Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

ΣΥΡΙΖΑίοι, σοβαρευτείτε

του Δημήτρη Καμπουράκη

Αχ σεβάσμιε και αγαπημένε Μανώλη Γλέζο, τι ήταν πάλι αυτά που άκουσα από το στόμα σου, διαγενομένου του Σαββάτου στην εκπομπή του Χασαπόπουλου και του Αναγνωστάκη; Τα λένε αυτά τα πράγματα σεβαστέ μου αγωνιστή και βουλευτή, πρωί-πρωί που ο τηλεθεατής και ψηφοφόρος είναι με την τσίμπλα στο μάτι και αγριεύεται εύκολα; Ότι "είτε ευρώ, είτε δραχμή, είτε πεσέτα, είτε λιρέτα, το χρήμα δεν έχει πατρίδα και αυτό που έχει σημασία είναι να το χρησιμοποιούμε για τις ανθρώπινες αξίες και όχι για να κερδοσκοπεί το Κεφάλαιο;" Επίσης ότι "κατηγορηματικά ναι, αν οι τράπεζες δε βοηθήσουν το λαό, θα τις κοινωνικοποιήσουμε;" Αμ το άλλο; "Θα κάνουμε ένα δάνειο του κράτους προς τους πολίτες, που θα είναι προαιρετικό για τους φτωχούς και υποχρεωτικό για τους πλούσιους. Είπα παραδειγματικά τα 20.000 ευρώ και πάνω, αλλά είναι προσωπική μου θέση, διότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα ποιος θεωρείται πλούσιος και ποιος φτωχός. Όλοι μαζί θα το αποφασίσουμε."


Βρε άνθρωπε του Θεού, γιατί τα λες αυτά τα πράγματα; Τους ανέργους τους έχετε δικούς σας, τους νέους τους πήρατε, το πολιτικό κλίμα το χώσατε στο τσεπάκι σας, ο αέρας φυσά ούριος στα πανιά σας… γιατί βγαίνετε δημοσίως και ξεστομίζετε τέτοιες ακρότητες; Μεταβλήθηκε μέσα σε μια βδομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ σε σκληρό Λενινιστικό κόμμα και δεν το ξέρουμε; Τι διάολο σημαίνει «είτε ευρώ, είτε δραχμή, το χρήμα δεν έχει πατρίδα;» Ότι είστε γενικώς εναντίον του χρήματος ή ότι δε μας ενδιαφέρει τι είδους νόμισμα έχουμε στην τσέπη μας; Και με τις τράπεζες τι θα κάμετε δηλαδή; Θα κρατικοιποιήσετε αύριο το πρωί την Εθνική, την 'Αλφα, την Πειραιώς, τη Μαρφίν και πάει λέγοντας; Και τις ξένες τι θα τις κάμετε; Θα τις κρατικοποιήσετε κι αυτές ή θα τις διώξετε από τη χώρα; Και μη μου λέτε ότι δεν θα κρατικοποιηθούν αλλά θα κοινωνικοποιηθούν, διότι αυτές ήταν ανδρεοπαπανδρεϊκές μπούρδες του ’80.

Μια τράπεζα είναι είτε ιδιωτική, είτε δημόσια, μέσος όρος δεν υπάρχει.  Αμ’ αυτό το αναγκαστικό δάνειο; Θα καθίσουν δηλαδή γύρω από ένα τραπέζι η Δούρου, ο Στρατούλης και ο Πάντζας, για να αποφασίσουν αν ο κάθε πολίτης είναι φτωχός, μεσαίος ή πλούσιος; Και μετά θα τον βάλετε να υπογράψει αναγκαστικό δάνειο, δίνοντας 1200 ευρώ τον χρόνο Και γιατί όχι 2400 ή 4800; Δευτεροβάθμια επιτροπή να προσφύγει όπως παλιά στο ΙΚΑ θα υπάρχει ή αυτά που θα αποφασίζει ο Μπαλάφας είναι τελεσίδικα; Θα μας τρελάνετε ρε; Ποιος θ' αφήσει τα λεφτά του στις τράπεζες μ' αυτά που λέτε; Βαλθήκατε να διώξετε από τις τάξεις σας οποιονδήποτε έχει καταφέρει να επιβιώσει στοιχειωδώς ως σήμερα; Βαλθήκατε να κάνετε πράξη το εθνικό μέτωπο του Σαμαρά, διατυμπανίζοντας συνεχώς ότι είστε σκληρό λαϊκό μέτωπο; Βαλθήκατε να εξοβελίσετε όποιον ασχολείται με την ελεύθερη οικονομία και θέλετε να πορευτείτε με τις μάζες των δημοσίων υπαλλήλων που σας ψήφισαν κατά 60%, εγκαταλείποντας το ΠΑΣΟΚ; Κι από πότε μου γίνατε παλαιο-σταλινική εκδοχή του ΚΚΕ και δεν το κατάλαβα;

Παρακαλώ θερμά, μαζευτείτε εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι σοβαροί άνθρωποι και απαγορέψτε στον καθέναν να βγαίνει και να λέει ό,τι του κατέβει. Αλλιώς φτιάξτε ένα εσωτερικό χαρτί που θα το διαβάσουν όλοι για να δίνουν παρεμφερείς απαντήσεις στις κλασικές δημοσιογραφικές ερωτήσεις. Και όχι επαναστατικές ανοησίες, που ούτως ή άλλως δε σκοπεύετε να κάνετε. Κεντρώοι άνθρωποι ήρθαν στην κάλπη σας, όχι τα μέλη του πληρώματος του θωρηκτού Ποτέμκιν. Θα μου πεις τώρα, και τι σε νοιάζει εσένα ρε Καμπουράκη; Εσύ μας ψήφισες και ανησυχείς για την εικόνα και την προοπτική μας; Όχι, δεν σας ψήφισα, αλλά μπορεί να σας ψηφίσω τον Ιούνη. Αρκεί να δω ότι έχω να κάνω με σοβαρούς ανθρώπους και μιλώ πολύ σοβαρά επ’ αυτού. Νεκρά κόμματα δεν ψηφίζω, σε εθνικά μέτωπα δε μπαίνω. Όμως λίγη συνεννόηση και ελαφρός ρεαλισμός δεν βλάφτει. Διότι προχθές στην εκπομπή μου, ο κ. Στρατούλης εγγυήθηκε προσωπικά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δε θα μας πετάξει έξω, παρά την καταγγελία του μνημονίου και την άρνηση πληρωμής των χρεών μας. Στην επισήμανση του συνομιλητή του ότι οι Ευρωπαίοι έχουν πια προετοιμαστεί μπετονάροντας το τραπεζικό τους σύστημα και ότι είναι εξασφαλισμένοι από μια ευρωπαϊκή κατάρρευση, αφού θα βάζουν τα απαραίτητα λεφτά στον κλειστό λογαριασμό του εξωτερικού που θεσπίστηκε με τη δανειακή σύμβαση, η απάντηση του κ. Στρατούλη ήταν παραπάνω από αφοπλιστική: «Τώρα που το λέτε, και τον λογαριασμό αυτόν θα καταργήσουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: