Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα

Ένα συνονθύλευμα κομμάτων, κινημάτων, ομάδων, παρεών, που καλύπτουν ένα φάσμα από τον πάλαι ποτέ Ευρωκομουνισμό, τον Σοσιαλισμό την Οικολογία μέχρι τον Τροτσικισμό και τον Μαοϊσμό, περιλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στις τάξεις τους. Οι πολιτικές τους απόψεις, σχετικά με την οικονομία, την οικολογία, την διοίκηση, έχουν επίσης μια τεράστια ευρύτητα όπου σε πολλά σημεία θα έλεγε κανείς ότι όχι μόνο δεν συμφωνούν αλλά και ότι συγκρούονται μεταξύ τους.
Ειδικότερα με το θέμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, θα μπορούσε άνετα να υποστηριχθεί ότι οι περισσότερες από τις συνιστώσες είναι σαφώς υπέρ της εξόδου από την Ευρωζώνη και αποδέσμευσης από την Ένωση.


 Και αν ακόμα δεν το δηλώνουν επισήμως για λόγους σκοπιμότητας, θα διαπιστώσει ο οποιοσδήποτε από τις θέσεις που προβάλλουν ότι η “Ευρώπη” που επιδιώκουν, δεν έχει καμία σχέση με την φιλοσοφία και τις αρχές για τις οποίες δημιουργήθηκε η Ε.Ε.
Οι μικρότερες από αυτές τις ομάδες, διατηρούν και ομάδες κρούσης, κατά τα πρότυπα των γνωστών «αντεξουσιαστών» των Εξαρχείων. Συντονιστής της δράσης όλων αυτών των μικρών ομάδων, κυρίως για την οργάνωση των κινητοποιήσεων, απεργιών, διαδηλώσεων, υπήρξε ο Δημήτρης Στρατούλης, χρησιμοποιώντας ως σημείο συναντήσεων τα γραφεία της ΓΣΕΕ στην οδό Βούλγαρη στην Ομόνοια, όπου διατηρούσε γραφείο ως Αντιπρόεδρος του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ!!!.
Οι μεγαλύτερες από τις συνιστώσες έχουν ιστοσελίδα και όποιοι έχουν υπομονή και γερά νεύρα, μπορούν να σερφάρουν και να διαπιστώσουν τι ακριβώς πρεσβεύει η κάθε μία από τις συνιστώσες. Κάποιες από αυτές τις ομάδες δεν έχουν ούτε ιστοσελίδα ώστε να μπορεί κάποιος να ενημερωθεί για τις θέσεις τους.
(Αναφέρονται με αλφαβητική σειρά και επισημαίνεται η ιδεολογική τους αναφορά και το έτος ένταξής τους στο σχήμα:)


1. Ανανεωτική Κομμουνιστική Οικολογική Αριστερά (ΑΚΟΑ) – ευρωκομμουνιστική / οικολογική συνιστώσα – 2004. Η Ανανεωτική Κομμουνιστική και Οικολογική Αριστερά, αντλεί τις καταβολές της από το ΚΚΕ Εσωτερικού, ενώ κάποια από τα μέλη της είναι παλιοί Ρηγάδες ή ανένταχτοι αριστεροί που κατατάσσονται στην κατηγορία των «ευρωκομμουνιστών». Επί μακρόν, τους εκπροσώπησε στη Βουλή ο Γιάννης Μπανιάς.
2. Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ) – σοσιαλιστές / σοσιαλδημοκράτες – 2007. Το ΔΗΚΚΙ, που ίδρυσε ο Δ. Τσοβόλας το 1995, αφού πρώτα ο πρώην υπουργός Οικονομικών το εγκατέλειψε και τα εναπομείναντα στελέχη το μετονόμασαν σε «ΔΗΚΚΙ – Σοσιαλιστική Αριστερά».
3. Διεθνιστική Εργατική Αριστερά (ΔΕΑ) – τροτσκιστές κομμουνιστές – 2004. Η ΔΕΑ, μιλάει στα μέλη της με τα λόγια του Μαρξ, του Γκράμσι και του Τρότσκι, για «μια νέα κοινωνία».
4. Ενεργοί Πολίτες – δημοκρατική πατριωτική αριστερά – Μανώλης Γλέζος – 2004
5. Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς (ΚΕΔΑ) – ενωτικοί κομμουνιστές / αριστεροί – Μήτσος Κωστόπουλος – 2004. Η ΚΕΔΑ προήλθε από το ΚΚΕ. Εκεί έχουν συσπειρωθεί τα στελέχη που ήρθαν κατευθείαν από τον Περισσό.
6. Κόκκινο – τροτσκιστές κομμουνιστές – 2004
7. Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας (ΚΟΕ) – μαοϊκοί κομμουνιστές – 2007. Η ΚΟΕ έχει τις πολιτικές της καταβολές στην προδικτατορική εξωκοινοβουλευτική Αριστερά.
8. Οικοσοσιαλιστές Ελλάδας – Μέλη του Διεθνούς Οικοσοσιαλιστικού Δικτύου (ΕΙΝ) – πολιτική (αριστερή) οικολογία – 2008. Το 2008, οι Οικοσοσιαλιστές με την ομάδα «Κόκκινο» και το «Ξεκίνημα» αποτελούσαν μία συνιστώσα, γνωστή ως «2ο κύμα». Μέσω αυτής, οι Οικοσοσιαλιστές εστίαζαν σε οικολογικά και πολιτικά θέματα, ενώ το «Κόκκινο» επικεντρώθηκε κυρίως στα ζητήματα των μεταναστών και στην ενίσχυση των αριστερών κινημάτων. Το «Ξεκίνημα», όμως, που απαιτούσε τη διάλυση του ΔΝΤ και της Διεθνούς Τράπεζας και χαρακτήριζε «νερόβραστες και ασαφείς» τις θέσεις του Συνασπισμού τελικά αποχώρησε κι έτσι το «2ο κύμα» διαλύθηκε.
9. Ρόζα- 2008 – Πολιτική ομάδα που βασίζεται στο ριζοσπαστικό αριστερό Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα
10. Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας (ΣΥΝ) – πολυτασικό κόμμα που περιλαμβάνει από κλασικούς μαρξιστές έως σοσιαλδημοκράτες – 2004. Ο ΣΥΝ  αποτελεί τη βασική συνιστώσα που αιμοδοτεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό ισχύει ακόμη και μετά τη διάσπαση της «ανανεωτικής πτέρυγας», που οδήγησε στη δημιουργία της ΔΗΜΑΡ του Φ. Κουβέλη.
11. Αντικαπιταλιστική Πολιτική Ομάδα – ΑΠΟ – 2011 – Αποτελείται από πολιτικούς ακτιβιστές και ακτιβίστριες με πολιτικές καταγωγές απ’ όλο το φάσμα της αριστεράς (αριστερές φράξιες εντός του ΠΑΣΟΚ του ΄80 και ‘90, ΚΚΕ, Συνασπισμός, εξωκοινοβουλευτική αριστερά
12. Ριζοσπάστες – 2011. Οι Ριζοσπάστες προέκυψαν όταν διασπάστηκαν οι Ενεργοί Πολίτες, και την Αντικαπιταλιστική Κοινωνική Ομάδα που αποσπάστηκε από τη συνιστώσα «Κόκκινο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: