της Αριστεράς να κατεβάσουμε κοινό ψηφοδέλτιο, πήραμε 35% όλοι μαζί πρόκειται ιστορικά υψηλό ποσοστό για την Αριστερά, ώστε το πρώτο βήμα που κάναμε να έρθουμε δεύτερη δύναμη με νίκη της όλης Αριστεράς στις εκλογές να κάνουμε πράξη την Αριστερή κυβέρνηση."


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: