Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Φαινόμενα των εποχών

Του Γιώργου Ορφανίδη, υπ. Δημοτικού Συμβούλου Βέροιας – "Δράση με Γνώση"


Συνηθίζεται σε κάθε προεκλογική περίοδο, είτε πρόκειται για εθνικές εκλογές, είτε για ευρωεκλογές, είτε για δημοτικές και περιφερειακές, να εμφανίζονται κατά περίπτωση συμπολίτες, κόμματα, παρατάξεις, που διεκδικούν την ψήφο μας για διαφορετικούς λόγους.

Μέχρι εδώ όλα φυσιολογικά και αποδεκτά. Η επιθυμία του ενδιαφερόμενου για μία θέση στην εξουσία και, ακόμη περισσότερο, η επιθυμία του κάθε συμπολίτη μας για προσφορά, είναι σεβαστές και αποδεκτές.

Αυτό όμως που δεν μπορώ να καταλάβω είναι πού ήταν έως χθες όλοι αυτοί που διεκδικούν την ψήφο μας και, αν ήταν κάπου, τι πρέσβευαν. Το πιο χαρακτηριστικό, όμως, σημείο των καιρών είναι ότι σήμερα όλοι επιδιώκουν να εμφανίζονται άχρωμοι, άοσμοι, άγευστοι και χωρίς παρελθόν.


Εγώ λοιπόν σήμερα, σαν κριτής και προβληματισμένος ψηφοφόρος, δεν δέχομαι να διεκδικούν την ψήφο μου υποψήφιοι χωρίς παρελθόν. Θέλω να γνωρίζω το παρελθόν, το παρόν αλλά και το μέλλον εκείνων που ισχυρίζονται ότι θα με "σώσουν".

Θέλω να γνωρίζω τι πρεσβεύουν πολιτικά και ιδεολογικά (και δεν αναφέρομαι στην κομματική τους ιδιότητα). Θέλω να γνωρίζω τις αρχές και τις αξίες τους και, προσοχή, δεν εννοώ γενικά και αόριστα, αλλά συγκεκριμένα. Το να λέει κάποιος ότι έχεις αρχές και ιδεολογία (κάτι που το διαλαλούν όλοι τέτοιες εποχές), δεν μου λέει απολύτως τίποτα. Όλοι έχουν αρχές και ιδεολογία: και ο ναζισμός και ο φασισμός και ο καπιταλισμός και ο εθνικισμός και ο κομμουνισμός και όλες οι θεωρίες, κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές, θρησκευτικές κτλ. Εκείνο που ζητώ είναι να μας πουν οι υποψήφιοι, συγκεκριμένα, σε ποιόν θεό πιστεύουν.

Κλείνοντας, να πω ότι δεν υπάρχουν σωτήρες. Υπάρχουν, όμως, άνθρωποι ικανοί και ανιδιοτελείς, οπλισμένοι με δύναμη και θέληση να προσφέρουν στον τόπο μας, με γνώμονα το κοινό καλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: