Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Ποιος είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς

Ο κ. Γ. Ζανιάς ήταν ως και πριν από λίγες ημέρες Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), του νευραλγικού γραφείου που υποστηρίζει τον κάθε υπουργό Οικονομικών. Βρέθηκε στη θέση αυτή τον Οκτώβριο του 2009 και από τις αρχές του 2010 ανέλαβε το σημαντικότερο τμήμα των διαπραγματεύσεων αρχικά με την Ευρωπαϊκή Ενωση και στη συνέχεια με την τρόικα (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης. Λίγες ημέρες μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου είχε μετακινηθεί στο Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής στην Τράπεζα της Ελλάδος.
 

Τα τελευταία δυόμισι χρόνια ήταν παρών και βασικό μέλος της αποστολής σε όλα τα Eurogroup (μόνιμος εκπρόσωπος σε υπηρεσιακό επίπεδο - Euro Working Group), τα Ecofin, τα Συμβούλια Κορυφής της ΕΕ και τις ανεπίσημες συναντήσεις των τελευταίων δυόμισυ ετών -από τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη ως τη νύχτα των Κανών.

Το υπουργείο Οικονομικών του είναι γνώριμο και από παλαιότερες θητείες. Στο παρελθόν ο κ. Ζανιάς έχει διατελέσει γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών (2001-2004) και σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος για την έγκαιρη προετοιμασία και διεξαγωγή (το 2003) της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ.

Προτού αναλάβει τη θέση του επικεφαλής του ΣΟΕ, o κ. Ζανιάς εργάστηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Βρισκόταν δηλαδή στο... απέναντι στρατόπεδο απ΄ ό,τι σήμερα. Καθηγητής Πανεπιστημίου, αναλάμβανε από το 2005 ως το 2009 αποστολές ως κοινοτικός εμπειρογνώμονας της ΕΕ σε φτωχές χώρες. Το αντικείμενο της αποστολής του ήταν να ελέγχει αν η βοήθεια της ΕΕ έφθανε στον προορισμό της.

Ο κ. Ζανιάς είναι καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διετέλεσε για αρκετά χρόνια πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου (1996-1998, 2004-2008), ενώ έχει διδάξει σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων και στην Οξφόρδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: