Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

"Καλός και σοβαρός", γιατί κατεβαίνεις υποψήφιος;

gramatikopoylos vorgia
Του Ηλία Α. Γραμματικόπουλου

Με χαιρετάει ο κόσμος, κυρίως γνωστοί, και καθώς με γνωρίζουν από την επαγγελματική μου ιδιότητα του ψυχιάτρου-ψυχοθεραπευτή, το πρώτο ερώτημα που δέχομαι είναι "μα εσύ είσαι καλός και σοβαρός, γιατί κατεβαίνεις υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος;;".
Η αλήθεια είναι ότι την πρώτη φορά που άκουσα το ερώτημα, μου δημιουργήθηκαν πολλές σκέψεις, αλλά πρωτίστως συναισθήματα απογοήτευσης ανάμικτα με λύπη και χαρά. Και θα προσπαθήσω να το εξηγήσω:
ΧΑΡΑ διότι ο κόσμος αναγνωρίζει κάποιες ΑΞΙΕΣ, της ανιδιοτέλειας, της ηθικής, της εντιμότητας, που χτίζονται γύρω από ένα άτομο που ασχολείται με την υγεία και την προσφορά προς τον συνάνθρωπο.

ΛΥΠΗ διότι πλέον στην κοινωνία μας, αυτοί που έχουν ΑΞΙΕΣ μπορεί να κρίνονται ακατάλληλοι για να ασχοληθούν με τα κοινά, καθώς είναι γνωστή η διαφθορά από την κεντρική εξουσία ακούγοντας συνεχώς για ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, με ελλειπή ή εκ των υστέρων ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ και ΕΛΕΓΧΟ, και ως αποτέλεσμα να βλέπουμε καθημερινά το
ΘΥΜΟ να εκδηλώνεται στις κοινωνικές αντιδράσεις και σε ακραίες τάσεις που ο καθένας ερμηνεύει όπως τον βολεύει (συνεχώς ακούμε τους «ειδικούς» των ΜΜΕ να αποκρυπτογραφούν τα "μηνύματα" των πολιτικών!!).
ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ διότι οι καλοί και σοβαροί, δεν έχουν λόγο να ασχοληθούν με την τοπική διοίκηση και αυτοδιοίκηση, καθώς προτιμούν να ασχοληθούν με το επάγγελμά τους και να αναπτυχθούν μέσα από την προσπάθεια και τον ιδρώτα τους, που τουλάχιστον θα έχει αντίκρισμα, ή όπως πολύ συχνά βλέπουμε στην εποχή της οικονομικο-κοινωνικής κρίσης που διανύουμε, οι νέοι και τα καλύτερα «μυαλά» να φεύγουν στο εξωτερικό, προς αναζήτηση ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ και όχι της ΑΔΙΚΙΑΣ που βιώνουν.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ όλων των ανωτέρω, είναι συχνά να αφήνουμε ανθρώπους στην εξουσία (τοπική, περιφερειακή, κεντρική), που είτε το έχουν κάνει ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ να ασχολούνται με την πολιτική (ακούγεται σαν "ΜΙΑΣΜΑ" στα αυτιά των περισσοτέρων νέων η λέξη «πολιτική»), είτε ακολουθώντας την ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ως επάγγελμα για την αποκατάστασή τους.
  • Τελικά τι θέλει ο κόσμος από τους εκλεκτούς του;
  • Είναι προετοιμασμένος να επιλέξει ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ή αυτό παρακινείται από τα ΜΜΕ και την τηλεόραση; (πχ. αναλογιστείτε πόσους ηθοποιούς έχουμε κάνει βουλευτές, χωρίς αυτό να μειώνει την αξία τους, απλά αναφέρομαι στην προβολή)
  • Είναι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ να ψηφίζει ο πολίτης μια φορά και να μην μπορεί να δει τον εκλεκτό της επιλογής του στη συνέχεια;
  • Είναι οι καλοί και σοβαροί πάντα κατάλληλοι να αναλάβουν αντίστοιχες διοικητικές θέσεις;
  • Ποιοι είναι οι δείκτες αξιολόγησης αυτών και πως διασυνδέονται με τον πολίτη;
Η αλήθεια είναι πως δεν με έπεισε κάποιος για να κατέβω υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, απλά έκανα την ΕΠΙΛΟΓΗ, την οποία στηρίζω προσπαθώντας να δώσω και εγώ μια απάντηση στο πρωταρχικό ερώτημα το οποίο λίγο τροποποίησα «μας χρειάζονται οι καλοί και σοβαροί;».
Η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα του καθενός, όροι που χρησιμοποιούνται στο management (διαχείριση), κρίνονται από ορισμένους δείκτες που είναι προτυποποιημένοι, αλλά οι ΑΞΙΕΣ, η ΓΝΩΣΗ, το ΦΙΛΟΤΙΜΟ και η ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ δεν κρίνονται από δείκτες με νούμερα, αλλά από κοινωνικά χαρακτηριστικά και από τη ΔΡΑΣΗ του καθενός.
Γι'αυτό λοιπόν δηλώνω ότι δεν θεώρησα τον εαυτό μου ΚΑΛΟ και ΣΟΒΑΡΟ, ούτε αναζητώ τη ΔΟΞΑ (την κέρδισα για πολλά χρόνια μέσω του πρωταθλητισμού σε τρια διαφορετικά αθλήματα)....ίσως και αυτή να είναι η απάντηση στο ερώτημα που μου θέτουν:
ΖΗΤΩ ΝΑ ΜΕ ΚΡΙΝΟΥΝ ΑΝ ΕΙΜΑΙ ΑΞΙΟΣ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΩ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.
Καθώς μεγαλώνει το κοινωνικοοικονομικό χάσμα, αυξάνονται και οι εντάσεις ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις. Η αφύπνιση των απλών πολιτών είναι πλέον επιτακτική. Οι
ΠΟΛΙΤΕΣ είναι υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων, ανεξάρτητα από τις μέχρι τώρα πολιτικές πεποιθήσεις τους, να προσφέρουν με την παρουσία τους και την ενεργό συμμετοχή τους στην αναδιάρθρωση και αναπλαισίωση της καθημερινότητας τους.
Στο έργο "Πολιτεία (ή Περί Δικαίου)" του Πλάτωνα, αναφέρεται ότι:
Η "Ιδεώδης Πολιτεία" χαρακτηρίζεται από τέσσερις αρετές: ΣΟΦΙΑ, ΑΝΔΡΕΙΑ, ΣΩΦΡΟΣΥΝΗ και ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ. Ο κάθε ένας στην κοινωνία κάνει αυτό που χρειάζεται, ανάλογα με τον ρόλο του μέσα σε αυτήν, χωρίς να εμποδίζει τη λειτουργία των άλλων και να ξεφεύγει από τα πλαίσια που έχουν οριστεί για τον ίδιο, χωρίς δηλαδή να είναι πολυπράγμων.
Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΙΟ ΙΚΑΝΟΥΣ....ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΜΕ ΟΤΙ Η ΖΩΗ ΗΤΑΝ ΑΔΙΚΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ.....Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΩΝ......Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ.

Ο Ηλίας Α. Γραμματικόπουλος είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό "Δράση με Γνώση" του Κώστα Βοργιαζίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια: