Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Οι "εκλεκτοί" του Σάντος


 Τους 25 "εκλεκτούς" του που θα πάρει μαζί του στην προετοιμασία για το Euro στην Αυστρία ανακοίνωσε ο Φερνάντο Σάντος σε συνέντευξή του σε ξενοδοχείο της Βουλιαγμένης. Ο Πορτογάλος τεχνικός μίλησε για τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την επιλογή, αναφέρθηκε στους ποδοσφαιριστές που "έκοψε" από την 25άδα ενώ στάθηκε και στην προετοιμασία της εθνικής μας ομάδας η οποία είναι χρονικά περιορισμένη απ' ότι αρχικά είχε υπολογιστεί.


Οι 25 του Σάντος: Χαλκιάς, Σηφάκης, Τζόρβας, Τοροσίδης, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Παπασταθόπουλος, Κυριάκος Παπαδόπουλος, Μαλεζάς, Χολέμπας, Τζαβέλας, Τζιόλης, Μάκος, Μανιάτης, Κατσουράνης, Καραγκούνης, Φωτάκης, Φορτούνης, Κονέ, Νίνης, Φετφατζίδης Σαμαράς, Σαλπιγγίδης Γκέκας, Λυμπερόπουλος, Μήτρογλου.

Η αρχική τοποθέτηση του Φερνάντο Σάντος: "Σήμερα θα δώσουμε τα ονόματα των ποδοσφαιριστών που θα έιναι μαζί μας στηνΑυστρία. Στην προετοιμασία που θα κάνουμε ενόψει του Euro. Πριν δώσω τα ονόματα θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ποδοσφαιριστές που τελικά δεν θα είναι μαζί αλλά για κάποιους λόγους δεν θα είναι μαζί μας. Κάποιοι από αυτούς αγωνίστηκαν λίγα λεπτά κάποιοι περισσότερα αλλά ανεξαρτήτηρτως του χρόνου η βοήθειά τους ήταν πολύ σημαντική και γι αυτό θέλω να τους ευχαριστήσω για την προσφορά τους. Είναι σίγουρο ότι μπορεί να αισθανθούν αδικημένοι όμως αυτά έχει το ποδόσφαιρο. Είναι δίκαιο για κάποιον και άδικο για άλλον. Και γι αυτό για να αισθανθώ καλά με τον εαυτό μου. Το ότι δεν είναι στην λίσταδεν σημαίνει ότι δεν τους εμπιστεύομαι."


Για την επιλογή του: "Οι περισσότεροι από αυτούς τους ποδοσφαιριστές έχουν αγωνιστικό ρυθμό. Νομίζω ότι αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να υπάρχει μια ισορροπία καθώς σε μια τέτοια διοργάνωση θα χρειαστείς και τα νιάτα  και την εμπειρία."

Για τη θέση του τερματοφύλακα: "Με παίδεψε πολύ η θέση του τερματοφύλακα. Είναι πολύ ειδική αυτή η θέση. Η τελική μου απόφαση πάρθηκε με βάση το ποιοι ήταν περισσότερο καιρό μαζί μας. Υπήρχαν πολλές επιλογές όμως το τελικό μου κριτήτριο ήταν το ποιοι ήταν περισσότερο καιρό μαζί μας".

"Ξέρουμε ότι πολλοί θα αισθανθούν αδικία όμως έτσι είναι τό ποδόσφαιρο. Αν μπρούσα θα τους έπαιρνα όλους. Κιεγώ νιώθω πολύ άσχημα και ήταν από τις πιο δύσκολες αποφάσεις που έχω πάρει. Όμως γι αυτόν τον λόγο βρίσκομαι σε αυτή τη θέση για να παίρνω τέτοιες αποφάσεις".

Για τους 2 παίκτες που θα "κοπούν" μετά την προετοιμασία: "Αυτή τη στιγμή το πιο "βαρύ" είναι γι αυτούς που έχουν μείνει τώρα έξω. Από εκεί και πέρα οι 25 θα κάνουν τα πάντα για να βρεθούν στην τελική λίστα. Κι αυτή β΄ρβαια θα είναι μια πολύ δύσκολη απόφαση για εμένα. Αυτή την επιλογή θα την κάνω μετά την προετοιμασία  και αφού δω την αγωνιστική κατάσταση των παικτών. Μη ξεχνλαμε ότι υπάρχουν παίκτες που ακόμα αγωνίζονται στα πλέι οφ και ελπίζουμε να μην υπάρξει κάποιος τραυματισμός. Με σαυτό το σκεπτικό δημιουργήθηκε αυτή η λίστα για να υπάρχει ισορροπία. Δεν μπορώ να πω από σήμερα από ποια θέση θα είναι ο ποδοσφαισιρτή που θα κοπεί.

Ως καθαρόιαιμο δεξί μπακ υπάρχει μόνο ένας όμως υπάρχουν δύο παίκτες που μπορούν να καλύψουν αυτή τη θέση και γι αυτό αποφάσισα να επιλέξω ποδοσφαιριστές που μπορούν να πάιξουν σε πολλές θέσεις".

Για τον Νίνη και τη θέση που τον προορίζει: "Τον υπολογίζω για την επιθετική γραμμή. Είναι επιθετικογενής ποδοσφαιριατής και διαθέτει πολλά χαρακτηριστικά. Είναι δυνατός στο ένας εναντίον ενός, κάνει καλές κινήσεις πάνω στη γραμμή".

"Τα κριτήρια επιλογής διαφέρουν σε αυτή τη λίστα από κάθε άλλη επιλογή. Πηγαίνουμε σε μια τελική φάση η οποία είναι διαφορετική από την προκριματική. Θα είμαστε μαζί με τους παίκτες αρκετές ημέρες, λιγότερες βέβαια από αυτές που υπολογίζαμε στην αρχή. Όταν έχει λίγες ημέρες ο προπονητής δεν μπορεί να αλλάξει δραστικά πολλά πράγματα. Αυτή τη στιγμή και μετα φιλικά υπάρχει αρκετός χρόνος για να αποκτήσουυν αγωνιστικό χρόνο όσοι δεν έχουν και να έρθουν στο ίδιο σημείο με τους υπόλοιπους. Σημαντικό είναι το πως θα είναι ο ποδοσφαιριατής έξω από τον αγωνιστικό χώρο. Η εμπειρία παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτές τις διοργανώσεις".

Για την τελική ενδεκάδα: "Στους αγώνες θα αγωνίζονται ποδοσφαιριστές που θα κρίνω εγώ ότι μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα. Ξέρουμε τα χαρακτηριστικά των αντιπάλων μας και εγώ πρέπει από τώρα να φτιάξω το πλάνο μου για τους πάικτες που πρέπει να χρησιμοποιήσω".

Για τους παίκτες που αγωνίζονται ακόμα και είναι επιβαρρυμένοι από τα πολλά ματς (πλέι οφ): "Αυτό είναι κάτι που θα αναλυθεί ως μια ξεχωριστή περίπτωση. Η προετοιμασία ήταν να ξεκινήσει στις 20 του μηνός όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε. Θα πρέπει να μιλήσουμς με αυτούς τους παίκτες γιατί αυτό που θέλουμε είναι να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε. Έχουν κοπεί ήδη 4 προπονήσεις οι οποίες θα είχαν το στοιχείο της φυσικής κατάστασης. Οι προπονήσεις που κράτησα έχουν να κάνουν με τον τακτικό τομέα. Οι προπονήσεις έχουν εκπονηθεί βάσει αυτού του σχεδίου έτσι ώστε να μην καταπονηθούν οι πάικτες και γι αυτό υπολογίζω σε αυτούς. Τους ξέρω πολύ καλά και ξέρω ότι θα δώσουν τα πάντα για την ομάδα. Είμαι σίγουρος ότι η διάθεσή του θα είναι σε υψηλό επίπεδο".

Για τον Αθανασιάδη: "Με παίδεψε πολύ αυτή η θέση. Όμως βλέπουμε ότι υπάρχουν 5 πάικτες που μπορούν να καλύψουν αυτή τη θέση και μου φάνηκε υπερβολικό να έχω 6 παίκτες για μια θέση. Έτσι λοιπόν αποφάσισα να κόψω τον Αθανασιάδη. Έχει μέλλον μπροστά του όμως πιστεύω ότι οι επιλογές μου καλύπτουν αυτή τη θέση".

Για τον Χαλκιά: "Μιλήσαμε με τον γιατρό του ΠΑΟΚ μετά τον χθεσινό του τραυματισμό στον αγώνα με την ΑΕΚ  και μας διαβεβαίωσε ότι δεν είναι κάτι σοβαρό. Έγινε αλλαγή για προληπτικούς λόγους. Μίλησα και με τον ίδιο και μου είπε ακριβώς το ίδιο πράγμα".

Για το πρώτο όνομα τερματοφύλακα που έβαλε στην λίστα: "Ο Χαλκιάς".

Για το αν θα μιλήσει με αυτούς που "έκοψε": "Νομίζω πως όχι. Πιστεύω ότι και οι ίδιοι με γνωρίζουν καλά και ότι πήρα τις αποφάσεις που ήταν σωστές. Τι να τους πω όμως; Να τους ζητήσω συγνώμη; Δεν έχει κάποια λογική αυτό. Έκανα αυτό που θεώρησα σωστό. Υπάρχουν ορισμένοι ποδοσφαιριστές που έχουν μέλλον μπροστά τους και κάποιοι όχι. Π.χ ο Καφές ή ο Χαριστέας είναι μεγάλοι σε ηλικία. Όμως γι' αυτό πληρώνομαι".

Αν είχε παραπάνω παίκτες να επιλέξει: "Αν μπορούσα να τους πάρω όλους θα τους έπαιρνα".

Για τον Καρνέζη: "Ο Καρνέζης ήταν μαζί μας στον τελευταίο αγώνα. Όμως θεωρώ ότι δεν έχει ακόμα την εμπειρία για να βρεθεί σε μια τέτοια διοργάνωση.  Έχει όλο το μέλλον μπροστά του και τις ικανότητες για να γίνει βασικό μέλος αυτής της ομάδας. Ο Καρνέζης εξάλλου ήταν σε αυτούς τους 10 ποδοσφαιριστές που έκοψα. Όμως θεωρώ ότι η επιλογή που έκανα ήταν η καλύτερη".

Δεν υπάρχουν σχόλια: